Сцена / екран / ефир

Премиерна прожекция на видеоспектакъла "Дарума"

10 декември 2021, 19:00 часа, кино „Люмиер"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Премиерна прожекция на "Дарума" 

10 декември, 19:00, кино „Люмиер“

режисьор: Ани Васева
камера: Иван Николов

с участието на: Светлана Янчева, Леонид Йовчев, Валентин Ганев, Веселин Мезеклиев, Катрин Методиева, Грета Гичева и Роза

теория: Боян Манчев
монтаж: Ани Васева, Иван Николов
музика: Кристоф Печанац
звуково оформление: Ангел Симитчиев
постпродукция: opnnproductions
звук на терен: Добромир Христосков, Георги Вълчев, Василена Попангелова
специални технологии: Стефан Дончев
изработка костюми: Дарина Стоименова
първи асистент: Николай Камбуров
асистенти: Михаил Жекунов, Наталия Вълкова
графично оформление: Моника Вакарелова

 

„Дарума“ е разказ за неочакваните начини, по които животът ни разкрива изненадващите, неподозирани страни на уж познатото и обичайното. Четири истории са обединени от желанието, от стремежа и от хаоса, който, веднъж въведен в реда, го променя необратимо. Срещи, случайни или неизбежни, неочаквани приятелства, неподозирани форми на близост, както и на дистанция.

Заглавието на видеоспектакъла „Дарума“ е вдъхновено от есето на японския хореограф Тацуми Хиджиката „Кадзе дарума“. Японската дума „кадзе“ означава „вятър“ (чува се и в познатото ни „камикадзе“); в превод заглавието гласи: „Вятърът Дарума“. Дарума е японското произношение на „дхарма“ и идва от наименованието на кръгли дървени ритуални кукли, в повечето случаи изобразяващи Бодхидхарма. Когато човек купи такава кукла, тя има нарисувано само едно око. Новият ѝ притежател си намисля желание и когато то се изпълни, се изрисува и второто око. Това са кукли на желанието и късмета. От тях видеоспектакълът наследява идеята за прищевките на късмета, за желанието и връзката между случайност и предопределеност, а от текста на Хиджиката  – образите на случайността, на стихиите, на странните съвпадения. 

„Дарума“ е видеоспектакъл, посветен на случайността – на чудесата, които вятърът може да донесе, на неизвестното, на пътищата, по които събитията съвпадат чудодейно и неочаквано. „Шанс“ или „късмет“, неизбежния риск на случайността – това са силите, които остават непредвидими, но които ни въздействат най-силно. Те са възелът, в който се сплитат рационално и чудодейно. Когато случайността се разгърне в най-вълнуващите си, най-красиви форми, се отключва и способността да се проследят причинно-следствените връзки там, където те не се виждат на пръв поглед и там, където те не винаги приемат познатите ни форми.

Във видеоспектакъла на Ани Васева, зрелищно заснет от Иван Николов, участват Светлана Янчева, Леонид Йовчев, Валентин Ганев, Веселин Мезеклиев, Катрин Методиева, Грета Гичева и Роза. Музиката е дело на френския композитор Кристоф Печанац, основател на групата Кlimperei, добре позната на любителите на алтернативна музика от 80-те години насам. Ангел Симитчиев е автор на звуковото оформление.

 *

Билети в системата на НДК, както и на място, час преди началото на прожекцията.

Достъпът е възможен при наличие на зелен сертификат или тест.

* * *

„Дарума“ е продукция на Метеор, осъществена с подкрепата на Столична Община, Министерство на Културата и ЕU-Japan Fest. Дейността на Метеор за 2021 г. се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

 

Автор:
Метеор
Публикация:
09.12.2021 г. 14:51
Етикети:
Посетено:
1122
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33862-premierna-prozhektsiya-na-videospektakala-daruma