Сцена / екран / ефир

"Четири сезона" и "Нощ в Ню Йорк" - новите заглавия в репертоара на Балета на Старозагорската опера

На 25 и 26 февруари е премиерата на двата едноактни балетни спектакъла

 

"Четири сезона" и "Нощ в Ню Йорк" - новите заглавия в репертоара на Балета на Старозагорската опера
 
На 25 и 26 февруари Балетът на Старозагорската опера ще зарадва своите многобройни почитатели с премиерата на двата едноактни балетни спектакъла „Четири сезона" по музиката на Антонио Вивалди и „Нощ в Ню Йорк" по музиката на легендарния Франк Синатра.

Италианската примабалерина и хореограф с международно признание Сабрина Боско поставя за първи път в България по покана на художествения ръководител на балета Силвия Томова. Талантливата хореографка е автор и на костюмите на спектаклите, които са ушити в шивашкото ателие на театъра. Мултимедията и сценографията са дело на Ариана Пинна. Асистент-хореограф Ромина Славова, репетитор Пенка Димитрова. В спектаклите участва цялата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера.

Сабрина Боско създава „Четири сезона" в неокласичен стил. Деликатното сценично решение черпи вдъхновение от разцъфналите пейзажи, които представят годишните времена. Редуващите се танцови сцени (групи, па де дьо, па де троа, сола) са рамкирани от красивите изображения и цветовете на сезоните. Искрящ танц, поднесен върху пленителната музика на Вивалди.

„Нощ в Ню Йорк" е в стил неокласика, а сценографията загатва автентичната Ню Йоркска обстановка в годините на иконата Франк Синатра. Хореографската концепция на Сабрина Боско се базира на идеята да се приведат в движение въздействащите думи на любов, пазени в американските песни и изпълнени  от най-брилянтните гласове на американската култура. В нощна атмосфера, романтиката, шикозните костюми и чара на танцьорите се носят в редуващи се картини, които въвличат публиката в цялата емоционално наситена среда, през истински внушителните моменти и скок в миналото на един град-мечта като Ню Йорк." – споделя хореографката Сабрина Боско.

Сабрина Боско учи и завършва балет в Националното балетно училище в Хавана, Куба и в Танцовата академия на Teatro Nuovo в Торино. Веднага след дипломирането си тя е ангажирана в Deutsche Oper Berlin, следват ангажименти като солистка в немските театри в Оберхаузен и Волфсбург. След завръщането си в Италия танцува в постановките на Teatro Nuovo в Торино и си сътрудничи с Паоло Бортолуци, който я кани в Deutsche Oper am Rhein в Дюселдорф, където тя развива нови знания и увеличава своя артистичен опит. Работи в  балета на Фолксопер-Виена, а след това постъпва като репетитор във Виенската опера под ръководството на Гюла Харангозо.

След покана през 2006 година от Оперния Театър в Рим - от великата италианска примабалерина Карла Фрачи, за постановката на балета "Ромео и Жулиета", тя се съгласява да остане на постоянна работа като балетмайстор и като нейна асистентка.

Сабрина Боско продължава да работи в чужбина в сътрудничество както с Държавната Опера във Виена, така и с Операта в Лайпциг. Артистичен директор е на: Академия "Scuola Danza", на "Нео-класически балет" (Млади изпълнители), на Международния конкурс за танци-Келн, на конкурса Festival Internazionale della danza e delle danze. През юни 2016 тя получава приза "Schiaccianoci d`oro" в категорията за танцово образование "за умението й да формира млади таланти и да усъвършенства професионални танцьори". През 2018 получава още една награда за заслуги в танцовата педагогика от "Grugliasco in Danza" и от региона Пиемонте. Печели наградите "Най-добър Учител" на международните конкурси и събития: "Международния конкурс за танцови изпълнители Хелиос 2019", "Да танцувам в Албания 2019" и ГМТК - Глобален Международен Танцов Конкурс 2019 (Уенжу, Китай), където тя е и президент на Комитета на Журито.

Поставя в Сърбия, Македония, Германия, Италия, предстои ѝ ангажимент като хореограф в Чехия.

 

* * *

Във връзка със заповед  No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването в салона на Държавна опера-Стара Загора зрителите влизат:
след представяне на зелен сертификат или отрицателен резултат от проведен до 72 часа PCR за COVID-19 или бърз антигенен тест до 48 часа преди влизане в обекта.
 
Държавна опера Стара Загора е одобрена и сертифицирана като БЕЗОПАСНА СРЕДА от Центъра за изпитване и европейска сертификация /ЦИЕС/
При провеждането на спектакъла ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!
 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
21.02.2022 г. 13:07
Етикети:
Посетено:
756
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34149-chetiri-sezona-i-nosht-v-nyu-york-novite-zaglaviya-v-repertoara-na-baleta-na-starozagorskata-opera