Сцена / екран / ефир

„Духът на Гогол” оживява на сцената на Театър „София” през януари

Драматичен театър Ловеч представя вълнуващата история на световноизвестния писател

 

◊ "ДУХЪТ НА ГОГОЛ" В ТЕАТЪР "СОФИЯ"

Драматичен театър Ловеч се завръща отново на софийска сцена, където ще представи една от най-новите постановки в репертоара си - „Духът на Гогол” с режисьор Биляна Петрова. Представлението ще се играе на 24 януари от 19 ч. в Театър „София”.

Николай Василиевич Гогол е роден в Украйна и е един от най-значимите писатели на Русия и света. За най-известната му творба се смята романът „Мъртви души”, разглеждан от мнозина като първия модерен руски роман.

Идеята за спектакъла, посветен на жизнения път на писателя, се повява години преди реализирането му. Биляна Петрова, която е и негов автор, се връща към тази идея и решава да я осъществи с помощта на актьора и режисьор Дамян Тенев.

По един ретроспективен и динамичен начин драматургията разкрива историята за живота на големия руски и украински писател Николай Гогол. Чрез отварянето на времеви портали, зрителите пътуват през мислите и преживяванията на главния герой, подплатени от разказите на неговите родители и роднини. Също така, една от основните действащи нишки в спектакъла е гласът на самия Гогол, който засилва въздействието на образа му. С тази важна роля, макар и зад кулиси, се заема участникът от шестия сезон на музикалното предаване „Гласът на България” - Тино, станал известен със специфичния си плътен глас.

Спектакълът е изграден както върху текстове на самия Гогол, така и стъпва върху реални факти от писма и документални разкази за живота и смъртта му.

„В един момент за мен стана важно да изследваме гения като човешко същество, а не да се дивим на палитрата му от образи. Започнахме да се ровим за факти от живота на Гогол, само и само да достигнем до тази така интересна мистериозна битка с дявола и призива към божественото. Монолитен образ на дявола в историята на литературата изкристализира за първи път именно при Гогол, който го описва подробно в човешки образ и нарича Басаврюк – от бяс и човек в едно“ обяснява Петрова за постановката.

 „Духът на Гогол” е и сценографски дебют на Изабела Манолова. Тя е и авторът на костюмите. В работата по проекта се включват и Цветина Генева, Ивана Топалова и Десислава Латинова - студенти от катедра „Резба” на Националната художествена академия, с преподавател доц. Роберт Цанев, който и до момента е зам.-ректор на Академията.

В ролята на студента, който издирва духа на писателя, зрителите ще видят Дамян Тенев, а през цялата история ще му партнират актьорите Георги Грозев, Петко Венелинов, Ива Кирова, Боряна Бабанова, Павел Емилов.

Автор на музиката е Гьорги Георгиев – Антика, артист от Македония, хореографията е дело на Стефания Георгиева, а сценичният бой – на Евгени Енчев.

Билетите са в продажба на касата на Театър „София” и онлайн тук , както и на сайта на Grabo.bg тук.

Линк към събитието във „Фейсбук” - https://fb.me/e/20N18XxNT

 

Автор:
Маргарита Капитанска, Драматичен театър Ловеч
Публикация:
19.01.2022 г. 16:47
Посетено:
569
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33988-duhat-na-gogol-ozhivyava-na-stsenata-na-teatar-sofiya-prez-yanuari