Сцена / екран / ефир

Балетните таланти на НУИ „Добри Христов“ в концерти на 6 и 13 март на Основна сцена в Държавна опера - Варна

Двата спектакъла под мотото “Вдъхновени от танца” са част от програмата на фестивала на изкуствата, организиран от елитното варненско училище и посветен на 77 години от създаването му

 

Балетните таланти на НУИ „Добри Христов“ в концерти на 6 и 13 март на Основна сцена в Държавна опера - Варна 

Своето посвещаване в магията на балета ще споделят с варненската публика талантливите възпитаници на танцовите специалности в Националното училище по изкуствата “Добри Христов” - Варна.

“Вдъхновени от танца” е мотото на двете събития, част от програмата на Фестивала на изкуствата “77 години от началото”. А причината да има два концерта е огромният интерес сред публиката на морския град към постиженията на танцовите надежди. Спектаклите ще бъдат на 6 и на 13 март на Основна сцена в Държавна опера - Варна, като местата за първия концерт са изчерпани дни по-рано.

Десислава Стойнешка, преподавател по класически и български танц, и ръководител на танцовите специалности в училището, споделя кои са акцентите в програмата на концертите. Сред тях са фрагменти от шедьоврите на класическия балет “Корсар” от Адам, “Раймонда” от Глазунов, “Есмералда” от Пуни, Grand Pas Classic от Обер, както и емоционалните Арагонска хота от Глинка и Цигански танц от Сен Санс.

Финалът ще срещне класиката и нашето време с композицията “Black bird - Paper plan“, съвременно-класическа миниатюра по музика на Чайковски, Карлсон и др., идея, хореография и редакция на Биляна Георгиева. Музикалната обработка е на Теодор Беломъжов.

Всички млади таланти от танцовите специалности от 1. до 12. клас ще се изявят в спектаклите.

Специални гости ще бъдат инструменталистите от Китарния ансамбъл на училището с ръководител Марин Цачев, които ще излязат на сцената за финалния поклон на танцьорите със свое живо изпълнение по музика от филма “Маската на Зоро“ в аранжимент на Марин Цачев.

Двете вълнуващи танцови вечери на НУИ “Добри Христов” ще радват ценителите на балета и ще приобщят към творческите постижения на младите таланти нови почитатели на Терпсихора в морската столица.

Началото на концертите е от 18:00 часа на Основна сцена в Държавна опера - Варна.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

Подробности в сайта www.artschool-varna.com и на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/nui.varna. Харесайте страницата, за да научавате първи новините от НУИ “Добри Христов” - Варна.

 

___________

Снимки Росен Донев
Снимките са от концерти на НУИ “Добри Христов” през 2021 г.

 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
06.03.2022 г. 15:15
Посетено:
713
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34228-baletnite-talanti-na-nui-dobri-hristov-v-kontserti-na-6-i-13-mart-na-osnovna-stsena-v-darzhavna-opera-varna