Сцена / екран / ефир

Филмови прожекции по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

24-25 януари 2022, 18:30 ч., Полски институт в София

 

◊ ПОКАНА

Филмови прожекции

по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

Кога: 24-25 януари 2022, понеделник-вторник, 18:30 ч.

Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ №12, вход свободен*

Организатор: Полски институт в София

 

27 януари – Международен ден в памет на жертвите на Холокоста  е обявен от Общото събрание на ООН за ден, в който се почита паметта на евреите, избити по време на Втората световна война от нацистка Германия. ООН апелира този период  да бъде за всички хора предупреждение за предотвратяване на омразата, расизма и предубежденията. Основните тържества в чест на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста се провеждат на територията на Мемориала Аушвиц-Биркенау. На този ден се отбелязва и годишнината от освобождаването на германския концлагер и лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау. Той е един от многобройните германски концлагери, създадени по време на Втората световна война на окупираните полски земи, и в същото време най-разпознаваемия символ и място на геноцид. Държавният музей Аушвиц-Биркенау е създаден по инициатива на бившите лагеристи и работи без прекъсване от 1947 г.

На 20 януари 2022 г. се навършват 80 години от конференцията във Ванзее, по време на която група високопоставени чиновници и функционери на Третия райх взима решение и определя начина за осъществяване на плановете за систематично изтребване на европейските евреи в рамките на „окончателното решаване на еврейския въпрос“.

 

24 януари, понеделник, 18:30 ч.

„Варшава:  разделен град” – реж. Ерик Беднарски (Полша, 2019, 70’)

Създаването на Варшавското гето е показано от двете страни на разделящата го стена, както и значението му за града днес. Филмът хвърля нова светлина върху трагичните времена на разделение, разрушения и масови убийства чрез неизвестни до момента кадри, заснети с любителска 8-милиметрова камера, и свидетелства на оцелелите.

През 1941 г., скоро след създаването на Варшавското гето от нацистите, полски кинолюбител снима забележителен 10-минутен филм от двете страни на стената на гетото. Тези непоказвани досега кадри са представени във Варшава: Разделен град като нямо свидетелство на трагизма на военновременното разделение на града и избиването на обитателите му. Оцелели от гетото и свидетели разкриват изумителните си спомени, а архитекти и историци на урбанизма разказват за смразяващата визия на нацистите за Варшава.

 

77 години от освобождаването на германския лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау

25 януари, вторник, 18:30 ч.

„Акушерката” – реж. Мария Стахурска (Полша, 2021, 55’)

През 1943 г. Станислава Лешчинска е арестувана от Гестапо за оказване на помощ на затворените в лодзкото гето евреи и заедно с трите си деца е изпратена в концлагера Аушвиц-Биркенау. В него тя преминава през ужасно житейско изпитание. Става акушерка и в нечовешки условия, на границата на издръжливостта, приема 3000 раждания, без да изгуби нито едно новородено …

Нейното име, като една от четирите най-изтъкнати полякини от последното хилядолетие, е поместено на Чашата на живота и промяната на народа, положена от полските жени в санктуария Ясна гура.

Филмът разказва за тази феноменална жена, за нейната сила и защо пред лицето на смъртта не губи вяра в смисъла на това, което прави.

 

Присъединете се към събитието във Фейсбук!

 

Заповядайте!

* Проявата ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването.

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
23.01.2022 г. 17:36
Посетено:
994
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34010-filmovi-prozhektsii-po-sluchay-mezhdunarodniya-den-v-pamet-na-zhertvite-na-holokosta