Сцена / екран / ефир

Детски маратон на Балет „Арабеск“ в навечерието на Коледа

Балет „Арабеск“ ще представи любимите спектакли „Снежната кралица“ и „Лешникотрошачката“

Детски маратон на Балет „Арабеск“ в навечерието на Коледа: 1
Детски маратон на Балет „Арабеск“ в навечерието на Коледа: 2
Детски маратон на Балет „Арабеск“ в навечерието на Коледа: 3
Детски маратон на Балет „Арабеск“ в навечерието на Коледа: 4
Детски маратон на Балет „Арабеск“ в навечерието на Коледа: 5
Детски маратон на Балет „Арабеск“ в навечерието на Коледа: 6

 

◊ ПОКАНА

Детски маратон на Балет „Арабеск“ в навечерието на Коледа

В навечерието на Коледа Балет „Арабеск“ ще представи любимите спектакли – „Снежната кралица“ и „Лешникотрошачката“

 „Снежната кралица“ - със специалното участие на примабалерината на Софийска  опера и балет Марта Петкова

2.12. – 19.00
9.12. - 19:00
6.01.2022 - 11:00

„Лешникотрошачката“

10.12. - 19:00
11.12. - 11:00
9.01.2022 - 17:00

Мили родители, доведете Вашите деца, създавайте им празници, които ще помнят дълго, които ще им дадат възможност да се потопят във вълшебния свят на приказките и да изпитат радостта и очарованието от срещата с изкуството.

И така, стъпка по стъпка... и така, приказка след приказка, децата си изграждат свят от образи, които през целия им съзнателен живот след това ще дават увереност на постъпките им, сили да се борят за мечтите си и в крайна сметка да ги осъществяват.

 

Съвременната танцова приказка „Снежната кралица“ на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен  е разказ за изумително красивата и неспособна на искрена любов ледена Кралица (Марта Петкова - гост) с нейните двама верни стражи (Васил Дипчиков и Стефан Вучов), за детската чистота и обич на Кай (Филип Миланов) и Герда (Таня Кацарова). Притча, която ни вълнува и ни кара да се замислим. Дали едно малко момиче има сили да спаси едно малко момче, ранено от леден къс и докоснато от смразяваща целувка? Дали една неосъзната още, но дълбока детска любов е достатъчна да победи Сили, много по-мощни и древни? Дали споменът и вътрешният стремеж за светлина и топлина, ще надделеят над вечната зима?

На тези, в своята същност вечни въпроси, отговорят в своя нов танцов прочит  и хореографката Ангелина Гаврилова, драматургът - Марий Росен, сценографът - Иван Токаджиев и художникът на костюмите – Адрияна Найденова .

 

Спектакълът  „Лешникотрошачката” е създаден по прочутата приказка на Е.Т.А.Хофман и вълшебната музика на П. И. Чайковски. Хореограф на спектакъла е Боряна Сечанова, дългогодишен ръководител на Балет „Арабеск”, която заедно със сценографа Борис Стойнов, художника Цветанка Петкова-Стойнова и танцьорите на Балет „Арабеск” създава празнично, приказно и фантасмагорично зрелище за малки и големи

Спектакълът  е фееричен, в него не липсват  любимите герои от приказката на Хофман:- мишките, играчките, които оживяват, и самият принц Лешникотрошача.

В ролята на Мари ще видим Виктория Петрова, на принца – Валери Миленков, на братчето на Мари Фриц - Филип Миланов. В магьосника Дроселмайер се превръща  Асен Наков, а в една неочаквана роля, на принцеса Мишонка - Константина Ханджиева. Малките блестящи снежинки, които танцуват, предвождани от Снежната кралица / Петя Колева-Вучов /, са от балетно студио Pas de quatre”

Посланието на спектакъла е, че всеки човек трябва да е свободен да фантазира, да е свободен в избора си да превръща мечтите си в реалност и да променя около себе си света така, както той мечтае да го направи,

* * *

Мерките за безопасност с цел предотвратяване разпространението на Covid-19.по време на спектаклите в Музикален театър са съобразени с всички разпоредби и препоръки на Министерство на здравеопазването, както и от Столична община - в съответствие с новите изисквания на здравните власти - за предоставяне на зелен сертификат или отрицателен антигенен или PCR тест.

Молим, носете маски и спазвайте дистанция.

 

Автор: Мая Михайлова, Балет "Арабеск"
02.12.2021 г. 11:43
Посетено: 559
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33807-detski-maraton-na-balet-arabesk-v-navecherieto-na-koleda