Сцена / екран / ефир

Специално адаптирана прожекция на филма „Пътуване към мечтата“ e част от фестивала Киномания

Инициативата е посветена на 3 декември - Международния ден на хората с увреждания

 

Специално адаптирана прожекция на филма „Пътуване към мечтатаще се състои на 2 декември от 18:00 часа в кино „Люмиер”. Филмът е едно от специалните събития на Киномания и се реализира съвместно с Фондация „Светът на Мария“ и с подкрепата на Столична програма „Култура” към Столична община.

 „Пътуване към мечтата“ е създаден в духа на пътешествията на Марк Твен - история за най-голямото приключение в живота на Зак – млад мъж със синдром на Даун. Зак избягва от пансиона, в който живее, среща се с Тейлър, който има своите проблеми и преследвани двамата пътуват из щата Каролина, за да сбъднат мечтата на Зак да стане професионален боец. Ролята на Зак се изпълнява от актьора със синдром на Даун – Зак Готсаген.

Филмът е със субтитри и симултанен превод чрез индивидуални приемници и слушалки и позволява да бъде гледан от хора, които се затрудняват в четенето на субтитри.

Прожекцията е посветена на 3 декември - Международния ден на хората с увреждания.

Режисьори на филма са Тайлър Нилсън и Майкъл Шварц.

Любопитното около създаването на продукцията е, че Зак среща случайно двамата режисьори и съвсем искрено им споделя, че иска да бъде кинозвезда. И когато те се опитват по възможно най-дипломатичния начин да му обяснят, че това е нереална цел, той просто им казва: „Тогава вие напишете и режисирайте филм и аз ще бъда неговата звезда“.

Животът на самия Зак никога не е бил лесен. Трябвало е да полага неистови усилия, за да постигне нещата, които ние приемаме за гарантирани. Малко след раждането му лекарите посъветвали майка му Шели да го даде в специално учреждение, тъй като нямало да може да ходи и да говори. Тя отказала.

* * *

Проектът Киномания е реализиран с подкрепата на Министерството на културата.

Киномания е част от Календара на културните събития за 2021 г. на Столична община.

Всички филми и прожекции може да видите на www.ndk.bg и www.kinomania.bg

 

*Събитието ще протече при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

Автор:
Вера Банчева
Публикация:
30.11.2021 г. 16:48
Етикети:
Международен ден на хората с уврежданияфестивалфилми“Киномания”
специално адаптирана прожекция
„Пътуване към мечтата“
Фондация „Светът на Мария“
Посетено:
901
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33791-spetsialno-adaptirana-prozhektsiya-na-filma-patuvane-kam-mechtata-e-chast-ot-festivala-kinomaniya