Сцена / екран / ефир

Новогодишна галавечер на Балет "Арабеск": "Carmina Burana" и "Bolero"

29 декември, 19.00 ч., Музикален Театър

Новогодишна галавечер на Балет "Арабеск": "Carmina Burana" и "Bolero"

 

◊ ПОКАНА

Балет „Арабеск” Ви кани на двa от най-успешните си спектакли, станали негова визитна картичка -"Carmina Burana" и "Bolero", които взривяват публиката не само в България, но и на всички световни сцени, които ще Ви заредят с емоция, енергия и настроение за посрещане на Новата година.

29 декември, 19.00 ч., Музикален Театър

Заповядайте!

 

CARMINA BURANA

Музика: Карл Орф

Хореография: Боряна Сечанова

Художник на костюмите: Цветанка Петкова-Стойнова

 "Carmina Burana" на Карл Орф e представена пред публика за пръв път на 8 юни 1937 г. във Франкфурт. Произведението има огромен успех, а композиторът му, останал неизвестен до 40-годишната си възраст, изведнъж придобива световна слава.

За българската публика концертната версия на  "Carmina Burana" не представлява ново и непознато явление. В репертоара на балет "Арабеск" има вече две сценични версии на ораторията – от 1972 г. на италианския хореограф Хуан Корели и от 1988 г. на големия български хореограф и дългогодишен директор на балет "Арабеск" Маргарита Арнаудова, съвместно с Пловдивската опера.

„Кармина Бурана” с хореографията на Боряна Сечанова, е поставена специално за турнето на Балет „Арабеск” в САЩ, където изправя на крака четири хилядните задокеански зали със своето изпълнение.

Сега публиката може да види блестящото изпълнение на солистите: Даниела Иванова, Константина Ханджиева, Васил Дипчиков, Светослав Серопян, Стефан Вучов, Филип Миланов и прекрасните танцьори: Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Мона Христова, Стефка Табакова, Теодора Друмева, Валери Миленков, Ервин Есен, които с цялото богатство на своята съвременна чувствителност улавят с телата си ироничността на ситуацията, в която човекът живее с вярата, че е господар на живота си, докато е направляван и манипулиран от прищевките на Съдбата - Съдбата, която ту издига, ту убива, утешава с напразни надежди и върти колелото на човешкия живот

            

БОЛЕРО

Музика: Морис Равел

Хореография: Маргарита Арнаудова

Художник на костюмите: Мария Трендафилова

Във втората част от вечерта публиката ще може да се наслади на невероятните ритми в музиката на Морис Равел  и на впечатляващото изпълнение на артистите от Балет "Арабеск" в спектакъла "Болеро".

„Болеро“ е един от емблематичните спектакли на балет «Арабеск», останали в наследство от голямата хореографка и директор на трупата Маргарита Арнаудова. Той неизменно присъства в репертоара на трупата, когато «Арабеск“ гостува със свои програми не само в страната, но и почти във всички задгранични турнета. Спектакълът е поставен за пръв път през 1987 г

Първите солисти на „Болеро“ са Румяна Маркова, Радомир Начев, Ясен Стоянов и  Марио Пейчев. През години щафетата поемат Антония Докева, Теодора Стефанова, Константина Ханджиева, Милен Петров и Даниела Иванова, Асен Наков, които заедно с Васил Дипчиков и Стефан Вучов ще видите тази вечер.

„Болеро” носи силно изразена програмност и впечатляваща атмосфера, където балетното движение е стилизирано в ритъма на испанския танц. Заслуга за експресивната колоритност на танца има и  полифоничността в хореографията на Маргарита Арнаудова..

 

Билети на касата на Музикален театър (02 9431979) и online:  https://epaygo.bg/2789958465

 

 

 

Автор:
Мая Михайлова, Балет "Арабеск"
Публикация:
23.12.2021 г. 13:21
Етикети:
Балет "Арабеск"
"Bolero"
"Carmina Burana"
новогодишна гала
Посетено:
723
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33936-novogodishna-galavecher-na-balet-arabesk-carmina-burana-i-bolero