Сцена / екран / ефир

Най-младата надежда от школата на Райна Кабаиванска с дебют в Софийската опера

На 2 декември Александрина Михайлова ще направи своя абсолютен сценичен дебют като Лиу в „Турандот“ от Пучини

Най-младата надежда от школата на Райна Кабаиванска с дебют в Софийската опера: 1
Най-младата надежда от школата на Райна Кабаиванска с дебют в Софийската опера: 2
Най-младата надежда от школата на Райна Кабаиванска с дебют в Софийската опера: 3

 

Най-младата надежда от школата на Райна Кабаиванска с дебют в Софийската опера

На 2 декември 23-годишното сопрано Александрина Михайлова ще направи своя абсолютен сценичен дебют в оперен спектакъл като Лиу в „Турандот“ от Пучини, режисирана от Пламен Карталов.

Александрина започва да учи с Райна Кабаиванска през 2016 г., когато е едва на 17 години. Следват шест майсторски класа в Нов български университет и четири академични години в Музикален институт „Веки-Тонели“ в Модена. Обучението и пребиваването ѝ в Италия са финансирани изцяло със стипендии от дарителски фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ. През август Александрина постигна голям успех, като спечели място сред 10 финалисти в конкурса за млади певци на Академия Ла Скала. Младото сопрано беше избрано сред 450 кандидати. Предстоят й две години специализация в световно прочутия италиански оперен театър.

Блестящо представяне в концерт, посветен на Лучано Павароти в оперния театър в Модена и в съвместен концерт с прочутия американски баритон Томас Хемпсън на сцената на Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров направи младата певица през октомври.

Александрина получи и първия си ангажимент за 2022 - концерт в оперния театър в Севиля през февруари.

„Надарена с глас и талант, след солидно обучение при Райна Кабаиванска, у Александрина личат основните характеристики на певците от Школата Кабаиванска – вярност към написаното от композитора, спазване на традициите на белканто и изискан маниер на пеене. Уверен съм в успешната кариера, която я очаква.“ - казва д-р Георги Текев, Изпълнителен директор на НБУ, основател и мениджър на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска.

И друг артист, шлифован в класовете на Райна Кабаиванска в Нов български университет, пристига от Милано, за да партнира на Михайлова на сцената на първия ни оперен театър. Южнокорейският тенор Давиде Риу ще се превъплъти в главната мъжка роля - принц Калаф.

_________

Снимки: Александрина Михайлова - Александър Богдан Томпсън
Снимка Давиде Риу - Крум Стоев

Автор: НБУ
30.11.2021 г. 14:25
Посетено: 507
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33788-nay-mladata-nadezhda-ot-shkolata-na-rayna-kabaivanska-s-debyut-v-sofiyskata-opera