Сцена / екран / ефир

Онлайн кинопоредица на Институт Сервантес през месец януари

Фернандо Фернан Гомес навършва 100 години

 

Институт Сервантес София започва годината с онлайн кинопоредица, посветена на един от изключителните творци на испанската съвременна култура Фернандо Фернан Гомес. Фернандо Фернан Гомес е актьор, кинодеец, драматург, писател и сценарист и е смятан за един от водещите актьори в утвърждаването на така нареченото „испанско класическо кино“.

Кинопоредицата ще представи два филма режисирани от него: дебютния му филм „Лудницата“ (1953) и „Странното пътешествие“ (1964), един от шедьоврите на испанското кино, както и „Езикът на пеперудите“ (1999), където зрителите могат да се насладят на една от най-запомнящите се роли на този незаменим актьор.

„Лудницата“ (14.01.) е комедия, която представя живота на пациентите, затворени в психиатрични институции, проследявайки сюрреалистичните ситуации, в които попада млад мъж, който посещава психиатрична болница в покрайнините на Мадрид през 50-те години на миналия век, за да види приятелката си, която работи там.

„Странното пътешествие“ (21.01.) е черна комедия, която благодарение на оригиналната си история и невероятен актьорски състав запазва интереса на зрителя до самия финал. Историята разказва за малко провинциално селце, разположено близо до столицата, където единственото, което разчупва монотонния живот са съботните танци.

В „Езикът на пеперудите“ (28.01.) Фернандо Фернан Гомес с превъзходно майсторство се превъплъщава във възрастен преподавател в едно галисийско селце в Испания в зората на Гражданската война, който защитава свободата, посочвайки знанията, опита и културата като неизбежен път към нея.

Филмите ще бъдат достъпни на канала Vimeo на Институт Сервантес за 48 часа считано от 21:00 ч. (местно време) на съответните дати. Всички филми са със свободен достъп и субтитри на български език.

Линкове към филмите: https://cultura.cervantes.es/sofia/bg/fernando-fern%c3%a1n-g%c3%b3mez-cumple-cien-a%c3%b1os/148817

Повече информация за провеждането на събитията може да намерите на сайта и Фейсбук страницата на Институт Сервантес.

https://sofia.cervantes.es/bg/kultura_ispanski/kultura_ispanski.htm

https://www.facebook.com/InstitutoCervantesSofia

 

 

Автор:
Институт Сервантес-София
Публикация:
13.01.2022 г. 13:27
Етикети:
годишнинафилмиИнститут Сервантес-София
онлайн кинопоредица
Фернандо Фернан Гомес
Посетено:
707
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33977-onlayn-kinoporeditsa-na-institut-servantes-prez-mesets-yanuari