Сцена / екран / ефир

София филм фест обяви първи подробности за предстоящото си издание

26-ият София Филм Фест ще бъде през март 2022

София филм фест обяви първи подробности за предстоящото си издание

 

◊ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2022 - В КИНОЗАЛИ И ОНЛАЙН

26-ият София Филм Фест отново ще заложи на представяне на своята програма, както в киносалоните, така и онлайн. Причината е в продължаващата пандемия от COVID-19.

Официалното откриване на 26-ия София Филм Фест е на 10 март в Зала 1 на НДК. Прожекциите ще продължат до края на март в София. Специална програма в Дома на киното и Чешкия център, свързана с ретроспективи и други събития, ще започне още от 1 март. През март ще се състои и София Филм Фест в Пловдив. Юбилейното 20-о издание на София Филм Фест на брега в Бургас ще стартира на 31 март, а традиционното издание във Варна ще бъде обявено допълнително.

Част от заглавията ще бъдат налични и онлайн в платформата за организиране на онлайн фестивали Festival Scope/Shift 72).

 

◊ ФЕСТИВАЛНИ АКЦЕНТИ

Сред вече обявените премиери на фестивала са копродукциите с България „Мрак“ на Душан Милич и „Как се научих да летя?“ на Радивое Андрич, както и дългоочаквания последен документален филм на Анна Петкова „Авантюриста“.

За 20-и път международно жури ще определи Голямата награда в Международния конкурс за първи или втори игрален филм „София – град на киното”. Председател на журито е българската режисьорка Иглика Трифонова, която ще получи и Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното. Украинският режисьор Олег Сенцов също ще е част от журито и ще представи пред българската публика филма си „Носорог“, започнал своя път от международния копродукционен пазар София Мийтингс през 2012 г.

През 2022 г. София филм фест ще представи специален акцент върху творчеството на жените в киното, част от която е програма с филми на български жени-режисьори. 26-ият София Филм Фест ще подчертае тяхната роля в изграждане на облика на съвременното българско кино със специална програма от 11 филма, дело на режисьорки, навлезли в киното през последните четири десетилетия. Сред тях са Адела Пеева (стартирала през 80-те години), Иглика Трифонова (през 90-те), Зорница София, Светла Цоцоркова и Надежда Косева (в първото десетилетие след 2000), звездата на всички останали изгрява след 2010 – Кристина Грозева, Майя Виткова, Ралица Петрова, Елица Петкова, Мина Милева и Весела Казакова, Яна Титова. Филмите ще бъдат представени от техните автори в Дома на киното в периода 1-10 март 2022 г.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
03.02.2022 г. 13:31
Посетено:
850
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34071-sofiya-film-fest-obyavi-parvi-podrobnosti-za-predstoyashtoto-si-izdanie