Сцена / екран / ефир

Премиера на балета за деца „Лукчо" по книгата на Джани Родари в Опера Пловдив

На 11 и 18 декември от 17:00 часа, на 19 декември от 11:00 часа

 

Премиера на балета за деца „Лукчо" по книгата на Джани Родари в Опера Пловдив

Опера Пловдив ще зарадва семействата за Коледа с приказния балет „Лукчо" от Карен Хачатурян по известната книга на Джани Родари. В нея главният герой Лукчо се бори срещу несправедливото отношение спрямо зеленчуците от страна на плодовата аристокрация начело с принц Лимон и прекалено гордия дон Домат.

Премиерните спектакли с участието на Балета на Опера Пловдив са на 11.12. от 17:00 часа, на 18.12. от 17:00 часа и на 19.12. от 11:00 часа.

Историята за Лукчо и неговите приятели е разказана от хореографа и режисьор Ангелина Гаврилова. Спектакълът е симбиоза между класически балет и неокласика – в него аристократичните плодове танцуват на палци, а веселите зеленчуци се характеризират с елементи от съвременния балет. Пъстрият свят на Джани Родари е пресъздаден от художника Адрияна Найденова чрез цветни костюми, които по оригинален начин пресъздават характера на танцуващите плодове и зеленчуци, но и се отличават с актуална за младата публика визия. Сценографията на Никола Налбантов използва мултимедийни ефекти, които пренасят героите от площада в тъмен затвор или на бал в двореца.

Композиторът на балета Карен Хачатурян е роден в Москва през 1920 година в артистично семейство и е племенник на Арам Хачатурян. Автор е на редица симфонични произведения, както и на музиката за 50 игрални и анимационни филми и за около 20 театрални представления. По-късно той адаптира някои от филмовите си композиции за академичната сцена и така, „Чиполино" (Лукчо) се превръща в балет, който дълги години се изпълнява успешно в Болшой театър.

Балетният спектакъл на Опера Пловдив е с продължителност един час и е подходящ за деца над 4 години и техните родители. Постановъчният екип вярва, че възрастните също ще гледат „Лукчо" с интерес, тъй като в него са кодирани множество актуални послания за политическото потисничество.

Билети за „Лукчо" се продават онлайн на eventim.bg, на касата на Опера Пловдив и в мрежата на Ивентим.

 

Автор: Държавна опера Пловдив
07.12.2021 г. 14:31
Посетено: 750
Етикети: Ангелина Гаврилова, Джани Родари, премиера, Опера Пловдив, Карен Хачатурян, „Лукчо", балет за деца
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33842-premiera-na-baleta-za-detsa-lukcho-po-knigata-na-dzhani-rodari-v-opera-plovdiv