Сцена / екран / ефир

Програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ на БНР празнуват 51 години от създаването си

БНР остава медията с най-високо доверие, програма „Хоризонт“ е информационен лидер

Програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ на БНР празнуват 51 години от създаването си

 

Програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ на Българското национално радио честват на 4 януари 51 години от създаването си. „Хоризонт“ посреща празника като категоричен лидер в информационния радиоефир, а „Христо Ботев“ остава единствената национална 24-часова програма с културно-образователен, публицистичен и музикален профил.

На 4 януари 1971 точно в 6 ч. сутринта говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата програма „Хоризонт“ с емисии новини на всеки кръгъл час, кратки репортажи и хубава музика. Датата 4 януари 1971 е рождена и за емблематичното предаване „Неделя 150“. Три години по-късно през 1974 г. програма „Хоризонт“ става 24-часова. На 2 януари 1979 стартира „Преди всички“, а на 4 януари – „Пулсиращи ноти“. На 3 януари 1984 започва „Нощен Хоризонт“, на 4 януари 1981 стартира „Хоризонт за вас“, а на същата дата през 1989 е началото на „12 плюс 3“.

Днес програма „Хоризонт“ продължава да е лидер в информационния радиоефир, като 40% от търсещите информация я откриват в неговия ефир, сочи проучване на IPSOS. Вече четири години Институтът за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към Оксфордския университет сочи БНР като медията, на която хората у нас имат най-голямо доверие. 72% от българите вярват на БНР - сочи докладът от изминалата година.

През 2022 г. програма „Хоризонт“ подготвя за слушателите си и много музикални събития. Традиционният галаконцерт „Млади фолклорни таланти“ ще се проведе на открита сцена, която ще даде възможност стотици талантливи деца да пеят и свирят с виртуозите от Оркестъра за народна музика на БНР пред многобройна публика. В Първо студио на БНР пък се подготвят концерти на най-добрите български групи, чиято музика програма „Хоризонт“ разпространява и популяризира. 

Програма „Христо Ботев“ на БНР също е създадена на 4 януари 1971 г. Уникална за българския радиоефир, програмата с мотото „Винаги ЗА културата“ създава и излъчва радиотеатър за деца и възрастни и предава всички значими сценични музикални събития от българските, европейските и световните сцени.

И през 2022 г. програма „Христо Ботев“ ще продължава да излъчва пряко най-добрите концерти и оперни спектакли от България и цял свят, както за слушателите у нас, така и за тези в чужбина. Пулсът на българската култура следи отблизо емблематичното предаване „Артефир“. Качествената публицистиката също е приоритет в програма „Христо Ботев“, а първото излъчване на предаването „Нашият ден“ е на 3 януари 1983 г. Ще продължат и новите предавания, стартирали през изминалата година, особено любопитно сред които е „Плешивото куче“ за рок музика от бившите социалистически страни. В програма „Христо Ботев“ вече работят по амбициозни проекти за радиопремиери, най-очаквана сред които е радиопостановката на „Майсторът и Маргарита“. Всеки месец от новата 2022 година фокус в програма „Христо Ботев“ ще е работата на двама български творци сред лауреатите в кампанията „Българските посланици на културата“.

____

Снимка: „Архивен фонд“, БНР

 

Автор:
БНР
Публикация:
04.01.2022 г. 15:01
Посетено:
1176
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33948-programite-horizont-i-hristo-botev-na-bnr-praznuvat-51-godini-ot-sazdavaneto-si