Сцена / екран / ефир

Държавна опера Русе представя "Ернани" от Джузепе Верди в София

18 март 2022, 19 часа, Зала 1 на НДК

 

◊ СЪБИТИЕТО

Два дни след премиерата ѝ на русенска сцена, като част от 61-то издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", новата мащабна продукция на Държавна опера Русе - операта "Ернани" на Джузепе Верди ще бъде представена и в столицата.

Очакваното събитие ще се състои на 18 март, петък, в Зала 1 на НДК, а на 25 март Русенската опера ще има честта да я покаже и в Букурещ, на празниците по повод 100-годишнината на Румънската национална опера.

Диригент-постановчик е един от водещите тенори днес в света, Хосе Кура. През последните десетина години той успешно свързва работата си на диригентския подиум със забележителните си певчески изяви на най- големите музикални сцени. 

Българският оперен артист със световна кариера, от известно време и успешен режисьор, Орлин Анастасов ще режисира операта на Верди, а сценографията ще бъде дело на младият художник Денис Иванов. 

Хоровата партия ще подготви Стелиана Димитрова-Хернани.

В ролята на Ернани ще се превъплъти тенорът Петър Костов, специализирал в Академията "Борис Христов" в Рим, където се усъвършенства в певческия стил белканто при педагозите Антонио Боайе и Мирела Паруто – имена от златната книга на Арена ди Верона. Изявите на Петър Костов са очаквани, желани и се осъществяват на сцените на всички български оперни театри. Освен това след международния си дебют в ролята на Алфред от “Травиата” на редица театри в Испания, заедно с Русенска опера, с огромен успех той пее и на сцените във Франция, Германия, Австрия, Швейцария, Холандия и Италия. Петър Костов е гастролирал в Токио с Девета симфония на Бетовен, а на сцената на НДК София се е представял в оперите “Набуко” и “Катерина Измайлова”, чиято постановка е носител на приза “Кристална лира” на СБМТД.

В ролята на Елвира ценителите на оперното изкуство в столицата ще имат възможност да се насладят на солистката на “Ковънт Гардън” - сопраното Цветелина Василева. Лауреат на международните конкурси в Италия „Tито Скипа” и „Франческо Чилеа”, оперната прима специализира при прочутия тенор Карло Бергонци в Милано в школата на Ла Скала. След дебюта ѝ с партията на Леонора от “Трубадур” в Сан Франциско, вестник “Таймс” пише за нея: „… красив, подобен на меч сопранов тон, сроден с истинската музикална чувствителност”. 

Цветелина Василева е изнасяла концерти в повечето европейски столици в най-престижните концертни зали – в Концертгебау, Амстердам, в Роял Албърт Хол, Лондон, а също и в Торонто, Америка -  в Рецитална зала „Джордж Уестън”. С ролите на Мими в „Бохеми“, Амелия в „Бал с маски“, Леонора в „Трубадур“, Лиу в „Турандот“, Виолета в „Травиата“, Тоска и Аида, постига забележителни успехи в Берлин Щатсопера, Брюксел, Амстердам, Глазгоу, Севиля, Сантандер, Сантяго, Кардиф, Токио, Торонто, Москва, Прага, Букурещ, Белград, Солун и др., а също на фестивалите в Единбург и Брегенц.

След триумфалния ѝ дебют като Турандот в Уичита Гранд Опера, САЩ, нейните гастроли продължават в Гранд Опера Хюстън с „Княз Игор”, “Аида“ и „Евгений Онегин“, в Балтимор Лирик Опера – с „Травиата“, в Торонто – с „Отело“, „Турандот“, „Бал с маски“, „Травиата“ и „Жана Д’Арк“ от Верди. Следват многобройни изяви в Детройт, Маями, Опера Пасифик – Калифорния, Канзас, Синсинати, Кентъки, Палм Бийч и др.

Като Дон Карло на сцената в зала едно на НДК ще се представи Венцеслав Анастасов. Баритон от изключително висока класа! Красив тембър, безупречно белканто, стилистична плътност на интерпретациите, в съчетание със завладяващ артистизъм – това са емблемите на неговото неповторимо сценично присъствие. Репертоарът му включва централните баритонови партии от най-известните опери на Верди, Пучини, Бизе, Леонкавало, Маскани, Гуно, Доницети, Росини, Моцарт, Чайковски, Бородин и др.

Венцеслав Анастасов работи с едни от най-големите имена в света на операта като Лорин Маазел, под чието диригентство пее Родриго в „Дон Карлос” и Ескамилио в „Кармен” (режисьор на постановката е Карлос Саура). С маестро Зубин Мета участва в „Турандот” и записва DVD, пее в продукцията на Метрополитен опера „Ифигения в Таврида” и с Пласидо Доминго в Палау де Лас Артс – Валенсия. Кариерата на Венцеслав Анастасов минава през сцени като Гран Театро де Лисео – Барселона, Театро Верди в Триест, Тетро Масимо в Палермо, Театро Сан Карло в Плермо, Опера Монте Карло, Фестивала в Солотурн - Швейцария, Залцбург Аудиториум и др. Звездният български баритон е един от плеядата наши певци, които правят чест на най-престижните оперни сцени.

Пред софийската публика в ролята на Гомес де Силва ще се изяви басът Емил Желев. Лауреат е на международните оперни конкурси „Умберто Джордано“ и  в Руффано - Лече, той цяло десетилетие пее на оперните сцени в Италия.

През 2007 г. Емил Желев е ангажиран в мащабно турне на солистите на Театър Колон (Аржентина), обхващащо страните от Централна и  Южна  Америка. На сцената на Софийска опера дебютира като Нилаканта в „Лакме“ на Лео Делиб, Симоне („Джанни Скики“). Изявява се често на столична сцена в продукциите на „Дон Карлос“, „Роберт Дявола“, „Момичето от Златния Запад“ и др. Реализирал е множество записи за Българското национално радио, както и за Българската национална телевизия. Гастролира в изключително успешни задгранични солистични концерти във Франция, Германия, Австрия и Италия.

 

Операта "Ернани". Едноименната драма на Виктор Юго от 1830 г. привлича вниманието на Верди, считан основателно за един от „романтиците в операта“, заради характерните черти на романтичния театър от първата половина на XIX век – с  ярки, релефни характери на героите и силните конфликти между тях. 

Първото изпълнение на тази пета по ред от 26-те опери на Верди е на 9 март 1844 година, в "Teatro La Fenice" на Венеция.

В България за първи път операта се поставя в края на ХIХ век, през 1892 г., в оперния отдел на Драматичен театър "Сълза и смях". 

А първото изпълнение на Вердиевата творба в Русе е концертно - на 22 март 1995 година на Фестивала „Мартенски музикални дни“, под палката на незабравимия Маестро Михаил Ангелов.

 

◊ ХОСЕ КУРА – ДИРИГЕНТ И КОМПОЗИТОР

„Вероятно Кура, поставяйки дирижирането сред амбициите си още в началото на кариерата си, ще проправи значителен път за певците. Колкото и да е странно, може би като певец, който иска всичко, той ще подготви публиката за певци, които се стремят към сцената. Всичко това би било много добре“. („Opera News“)

Хосе Кура дебютира на 15-годишна възраст като хоров диригент и на 16 започва обучението си по композиция. Роден в Росарио на 5 декември 1962, музикалният му талант съзрява бързо: на 19 той е приет във Висшето училище по изкуствата към Националния университет на Росарио, за да продължи своето музикално образование в специалностите композиция и дирижиране. На следващата година става асистент-диригент на университетския хор. На 21 печели стипендия за едногодишен курс във Висшия институт за изкуство към Teatro Colón, където пее опери и оратории в учебния хор до 1988. През този период той се фокусира в усъвършенстването на своите композиторски и диригентски амбиции чрез предоставения опит от първа ръка като част от великия аржентински Колизеум. През тези години той за първи път дирижира „Матеус пасион“ на Й. С. Бах.

През 1991 Хосе Кура се установява в Европа, където развива кариерата на топ-тенор, с което той стана световноизвестен.

Дирижирането е неразделна част от артистичния път на Кура. Още от самото начало на международната си кариера, той успешно свързва работата на диригентския подиум с вокалната изява. Съчетанието от неговия вроден музикален усет с извайването на оригинални интерпретации остава стабилно през десетилетията, дори когато кариерата му като световното певческо чудо придоби тенденцията да засенчи работата му на диригентския пулт.

Официалното признание за изключителните му диригентски способности идва през 2001, когато Sinfonia Varsovia (Варшава) му предложи тригодишен договор като главен гост-диригент – позиция, заемана преди това от покойния Йехуди Менухин.

Годината 2014 е белязана от завръщането на Хосе Кура към дейността му като композитор: през ноември Южнобохемската опера реализира премиера на неговата „Stabat Mater“, написана през 1989. На Великден 2015, след завръщането му като Дон Хосе в Ла Скала, световната премиера на неговия „Magnificat“, написан през 1988, се състоя в Teatro Massimo в Катания.

От 2015 до 2018 Хосе Кура е ангажиран като постоянен диригент на Пражкия симфоничен оркестър. Като част от ангажиментите му с престижния чешки ансамбъл той дирижира световната премиера на своя триптих „Ecce Homo“ през март 2017, а през септември е  световната премиера на „Modus“ („Kyrie“ от неговия Реквием).

„С приближаването на Великден, когато отново става актуална темата за Страстите Христови, която е музикално илюстрирана с известни произведения от миналото, „Ecce Homo“ от Хосе Кура със сигурност ще заеме достойно място сред тях. Кура се фокусира върху последните мигове преди разпятието на Христос и Неговата смърт, но вместо традиционната възхвала, той използва тези моменти, за да разкрие човешката страна на Иисус Христос. Отзвукът сред публиката бе огромен и особено за Кура, който като композитор спечели двойни овации.“ - „Novinsky“, март 2017

През февруари 2019 Хосе Кура беше назначен за първия Главен гост-артист – певец, композитор и диригент – в историята на художествените състави на Унгарското радио. Заедно с унгарската национална институция, той наскоро записа ораторията „Ecce Homo“ и на 29 януари 2020 проведе световната премиера на своята опера („opera buffa ma non troppo“ – „комична опера, но не толкова“) „Монтесума и Червения свещеник“ в Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща.

Последвалата пауза в неговата сценична дейност, наложена от пандемията Covid-19 даде на Хосе Кура нужното време да завърши два предстоящи композиторски проекта: „Te Deum“ и Концерт за китара. Неговият „Te Deum“, изготвен през 2019 и оркестриран през 2020, беше премиерно представен на 5 септември 2021 с Лондонската филхармония и Хора на Румънското радио. Неговият „Concierto para un Resurgir“ за китара и оркестър ще бъде премиерно изпълнен на концерт през септември 2021 в Саарбрюкен, заедно с неговата Симфонична сюита, създадена на основата на „Монтесума и Червения свещеник“. „Missa de Rеquiem“ на Хосе Кура ще бъде премиерно представена в Будапеща на 9 май 2022.

 

_______________________

Билети:

https://entase.to/MZ

https://www.eventim.bg/bg/

https://grabo.bg/partners2/deal/05rbkht

 
Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
17.03.2022 г. 16:30
Посетено:
1294
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34221-darzhavna-opera-ruse-predstavya-ernani-ot-dzhuzepe-verdi-v-sofiya