Сцена / екран / ефир

Празнични програми на "Хоризонт", "Христо Ботев" и "Радио София" на БНР

Концерти от български и световни сцени, музикални селекции, специални предавания и преки излъчвания в празничните дни

Празнични програми на "Хоризонт", "Христо Ботев" и "Радио София" на БНР

 

◊ ПРАЗНИЧНИ ПРОГРАМИ НА "ХОРИЗОНТ", "ХРИСТО БОТЕВ" И "РАДИО СОФИЯ"

Концерти от българските и световни сцени, специални музикални селекции и преки излъчвания са подготвили програмите „Хоризонт“, „Христо Ботев“ и "Радио София" на БНР за празничните дни.

В делничните дни сутрешното предаване „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ ще звучи от 7 до 11 ч., а след него ще се излъчва концерт. Във формат „12+4“ ще е и следобедното предаване на националната програма, а след него ще звучи двучасово музикално предаване.

На Бъдни вечер на 24 декември от 18.30 до 19.00 ч. програма „Хоризонт“ ще се включи пряко от Катедралния храм „Св. Александър Невски“, а от 20.30 ч. ще излъчи Рождественското послание на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит.

На 25 декември от 9.30 до 12.00 ч. програма „Хоризонт“ ще предаде пряко празничната Рождественска литургия от Катедралния храм „Св. Александър Невски“. В коледния ден от 12.20 до 15.00 ч. ще звучи съвместното предаване „Фолклор по БНР“ с водещ Цвети Радева, което ще се предава и от регионалните програми на БНР.  Вечерта от 20 до 23 часа традиционно ще бъде излъчен концертът „Българската Коледа“.

Екипът на програма „Хоризонт“ е подготвил и специални празнични предавания с много музика и настроение. На 26 декември от 9 до 12 часа по програма „Хоризонт“ ще звучи специалното предаване „Любими коледни истории“ с водещи Мая Данчева и Здравко Петров, в което слушателите ще чуят истории на коледните песни и разкази за празника на кореспонденти и гости от страната и чужбина. На 27 декември от 17 до 20 ч. ще звучи „Звездна киновечер“ с водещ Иван Русланов, която ще върне слушателите към филмите на 2021 и ще им предложи холивудски гости и любима филмова музика. Каква беше концертната година пък ще обобщи Иван Нотев в „Големите събития на музикалната сцена“ на 30 декември от 18.30 до 20.00 ч. В разширен двучасов формат ще е и „На бис – българските музиканти“, в което на 31 декември от 20 ч. Татяна Иванова ще срещне слушателите с утвърдени и млади музиканти и ще представи два от най-добрите концерти от 2021 на Радиооркестъра с диригент Марк Кадин: „Испания“ с китариста Рафаел Агире и „Из Новия свят“ с тромпетиста Мирослав Петков. В първите часове на новата година на 1 януари ще звучи специално издание на „Нощен Хоризонт“ с водещи Станислава Пирчева и Светлин Симеонов. В новогодишния ден от 9 до 12 ч. ще звучи „Любимата музика на „Хоризонт“. Този специален проект ще представи селекция от фаворитите на водещите, редакторите, репортерите, кореспондентите, звукорежисьорите и сътрудниците на националната програма. От 12.20 до 14 часа пък ще звучи концерт на съставите на БНР, в който всички музикални формации на Националното радио ще изпълнят празнична музика, а техните диригенти ще се обърнат със специален поздрав към слушателите. На 2 януари от 9 до 12 ч. „Любими празнични истории“ ще разказват Кармен Манукян и Николай Захариев, които обещават изненади и добро настроение, а от 16 до 18 ч. ще продължи втората част на проекта „Любимата музика на „Хоризонт“. Последният почивен ден 3 януари ще предложи три концерта, първото за годината издание на класацията „БНР Топ 20“ и специално издание на „Хора, пътища, автомобили“.  

Програма „Христо Ботев“ също е подготвила празнична програма с разнообразна музика, концерти и радиотеатър. В деня на Рождество Христово 25 декември от 10 до 12 ч. ще се излъчи специално издание на предаването „Благовестие“ с водещ Анна-Мария Кръстева, а от 20 часа до полунощ Ивета Грънчарова е подготвила вечер с коледни изпълнения на Хосе Карерас. На 26 декември от 12.20 до 14.00 е времето за празничното издание на фолклорното предаване „От песен в песен“ с водещи Юлия Гатдерова и Лина Мачева, а от 16 до 17 ч. радиотеатърът ще излъчи забележителната постановка „Коприна“ от Алесандро Барико с участието на Ангел Генов, Пламен Манасиев, Невена Калудова, Ани Вълчанова и др.  На 31 декември от 12.20 до 14.00 ч. ще звучи концерт с празнична музика на народите от Далечния Изток до Дивия Запад. На 1 януари от 9 до 11 ч. ще звучи очакваното от публиката новогодишно предаване на „Хумор и сатира“. От 12 до 15 ч. програма „Христо Ботев“ традиционно ще излъчи пряко новогодишния концерт на Виенската филхармония с диригент Даниел Баренбойм, а от 18 до 20 ч. – този на Фестивалния оркестър на живо от НДК.

Радио София са подготвили за празничните дни много музика и невероятни концерти. Музикалният микс Winter vibes ще звучи всеки ден от 12.15 до 14.00 часа, а вечерите са отделени за концерти. На 24 декември  от 17 до 20 ч. Лили Големинова и Роман Михайлов са подготвили музикален предпразничен блок, а от 20 до 23 часа ще звучат концерти на Андреа Бочели и на Натали Коул. На 25 декември от 12.15 до 13.00 часа ще звучи Christmas на Марио Бионди, от 18.30 до 20.00 ч. – Коледният концерт на Софийския духов оркестър с Васил Петров, Еделина Кънева и Орлин Горанов, а от 21 до 22 часа – Christmas Special на Майкъл Бубле. Най-добрите интервюта от годината в „Легендите на София“ ще звучат от 13 до 16 ч. Премиерата на новия епизод на мултимедийния проект Musicology Live с DJ Marten ще е в YouTube канала на Радио София в 16 ч. в Коледния ден, а зрителите ще видят специалния акустичен концерт на култовите So Called Crew в култовото Първо студио на БНР. На 26 декември Радио София ще излъчи от 18.15 до 19 ч. Christmas с Роби Уилямс, а от 21 до 22 ч. - Legendary Christmas на Джон Леджънт. На 27 декември от 20 до 23 часа ще прозвучи запис от концерта на Орлин Павлов с Биг бенда на БНР, преминал преди дни в Зала „България“. Също от 20 до 23 ч. на 28 декември Радио София ще излъчи концерт на Националната музикална академия от Новогодишния музикален фестивал. На 29 декември от 20 до 23 часа ще прозвучи концертът „Зимна приказка“ на Десислава Петева и Надежда Цанова, също от Новогодишния музикален фестивал. Концерт на Даяна Крол ще звучи на 30 декември от 20 до 23 часа. 30 декември ще представи обобщение на музиката на 2021 г. с „Любимите 5“ на музикалните редактори на Радио София от 17 до 20 часа, а веднага след това до полунощ ще звучи техният микс „Waiting for New Year“. Първите часове на 1 януари от полунощ до 3 часа са за DJ Marten Special New Year Mix, сутрешните от 9 до 10 ч. – за Празничния концерт на Детския радиохор от Новогодишния музикален фестивал, а тези от 10 до 12 ч. – за най-доброто от новогодишните концерти на Виенската филхармония. Продължение на най-добрите интервюта от годината в „Легендите на София“ ще звучат от 13 до 16 ч.  Най-доброто от „Радиокафе“ ще звучи на 2 януари от 9 до 12 ч., а от 18.15 до 19 ч. – продължението на „Любимите 5“ от годината на музикалните редактори.    

 

Автор: БНР
23.12.2021 г. 17:27
Посетено: 4778
Етикети: Радио София, празнична програма, Българско национално радио, БНР, „Христо Ботев“, „Хоризонт“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33938-praznichni-programi-na-horizont-hristo-botev-i-radio-sofiya-na-bnr