Сцена / екран / ефир

„Бохеми" с Таня Иванова и Михайло Малафи в навечерието на Коледните празници

На 16 декември от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера

 

◊ ПОКАНА

На 16 декември от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде представен спектакъла на операта „Бохеми" от Джакомо Пучини. Едно неповторимо преживяване с драматичната история на Мими и нейния любим Рудолфо, красив музикален разказ за безгрижието на бохемите в Латинския квартал на Париж, за любовта, за ревността, за приятелството и за саможертвата...

Спектакълът на операта „Бохеми" е сред най-забележителните продукции в репертоара на Старозагорската опера. След дълго отсъствие от програмата на театъра зрителите ще имат отново възможността да се насладят на динамичния, раздвижен, силно театрален спектакъл, въздействащ със своите нестандартни и респектиращи режисьорски и сценографски решения. Режисьорът Огнян Драганов постави за втори път в своята кариера вълнуващата музикална драма, като успя да привлече международен творчески екип и съзвездие от оперни таланти. Световно признатият румънски художник Каталин Арборе е автор на оригиналната и ефектна сценография, решена в кинематографичен ракурс с картини и образи от френските майстори Тулуз Лотрек, Пол Сезан, Антоан Бланшар, Едуард Кортес. Костюмите са сред последните авторски творения на утвърдената българска дизайнерка Цветанка Петкова-Стойнова, която облече героите в тоалети адекватни на епохата и в синхрон с цялостната веристична атмосфера на драматичната история за любовта.

На 16 декември старозагорци и гостите на „града на липите" ще видят в главните роли своите любими изпълнители: сопраното Таня Иванова, след успешното си гостуване в ролята на Одабела в оперния театър на Тенерифе, Испания и която публиката повече познава от нейните превъплъщения в героични героини, приема винаги с удоволствие пресъздаването на лиричния образ на Мими. Ролята на Мими е ключова за Таня Иванова - това е първата роля от сопрановия репертоар на певицата. Дебютира през 2012 година на сцената на Бургаската опера, а през 2017 година – пее на премиерата на новата постановка на „Бохеми" в Старозагорската опера. „И тогава, и сега се стремя да съм максимално вярна на стила на Пучини – за мен това е най-важно! Да пея пред родна публика винаги е най-вълнуващо, но и най-хубаво. Знам, че всички в залата винаги са с мен".

В ролята на Рудолфо ще ѝ партнира украинският тенор Михайло Малафи (ученик на именития Калуди Калудов), който свързва със Стара Загора началото на своята стремителна международна кариера, която го отведе до редица престижни европейски оперни сцени от ранга на Болшой театър, Лионската опера, Операта в Будапеща, Операта в Тел Авив и др. Старозагорската публика го аплодира в ролите на Алфред от „Травиата" и на Рудолфо в „Бохеми". Михайло Малафи участва и в представянето на „Бохеми" в Народния театър „Иван Вазов" в София, а спектакълът бе записан и излъчен от Българската национална телевизия.

В ролята на Марсел зрителите ще видят Валери Турманов, Елена Петрова ще бъде Мюзета, Ивайло Джуров – в ролята на Колин, Иван Кабамитов – Шонар, Александър Марулев ще изпълни  ролите на Беноа и Алсиндор. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Участват хор и оркестър на Държавна опера Стара Загора, както и децата от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора.
 

Във връзка със заповед  No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването в салона на Държавна опера-Стара Загора зрителите влизат:
след представяне на зелен сертификат или отрицателен резултат от проведен до 72 часа PCR за COVID-19 или бърз антигенен тест до 48 часа преди влизане в обекта.
 
Държавна опера Стара Загора е одобрена и сертифицирана като БЕЗОПАСНА СРЕДА от Центъра за изпитване и европейска сертификация /ЦИЕС/ При провеждането на събитието ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!
 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
15.12.2021 г. 12:19
Посетено:
688
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33893-bohemi-s-tanya-ivanova-i-mihaylo-malafi-v-navecherieto-na-kolednite-praznitsi