Сцена / екран / ефир

Tандемът Веселка Кунчева и Мариета Голомехова с премиера на сцената на Столичен куклен театър

Puppet’s lab представя спектакъла за възрастни „Полетът на къртицата“

 

◊ ПОКАНА

На 1 март, вторник, от 19:00 ч. на сцената на Столичен куклен театър (салон „Гурко“ 14) ще се състои премиерното представление на „Полетът на къртицата“моноспектакъл за възрастни на Полина Христова.

Представлението е на Театралната компания Puppet's lab, в чиято основа стои известният творчески тандем Веселка Кунчева и Мариета Голомехова, съвместно  със Столичен куклен театър. Текстът на „Полетът на къртицата“ е на Полина Христова, а стиховете и режисурата - на Веселка Кунчева. Сценографията и куклите са изцяло изработени от Мариета Голомехова. Музиката за спектакъла пише Милен Апостолов, а хореографията е на Надежда Дичева.

Идеята за представлението „Полетът на къртицата“ се ражда по време на Ковид пандемията и начинът, по който тя влияе на човешката психика. Спектакълът разглежда страховете, които потискат същността ни. Заради тях забравяме кои сме, губим се в себе си. Докато най-накрая не ни погълнат.

„Представлението се занимава със страха от живота, който е по-травмиращ от страха от смъртта. Той е абсолютен блокаж. Около тази идея е създадена и сценографията. Първоначално изходихме от това как страхът расте. Страховете стават толкова големи, че в един момент вече те затискат и не можеш да излезеш навън. Спектакълът е вдъхновен и от малките компромиси в живота, които накрая се превръщат в телеса – те ни блокират и смазват“, споделя режисьорът Веселка Кунчева.

Текстът на Полина Христова е сред финалистите в челната тройка на конкурса за камерна пиеса „Славка Славова“ на Театър 199  през 2018 г. Хореографията е изцяло подчинена на възможностите на куклите.

Един спектакъл, който ни призовава да се обърнем към копнежа, да излезем извън себе си. Извън страховете. Извън всичко това, което ни заковава в света на тревогите.

 

Автор:
Столичен куклен театър
Публикация:
27.02.2022 г. 17:39
Етикети:
Полина Христовамоноспектакълспектакъл за възрастниВеселка КунчевапремиераСтоличен куклен театър
„Полетът на къртицата“
Мариета Голомехова
Театрална компания Puppet's lab
Посетено:
781
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34182-tandemat-veselka-kuncheva-i-marieta-golomehova-s-premiera-na-stsenata-na-stolichen-kuklen-teatar