Сцена / екран / ефир

Какви нови български филми ни очакват на София филм фест

Фестивалът предстои през март

 

◊ ДОКУМЕНТАЛИСТЪТ АНДРЕЙ ПАУНОВ С ИГРАЛЕН ДЕБЮТ ПО РАДИЧКОВ

Игралният дебют на режисьора документалист Андрей Паунов „Януари“ ще участва в международния конкурс на 26-ия София Филм Фест този март. Филмът е копродукция на България, Португалия и Люксембург и е вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков.

Сценарият на „Януари“ е дело на Алекс Барет и на режисьора на филма, оператор е Вашко Виана, музиката е на Иво Паунов, работил с Андрей по някои от документалните му творби. Под умелата режисура на Паунов, великолепните актьори Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев и Малин Кръстев се включват в разказването на история, изпълнена с тайнственост. Насред нищото, откъснати от света от снежна буря, двама мъже се опитват да разгадаят какво се е случило с Петър Моторов, решил да потегли в една ранна утрин с шейната си към града, отвъд гората. Когато шейната се връща, Петър Моторов не е в нея – има само шуба, пушка, замръзнал труп на голям вълк и огромна мистерия.

Андрей Паунов е режисьор и сценарист, познат на киноспециалистите и почитателите на документално кино в цял свят със своята трилогия за абсурда на „прехода“, в която са филмите „Георги и пеперудите“ (носител на „Сребърен вълк“ от Амстердам IDFA 2004), „Проблемът с комарите и други истории“ (с премиера в „Седмица на критиката“ на 46-ия фестивал в Кан 2007) и „Момчето, което беше цар“ (показан за първи път в Торонто 2011). С неговия поетичен разказ „Да ходиш по вода“, посветен на легендарния майстор на арт-инсталации Кристо и неговите плаващи кейове, представен премиерно в Локарно през 2018 година, бе открит 23-тия София филм фест през март 2019 г.

 

◊ ДРАГОМИР ШОЛЕВ С ТРЕТИ ПЪЛНОМЕТРАЖЕН ФИЛМ

Драгомир Шолев ще представи своя трети пълнометражен филм „Рибена кост“, копродукция между България и Румъния. Филмът е включен в Балканския конкурс на 26-ия София Филм Фест. Сюжетът проследява драматичните девет истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, но те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми. 9 гледни точки към един абсурден свят, в който хората са като умиращия делфин – и никой не знае как да се погрижи за него…

Зад сценария на „Рибена кост“ стоят режисьорът на филма, Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич, работил по филмите „Аве“, „И после светлина“, „18% сиво“, „Мисия Лондон“. Музиката е дело на Никола Груев – Kottarashky. Участват Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева.

Драгомир Шолев е добре познат със своите късометражни и пълнометражни филмови творби. „Преди живота след смъртта“, който получи Наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на София филм фест 2005, е представян в Ню Йорк, Лодз, Сараево. „Трябва да ти кажа нещо“ е включен в селекцията на Kodak на фестивала в Кан 2003. Пълнометражният му дебют „Подслон“ е представян в над 80 международни фестивални селекции, като световната му премиера е в секцията „Нови режисьори“ на Сан Себастиян.

 

◊ ПЪЛНОМЕТРАЖЕН ДЕБЮТ ЗА СВЕТОСЛАВ ДРАГАНОВ

Копродукцията между България и Румъния „Смирен“ е пълнометражен дебют на сценариста и режисьор Светослав Драганов. „Смирен“ среща зрителите с един 40-годишен режисьор на документални филми, който не е постигнал мечтания успех. Загърбил собственото си семейството, той влага цялата си енергия в новия си филм, разказващ за скъсаната семейна връзка на монах и неговата майка. Когато научава, че монахът е в психиатрия, а майка му ще се подложи на операция от рак, той решава, че трябва да ги събере, за да заснеме емоционален финал на филма си. 

Ролите в „Смирен“ са поверени поравно на професионални актьори и на т.н. натурщици. Във филма участват Христо Петков, Мирослава Гоговска, Яна Драганова, Атанас Бачорски, Сашка Братанова, Детелин Бенчев, Здравко Драгнев, Мария Статулова, Борис Луканов, Калин Гърдев. Ще видим и певецът Сашо Роман.

Авторът е познат със своите документални творби като „Животът е прекрасен, нали?“ (с награда за най-добър източноевропейски филм, Док Лайпциг 2001), „Веселите момчета“ (IDFA 2003), „Млади сърца“ (специална награда на Prix Europa 2003), „Самодейци“ („Златен Ритон“ 2005), „Живот почти прекрасен“ (конкурс за пълнометражни филми, IDFA 2013), представяни през годините в програмите на София Филм Фест.

 

◊ ФИЛМ ЗА ГЕО МИЛЕВ

Документалният филм на режисьора Костадин Бонев „Гео Милев в лабиринта на времето“ (2021) търси отговор на въпроса „Защо гласът на Гео е бил непоносим за официалната власт?“. Филмът припомня и допълва фактите на кошмарната реалност от далечния февруари през 1954 г., когато в София и околностите са разкрити десет масови гроба, в които според специалистите са били заровени 500 души, приключили земния си път с насилствена смърт. Става ясно, че годината на това масово убийство е 1925-а. В един от гробовете край Илиенци е намерено стъклено око… Окото е на легендарния поет Гео Милев…    

Създаден по сценарий на Константин Петров и Костадин Бонев, заснет от оператора Алекс Самунджи, във филма участват уважавани български актьори и обществени личности – Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владимир Сабоурин, Милена Ерменкова, Ованес Торосян, Станислав Кертиков, а гласът на разказвача е на Койна Русева.

Режисьорът Костадин Бонев е автор на над 20 документални и четири игрални филми. Сред тях са „Изкореняване“ (2017), „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“ (2013), „Европолис: Градът на делтата“ (2010), „Търпението на камъка“ (1998), „Писма до долната земя“ (1994), както и игралните „Далеч от брега“ (2018), „Потъването на Созопол“ (2014), „Военен кореспондент“ (2008), „Подгряване на вчерашния обед“ (2002).

 

◊ ПОСЛЕДНИЯТ ФИЛМ НА АННА ПЕТКОВА

София филм фест ще покаже и последният филм на Анна Петкова, която си отиде наскоро - „Авантюриста“. Историята проследява съдбата на българския дисидент Григор Божилов Симов - един от основателите на Дружеството за правата на човека у нас. Историята на живота му е част от историята на България в последните 70 години. Годините, прекарани по затворите, изселванията, борбата му за правата на човека, бедността... съпътстват жизнения му път в търсене на свободата и истината и до днес...

От 1978 до 1992 г. Анна Петкова работи като режисьор в Студия за телевизионни филми „Екран“. От 1992 г. е на свободна практика. Водила е авторската рубрика „Трета възраст“ по БНТ с над 40 документални филма. Игралният ѝ дебют „Откога те чакам” (1984) получава наградата „Пиер Паоло Пазолини“ на Италианския международен фестивал за неореалистични филми в Рим, но след това тя се ориентира изцяло към документалното кино. Прави социално ангажирани творби, които получават призове на национални и международни фестивали. На филма за комунистическите лагери „Обвинението” от дилогията „Присъдата” („Вината” и „Обвинението”) е присъдена Специална награда на журито в Карлови Вари 2000.

__________________

На снимките:

1 - Кадър от филма "Рибена кост", реж. Драгомир Шолев
2 - Кадър от филма „Гео Милев в лабиринта на времето“, реж. Костадин Бонев
3 - Кадър от филма „Авантюриста“, реж. Анна Петкова 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
22.02.2022 г. 11:14
Етикети:
„Гео Милев в лабиринта на времето“Костадин БоневСветослав ДрагановДрагомир ШолевСофия филм фест
„Авантюриста“
Анна Петкова
„Смирен“
„Рибена кост
нови български филми
„Януари“
Андрей Паунов
Посетено:
815
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34155-kakvi-novi-balgarski-filmi-ni-ochakvat-na-sofiya-film-fest