Сцена / екран / ефир

Премиера на новите епизоди от поредицата „5 минути София - кварталите“

"5 минути София" се завръща с нов сезон

Премиера на новите епизоди от поредицата „5 минути София - кварталите“

 

Премиера на новите епизоди от поредицата „5 минути София - кварталите“

Новите епизоди от поредицата „5 минути София – кварталите“ разкриват пред зрителите историята на шест столични квартала, които изграждат съвременния облик на развиващия се град – Бояна, Захарна фабрика, Красно село, Младост, Студентски град и Ючбунар. Кратките филми са продължение на късометражната документална поредица „5 минути София“, с реализирани над 50 епизода. Те представят квартала – с неговите улици и площади, градски къщи и блокове – като средище, в което кипи живот. Шестима разказвачи споделят своята лична история, свързана с представените квартали. Писателят Александър Шпатов, урбанистът Мартин Микуш, журналистите Ива Дойчинова и Таня Димова, фотографът и автор на „Етюдите на София“ Иван Шишиев и треньорката по фигурно пързаляне Ина Лутай разказват за забележителностите, тайните и личностите на софийските квартали.

Епизодите от документалната поредица „5 минути София“ предизвикват зрителския интерес със своята концентрирана информация и атрактивно представяне. Те се разпространяват чрез платформите за видеосподеляне, каквито са Vbox7, YouTube, Facebook и в програмите на БНТ и ВТК.

От 10 януари всеки понеделник в продължение на шест седмици ще бъдат представени новите епизоди на късометражния сериал в официалните канали на „5 минути София“ в социалните мрежи.

От 2012 година насам екипът на „Камен Во Студио“ реализира девет сезона от поредицата. 24 епизода от кратките филмчета са включени в електронните учебници на издателство „Просвета“ и са учебно помагало в електронните уроци по история в българските училища в страната и по света. Проектът на „Камен Во Студио“, вдъхновен от документалната поредица – пълнометражният филм „105 минути София – историята на града“, печели наградата за най-добър документален филм на Международния филмов фестивал „Бели нощи“ в Санкт Петербург през 2019 година.

„5 минути София“ се реализира благодарение на Програма „Култура“ на Столична община и с подкрепата на дългогодишните партньори – Музей за история на София, Българска национална филмотека и други градски институции, както и с всеотдайната работа на сценаристи, оператори, актьори, аниматори и множество млади творци.

Режисьор на новите шест кратки филма е Камен Воденичаров. Сценаристи са Георги Милков и Таня Димова, а зад камерата е операторът Петър Димов – Българевеца.

Чрез каналите си за разпространение филмчетата са достигнали до милиони зрители в България и по света. Направеното проучване на зрителската аудитория показва в детайли гледаемостта на сериите в социалните мрежи и в ефирните медии.

София е град, в който, ако се заредим с познание и знаем къде да гледаме, можем да почувстваме осем хиляди години емоции.

 

 

Автор:
Таня Димова
Публикация:
10.01.2022 г. 14:48
Етикети:
"Камен Во Студио"„5 минути София“
късометражна документална поредица
„5 минути София – кварталите“
Посетено:
610
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33971-premiera-na-novite-epizodi-ot-poreditsata-5-minuti-sofiya-kvartalite