Сцена / екран / ефир

"Вечеря за глупаци" и "Кървава сватба" във Варненския драматичен театър

Старт в 2022 година с две януарски премиери

 

Новата 2022 година Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ започва амбициозно още през януари с две премиери - „Вечеря за глупаци“ от Франсис Вебер, реж. Николай Кенаров и „Кървава сватба“ от Федерико Гарсиа Лорка, реж. Стоян Радев Ге.К.

Изборът на двете заглавия, от ярка комедия до разтърсваща трагедия, говори освен за жанровите предпочитания на двамата режисьори в този момент, и за артистичния потенциал на екипа. Младите, силно мотивирани актьорски попълнения, са най-доброто, което можеше да се случи на един 100-годишен театър. Постигнал творчески висоти с юбилейните постановки „Отело“, „Тютюн“, „Амадеус“, „Любовникът от ZanziБар“, „Поразените“, обновеният Варненски драматичен театър има самочувствието на трупа с многостранни възможности и ярки таланти, която и в своя 101-ви сезон се стреми към  нови хоризонти. 

 

"ВЕЧЕРЯ ЗА ГЛУПАЦИ"

На 8, 9 януари 2022, 19.00 ч., Основна сцена предстои премиерата на „Вечеря за глупаци“ от Франсис Вебер. Режисьор Николай Кенаров. Сценография и костюми Габриела Кърджилова. В ролите: Пиер Миняр - Симеон Лютаков, Кристин Миняр - Александра Майдавска, Д-р Аршамбо - Свилен Стоянов, Франсоа Баладур - Константин Соколов, Жуст Льоблан - Николай Божков, Марлен - Биляна Стоева, Люсиен Шавал - Михаил Мутафов.      

„Вечеря за глупаци“ е блестяща комедия на известния френски сценарист и режисьор Франсис Вебер, която не спира да обикаля света, вкл. и нейната филмова версия със сценарист и режисьор самия Франсис Вебер. „Вечера за глупаци“ е най-успешният му проект, отличен с наградите „Сезар“ и „Люмиер“. Героите в пиесата се забавляват, като правят вечери, на които канят хора, за да ги превръщат по време на разговорите в глупаци. Но на една от тези вечери ролите се сменят, нещата се преобръщат и всичко това става с много хумор, остроумие и изненадващи ситуации. Идеята е зрителят да се запита кой всъщност е глупакът.

„Вечеря за глупаци“, тя наистина съществува! Познавам дори част от участниците. Между другото, сред глупаците има една фатална категория. Тези, които винаги са на вашите услуги, са най-опасни. Единственото, което мога да кажа за успокоение на глупаците, е, че и аз съм глупак в очите на някого“, надсмива се над човешките слабости Франсис Вебер.  

Живеем в трудно време и смятам, че имаме нужда от такъв тип пиеса, предназначена за широката публика. „Вечеря за глупаци“ е едно по-леко заглавие, което ние се опитваме адекватно да поднесем, като намерим и неговия смисъл. Не искаме да поставяме някакви вкусови ограничения и затова адресираме представлението към всички зрители, които искат да се  забавляват. За мен е провокация да се занимавам с такъв тип пиеса, която изглежда лесна, но само на пръв поглед. Не да правим комедия, която е просто смешна, а да се опитаме да преминем отвъд тънката граница на чисто комедийното, това е нашата цел. Защото ситуациите във „Вечеря за  глупаци“ може да са смешни, но за самите герои те са драматични“, споделя младият режисьор Николай Кенаров. След първите си две камерни постановки „Приятели" и „Владимир“ сега той за пръв път работи с три актьорски поколения на Варненския театър, което възприема като голяма гордост и огромна отговорност.

 

"КЪРВАВА СВАТБА" 

На 18, 19 януари 2022, 19.00 ч., Основна сцена, следва премиерата на „Кървава сватба“ от Федерико Гарсия Лорка. Превод Лъчезар Мишев. Режисьор Стоян Радев Ге.К. Сценография и костюми Даниела Николчова. Композитор Калин Николов. Хореография Татяна Соколова. В ролите: Адела, невеста - Христина Джурова; Виктор, жених - Станислав Кондов;. Леонардо - Александър Евгениев; Мария, майка на Виктор - Веселина Михалкова; Хуан, баща на Адела - Пламен Димитров; Магдалена, съпруга на Леонардо - Миглена Везирова; Долорес, тъща на Леонардо - Милена Кънева; Пруденсия, слугиня на Адела - Гергана Арнаудова; Енрикета, съседка - Даниела Викторова; Луната - Недялко Стефанов; Смъртта - Теодора Михайлова; Сънят - Велизар Емануилов.     

„Кървава сватба“ е разтърсваща трагедия от големия испански драматург, поет, музикант и художник Федерико Гарсия Лорка - един от най-ярките творци на испанската култура в началото на XX век, фигура от испанския артистичен авангард и групата „Поколение 1927 година“, убит в Испанската гражданска война. Написана през 1932, поставена през 1933, „Кървава сватба“ е първата пиеса в прочутата драматична трилогия на Лорка: „Кървава сватба“, „Йерма“ и Домът на Бернарда Алба“. 

Според режисьора Стоян Радев Ге.К. „Кървава сватба“ е най-поетичната от трите пиеси. „Тя е поетична, не защото съдържа в себе си текстове в стихотворна форма, а защото самият изказ в тази на пръв поглед банална история е поетичен. Тя разказва за един класически любовен триъгълник между момиче и две момчета, но Лорка опоетизира нещата във висша степен. Част от тази атмосфера са персонажи като Луната и Смъртта. Известна е любовта и страстта на Лорка към фолклора, песните и танците на андалуските цигани. Посветил им е цели поетични цикли. Това е много характерно за неговия стил. То съществува и при героите в „Кървава сватба“, като встрастеност в живота и дори в смъртта, която в Испания, както казва самият Лорка, е равна на живота. "Навсякъде по света - цитирам по памет - когато дойде смъртта, завесата се спуска, само в Испания завесата се вдига". За персонажите смъртта не означава онзи край, с който сме свикнали в нашите географски ширини. Да, страданието съществува, но като че испанците по-ясно от нас осъзнават, че смъртта е само преход, само преминаване от едно на друго място. Може би оттам идва встрастяването, може затова и то е толкова силно в живота на героите, който ги води някак неизменно към смъртта“, обобщава Стоян Радев Ге.К.

За да изведе безсилието на човек и невъзможността му да отхвърли социалните и семейни догми, за да постигне лично щастие, Лорка сгъстява тъмните краски докрай и така залага предизвикателството на „Кървава песен“ към всеки театрал. А актьорът и режисьор Стоян Радев Ге.К. отдавна е изкушен от многопластовото творчество на испанския драматург. Достатъчно е да си припомним постановката му „Домът на Бернарда Алба“ от 2005 г., в която Анастасия Лютова получи наградата „Икар“ в категория дебют, а всички осем актриси бяха номинирани за наградата „Аскеер“ за женска роля. Сега съмишленици на режисьора във второто му приключение с Лорка са художничката Даниела Николчова, хореографката Татяна Соколова и композиторът Калин Николов, заедно с актьорите – от най-младите попълнения до доайенката Теодора Михайлова.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
23.12.2021 г. 10:49
Етикети:
януари 2022премиериДраматичен театър „Стоян Бъчваров“
„Кървава сватба“
„Вечеря за глупаци“
Посетено:
961
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33929-vecherya-za-glupatsi-i-karvava-svatba-vav-varnenskiya-dramatichen-teatar