Сцена / екран / ефир

"Набуко" от Джузепе Верди отново на русенска сцена

26 февруари 2022, 19 часа, Доходно здание, Голяма зала

 

◊ ПОКАНА

След близо година и половина отсъствие от русенска сцена, публиката в дунавската столица отново ще може да се наслади на Вердиевата опера “Набуко”!

Историческата драма, вдъхновила италианския композитор, беляза  горещото лято на 2020 година, което ще запомним с пожара изпепелил покрива на емблематичната за града ни сграда, който от своя страна  се превърна в катализатор, творческият екип на културния институт при екстремни условия да постави легендарната творба на Джузепе Верди на площада пред Държавна опера - Русе, навръх големия християнски празник Преображение Господне.

На 26 февруари, събота, от 19 ч. на сцената на Доходното здание, отново ще имаме възможност да съпреживеем операта “Набуко”, която недвусмислено доказва, че любовта надделява над всичко.

В ролята на Набуко ще видим един от най-изявените български оперни певци - баритонът Александър Крунев. Като Абигаиле на сцената ще му партнира гласовитото сопрано Владислава Гарвалова. Закария ще бъде мощният бас Момчил Миланов. Фенена ще представи колоритното мецосопрано Андреана Николова, а като Измаеле ще видим младата оперна надежда, тенора Кристиян Христов.

Диригент ще бъде  Маестро Димитър Косев, а хоровата партия е дело на Стилияна Димитрова-Хернани.

След неуспеха на втората си опера – „Крал за един ден“ (1840), Верди е доста разколебан и дълго време не пише музика. Една случайна среща с Бартоломео Мерели, импресарио на прочутата миланска „Скала“ дава импулс на младия композитор да създаде третата си опера – „Набуко“ или „Навуходоносор“. Либретото на Темистокле Солера има за основа библейски сюжет.

„Набуко“ носи на Верди признателност и популярност, разсейвайки всички съмнения около неговия талант. Сам композиторът твърди: „С „Набуко“ започна моята артистична кариера.”

Дебютът на операта е в Миланската „Ла Скала“ на 9 март 1842 г. Безспорният триумф на творбата бележи началото на едно дълго турне из много италиански и европейски театри. Според критиците „Набуко“ е тясно свързана със страстната личност на Верди, а успехът на операта до голяма степен се дължи на грандиозната,  разтърсваща мощ на „Va Pensiero“, една от най-популярните в света мелодии, възпяваща носталгията на робите по родина и свобода. Италианците през XIX век, все още неоформени като нация и под доминацията на Австрия и Испания, приемат тази мелодия като своя национална песен, песен на хора, копнеещи да видят своята земя свободна от врагове и отново обединена.

* * *

Билети на каса Опера:

понеделник - петък от 10.00 до 18.30 часа на https://entase.to/Lr и на Grabo.bg

 

Автор:
Диана Димитрова
Публикация:
22.02.2022 г. 11:58
Посетено:
643
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34154-nabuko-ot-dzhuzepe-verdi-otnovo-na-rusenska-stsena