Сцена / екран / ефир

"Бал с маски" открива Фестивала на оперното и балетното изкуство 2021

Премиера на 26 и 27 ноември 2021, 19 часа, Държавна опера Стара Загора

 

◊ ФЕСТИВАЛ ЗА ОПЕРНО И БАЛЕТНО ИЗКУСТВО, СТАРА ЗАГОРА 2021

Откриването на тазгодишното 51. издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство ще бъде на 26 и 27 ноември с премиерата на Вердиевия оперен шедьовър "Бал с маски". Извънредната 2020 осуети планираната премиера на спектакъла два пъти. Сега – в ситуация на безпрепятствено допускане на публика срещу „зелен сертификат" и осигурени от Държавна опера Стара Загора условия за тестване непосредствено преди събитията, „Бал с маски" е на път най-после да ознаменува своята дългоочаквана премиера.

На сцената на Старозагорската опера отново ще си подадат ръка оперната традиция и модерността. Режисьорът Славчо Николов се отнася с респект и уважение към благодатната творческа задача за поставянето на една от най-зрелите творби на великия законодател в оперното изкуство Джузепе Верди. Последователен в търсенето на паралели със съвремието, режисьорът прави оригинална трактовка на драматургичната линия на произведението като извежда „темата за проблемите на комуникацията - връзките в отношенията между нас хората.  Всички сме свързани в този век на така нареченото „Глобално село", но независимо от огромните комуникационни възможности, все по-рядко си говорим "лице в лице" и всеки един от нас става все по-самотен. В цялата ни глобална свързаност си живеем в свят гонейки единствено своите собствени интереси. Опитваме се да създадем визия, с която да се представим през „маска" в обществото през един профил, който не е реален за нас. Стремим се да създадем изкуствен образ пред другите, подчинен на идеята какво искаме да си мислят за нас - сам за себе си, на разстояние един от друг и без усещания и вникване в проблема на другия." – споделя режисьорът Славчо Николов.

Сценичната визия на спектакъла на „Бал с маски" умишлено е пренесена в края на 19. век - в епохата,  когато започва индустриалната революция и настъпват промените в социално-икономическите отношения на хората. Епохата на разместване социалните пластове, върху които стъпва и нашето съвременно общество.

Художникът на постановката Каталин Йонеску-Арборе допълва, че се фокусира върху тайната любов между Амелия и Рикардо и срещата с Улрика. „Позлатените маски и орнаменти се съчетават с ярко оцветени керамични фрагменти и големи и дълги тъмни пера. И всички те са поставени върху червени костюми, единственият цвят, който изпъква в мрака на времето и пространството. В действителност повечето периоди от нашия живот са покрити от някои въображаеми маски, за да ни предпазят от възможни бедствия. А цветовете винаги ни разказват историята..."

И режисьорът, и художникът обръщат специално внимание на образа на Улрика като загадъчна ключова фигура в развръзката и символ на духовността с мисия и пророчески поглед в  бъдещето.

За диригента Ивайло Кринчев „Бал с маски" е шедьовър на музикалната драма и пример за нарастващата сила на Джузепе Верди, като тълкувател на човешкия характер и майстор на оркестровия колорит. В нея той успява да разчупи музикалните форми, установени от италианската опера в средата на 19. век, за да получи по-гъвкава и балансирана структура. Например ариите са сравнително кратки и не са строго оформени, ансамблите смесват контрастни настроения и сцените не следват непременно конвенционалните структурни модели..."

Премиерата на операта „Бал с маски" на Старозагорската опера е с посвещение на 80-годишнината на Евдокия Здравкова-Хорозова, оставила ярка следа в историята на оперните театри в Русе и Стара Загора.

В двата премиерни спектакъла зрителите ще се насладят на изкуството на блестящи солисти в главните роли. На 26 ноември в ролята на Рикардо ще се изяви тенорът Ивайло Михайлов, който е направил дебюта си в Сполето, Италия, а сега ще пее за първи път в тази роля на българска сцена.  В ролята на Амелия дебютира сопраното Русалина Мочукова. 

Ролята на Ренато ще изпълни Александър Крунев, Оскар ще бъде Емилия Иванова, а мистериозната Улрика ще бъде Даниела Дякова. На 27 ноември двама румънци гостуват в новата постановка на „Бал с маски" - в ролята на Рикардо  зрителите ще видят тенора Адриан Думитру, а в ролята на Ренато баритона с международно признание Йонуц Паску. Амелия ще бъде Йоана Железчева, Оскар – Емилия Иванова, а в ролята на Улрика ще дебютира Даниела Нинева.Участват още солистите Валери Турманов, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Игнат Желев, Живко Добрев, Костадин Якшев и др., хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Хормайстор Младен Станев, пластика Ромина Славова, концертмайстор Румен Какамъков.
 
Фотограф Рад Димитров

Първата постановка на "Бал с маски" в Стара Загора е с премиера на 23 март 1959 г., диригент Руслан Райчев, режисьор Бохос Афеян - гост, художник Асен Попов - гост, балетмайстор Теодорина Стойчева. Следващата постановка е с премиера на 1 октомври 1964 г., диригент Димитър Димитров, режисьор Георги Петров, художник Асен Попов. Последната премиера на "Бал с маски" е на 15 февруари 1996 г., диригент Веселин Байчев, режисьор Светлозар Донев - гост, художник Иван Попов - гост. 

 

51.Фестивал на оперното и балетното изкуство - Стара Загора - видео
 
* * *

Във връзка със заповед  No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването в салона на Държавна опера Стара Загора зрителите влизат:
след представяне на зелен сертификат или отрицателен резултат от проведен до 72 часа PCR за COVID-19 или бърз антигенен тест до 48 часа преди влизане в обекта.
 
Държавна опера Стара Загора е одобрена и сертифицирана като БЕЗОПАСНА СРЕДА от Центъра за изпитване и европейска сертификация /ЦИЕС/

При провеждане на събитията ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
24.11.2021 г. 16:33