Сцена / екран / ефир

С балета "Жизел" Държавна опера Русе ще отбележи 90-годишнината на доайена на българския балет проф. Петър Луканов

Тържествено честване на юбилея на 27 януари от 19 часа в Доходното здание

 

◊ СЪБИТИЕТО

С един от най-ярките представители на романтичния балет - "Жизел", Държавна опера - Русе ще отбележи 90-годишния юбилей на доайена на българския балет проф. Петър Луканов, който е и постановчик на спектакъла.

Забележителното културно събитие ще се състои на 27 януари, четвъртък, от 19 часа в Доходното здание, а преди началото му професор Луканов, който пристига специално за честването, ще бъде удостоен със златна значка "Русе" за високи професионални постижения и заслуги в областта на балетното изкуство и приноса му към развитието на културния живот в крайдунавския град.

Дългогодишен солист, хореограф-постановчик и педагог, големият танцов артист създава повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.

Петър Луканов трайно свързва съдбата си  с Русенската опера. Творческият му път започва в Дунавската столица като артист-балетист в периода 1953-1963. Той е възпитаник на именития руски балетист, хореограф и балетен педагог Леонид Лавровски, при когото завършва Балетна режисура в Москва.

Името на Луканов  присъства в русенския балетен афиш с оригиналните постановки на „Рождество и разпятие“ по музика на Васил Казанджиев и с мащабните балетни творби „Хайдушка песен“ на Александър Райчев, „Нестинарка“ на Марин Големинов, а през  1996 -та година Петър Луканов поставя на русенска сцена класическия балет „Дон Кихот“, последван от балета на Красимир Кюркчийски „Козият рог“, “Чиполино“ от Карен Хачатурян и класическото заглавие „Жизел“, постановка, която и до днес присъства в репертоара на балетната трупа на Русенската опера и с която ще  бъде отбелязан неговия юбилей.

Проф. Петър Луканов е носител на Орден „Стара планина“, Златна и Кристална лира на СМДТ и на награда за съвременна хореография от Международния балетен конкурс във Варна.

 

Идеята за балета „Жизел” (Giselle) идва от френския писател Теофил Готие, който предлага на Адолф Адам да напише музиката. В началото на 1841 година композиторът вече е готов, не закъснява и премиерата на 28 юни 1841 г. в Парижката опера. Успехът е толкова голям, че превръща веднъж завинаги „Жизел“ в апотеоз на романтичния балет. След Париж „Жизел” се играе в Лондон, Виена, Санкт Петербург, Милано, Ню Йорк, в цял свят, непрекъснато…

Персонажът на нежната невинна девойка Жизел, която има трагична съдба, но чрез силата на любовта си успява да спаси своя любим, дори от погубващия свят на вилисите, ще бъде представен от японската  солистка на балетната трупа на Русенска опера Мию Хирамацу.

В ролята на  Алберт – принцът, преоблечен като обикновен селски момък, ще ѝ партнира сънародникът ѝ, любимецът на русенската публика Масаки Такада.

В образа на Мирта, предводителката на вилисите, влиза изящната Цветелина Катрин Иванова.

Според славянските легенди, вилисите са приказни същества – духове на девойки, които са напуснали земния живот, преди да се задомят. Младите нетленни създания не са намирали покой в гроба, тъй като приживе не са задоволили желанието си да танцуват. Затова те излизат нощем от гробовете си, събират се на групи край големите пътища и причакват случайни минувачи, увличат ги в непрестанни танци, докато паднат мъртви от изтощение.

Атрактивното динамично Pa de deux в първо действие ще представят  Станислава Караджова-Пенчева и вече познатият на ценителите на балетното изкуство бразилец - Тиаго Виктор.

Хореография – Ж. Корали, Жул Перо
Възстановка – Мариана Захариева
Сценография – Иван Савов
Костюми – Елка Тодорова
Художествен ръководител – Весела Василева

_____________

Билети на каса Опера:
понеделник - петък от 10.00 часа до 18.30 часа и на Grabo.bg

 

 

Автор:
Диана Димитрова
Публикация:
25.01.2022 г. 12:26
Посетено:
861
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34036-s-baleta-zhizel-darzhavna-opera-ruse-shte-otbelezhi-90-godishninata-na-doayena-na-balgarskiya-balet-prof-petar-lukanov