Сцена / екран / ефир

Киномания отдава почит на легендите в киното

Тази година в тематичната рубрика „Класически удоволствия” са включени 8 емблематични заглавия

Киномания отдава почит на легендите в киното: 1
Киномания отдава почит на легендите в киното: 2
Киномания отдава почит на легендите в киното: 3
Киномания отдава почит на легендите в киното: 4

 

◊ КИНОМАНИЯ ОТДАВА ПОЧИТ НА ЛЕГЕНДИТЕ В КИНОТО

По традиция фестивалът Киномания ще почете годишнини от рождението на легендарни имена в киното, като покаже техни филми.

Тази година в тематичната рубрика „Класически удоволствия” са включени осем емблематични заглавия.

В програмата е „Брак по италиански” на режисьора Виторио де Сика, роден преди 120 години. Филмът е с участието на София Лорен и Марчело Мастрояни и има „Златен глобус” за чуждестранен филм. Богаташът Доменико заживява с проститутката Филумена, която го оплита в лъжи, за да се ожени за нея.

Класиките включват и романтичната комедия „Любов моя, помогни ми” с участието на Моника Вити и Алберто Сорди, който е и режисьор на продукцията. Вити, която навършва 90 тази година, играе съпруга на мъж, който я ревнува заради увлечението ѝ по красив съсед.

„Обичахме се толкова много” отдава почит на големия режисьор Еторе Скола, роден преди 90 години. Въздействащ филм за разпада на дългогодишно приятелство, уловил духа и атмосферата на живота в Италия през 70-те години. Силни актьорски превъплъщения на Нино Манфреди, Виторио Гасман, Стефания Сандрели, в ролята на тримата приятели, които животът разделя.

100-години от рождението на Джулиета Мазина почита Киномания с комедията „Фортунела” с режисьор Едуардо де Филипо. Освен Мазина, във филма участва Алберто Сорди, а историята се завърта около бедно момиче, убедено, че е дъщеря на принц.

В рамките на фестивала ще видим и златната класика „Уестсайдска история”, спечелила цели 10 награди „Оскар”, включително и за най-добър филм. Вдъхновен от „Ромео и Жулиета” мюзикълът празнува 60 години от премиерата си и продължава да очарова с незабравимата адаптация  по великия мюзикъл на Ленард Бърнстейн, хореография на Джеръм Робинс и феноменалната музика, родена от съчетанието на симфония и модерен джаз.

В рамките на Киномания и като част от Фестивала на френския филм зрителите ще се насладят и на „Диаболичните” – класическо френско криминале с участието на Симон Синьоре, родена преди 100 години; „Пътят на едно разглезено дете” в памет на брилянтния Жан-Пол Белмондо, както и драмата „Сияние на жена” на режисьора Коста-Гаврас по едноименния роман на Ромен Гари, където Ив Монтан, чието рождение е преди 100 години, си партнира с класните Роми Шнайдер и Роберто Бенини.

* * *

Проектът Киномания е реализиран с подкрепата на Министерството на културата.

Киномания е част от Календара на културните събития за 2021 г. на Столична община.

Всички прожекции може да видите на www.ndk.bg и www.kinomania.bg

Филмовото събитие ще се проведе между 18 ноември и 5 декември и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за „последните две години.

Фестивалът ще протече при спазване на всички противоепидемични мерки.

______________

Снимки:

1 - Кадър от „Фортунела"
2 - Кадър от „Любов моя, помогни ми”
3 - Кадър от „Диаболичните”
4 - Кадър от „Уестсайдска история”

Автор: Организаторите
21.11.2021 г. 13:04
Посетено: 1135
Етикети: годишнини, фестивал, филми, “Киномания”, кинолегенди, рубрика „Класически удоволствия”
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33735-kinomaniya-otdava-pochit-na-legendite-v-kinoto