Сцена / екран / ефир

“Театър на маса” в ДТ „Сава Огнянов” - Русе

Другата страна на театъра

◊ СЪБИТИЕТО

На 26 януари 2007 г. от 18 ч. на Малката сцена в ДТ „Сава Огнянов”, Русе - първи прочит “на маса” на пиесата “Валпургиева нощ”.

. Постановка Орлин Дяков

. С участието на: Венцислав Петков, Ружа Любомирова, Ралица Константинова, Огнян Жеков, Кадри Хабил, Никола Чиприянов, Николай Димитров-Коки, Георги Стефанов, Ивайло Брусовски, Любомир Кънев, Христо Памуков


◊ ОЩЕ ЗА ПРОЕКТА

“Театър на маса” е нова форма за общуване със зрителите. Един път в месеца, на Малката сцена, актьори ще четат пиеси пред зрителите. Творбите ще имат авангардно-експериментален характер; или пиеси с любопитна биография; пиеси, които са емблематични за дадено явление в драматургията; пиеси, които характеризират провокативно един известен драматург в миналото или сега. С една дума, творби с принос в театралното изкуство, но които не могат да намерят място в текущия репертоар.

Репертоарът на “Театър на маса“ ще се оформя с ясната цел да разкрие по-дълбока и философски-проблематична страна на театъра.

Прочитът на маса със сигурност ще предизвика любопитството на зрителите. Те ще видят в необичайна светлина русенските артисти. Тази форма ще заинтригува публиката, която има пристрастно отношение към театъра, обширни познания в тази област и ревностно следи процесите в съвременния театър.


◊ ЗА ПИЕСАТА НА ЕРОФЕЕВ

Руската пиеса “Валпургиева нощ” от Венедикт Ерофеев ще бъде първата прочетена творба. Авторът е от “лудите глави” в съвременната руска драматургия.
По време на т.нар. перестройка в Русия пиесите му предизвикват сред специалистите и зрителите възгласи от “Осанна!” до “Разпни го!”.

Венедикт Ерофеев
не прикрива язвите на обществото и злите нрави на хората, а показва руската действителност такава, каквато е, в най-жестокия й вид. Самият Ерофеев има тежка съдба - гонен и низвергнат, той завършва твърде трагично живота си през 90-те години.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
24.01.2007 г. 11:39
Етикети:
Посетено:
617
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/3392-teatar-na-masa-v-dt-sava-ognyanov-ruse