Сцена / екран / ефир

Спектакълът „Илюзии“ по Иван Вирипаев се завръща на сцената

Премиерата ще се състои на 4 декември в Театър "Азарян" и билетите вече са в продажба

Спектакълът „Илюзии“ по Иван Вирипаев се завръща на сцената

 

◊ ПОКАНА

На 04 декември от 19:00 ч. в Театър „Азарян“ ще се състои премиерата на обновената сценична версия на спектакъла „Илюзиипо едноименната пиеса на световноизвестния драматург Иван Вирипаев. Режисьор на представлението е Младен Алексиев, а на сцената ще видим актьорите Елена Димитрова, Неда Спасова, Васил Читанов и Велислав Павлов. Билетите вече са в продажба на касите и в онлайн системата на НДК.

На пръв поглед „Илюзии” е представление за съпружеските и интимните партньорски отношения, за неизказаните мисли, чувства и желания, но в още по-голяма степен това е сценичен разказ за неуловимата природа на истината, която винаги е относително и никога абсолютна. На сцената две млади двойки леко и с чувство за хумор ни превеждат през последните дни от живота на две 80-годишни приятелски семейства. Младите говорят за възрастните така, сякаш са били невидими свидетели на всички техни действия, думи, мисли и чувства през целия им живот. На всичко изречено и споделено по между им, но и на всичко премълчано или пазено в тайна.

Иван Вирипаев е един от най-успешните и често поставяни съвременни руски драматурзи. Пиесите му намират своя сценична реализация във водещите театри в Русия, Европа и САЩ. Немалка част от тях са реализирани и в България – „Кислород”, „Сънища” (със заглавие „Анатомия на сънуването”), „Валентиновден”, „Битие 2”, „Танцът Делхи“, „Пияните“. „Илюзии” (2011) е една от по-слабо познатите му творби и настоящият спектакъл е първата ù и единствена до момента реализация на българска сцена.

Спектакълът „Илюзии” беше поставен за пръв път от Младен Алексиев през 2013 г. в ТР „Сфумато“, а преводът на пиесата на български език бе направен специално за нуждите на продукцията от един от доказалите се преводачи на съвременна драматургия – Нева Мичева. Осем години по-късно текстът и негова обновена сценична трактовка ни приканват да направим заедно една мъдра пауза, в която да поспрем, за да погледнем на своя живот отстрани и да си напомним колко лесно могат да бъдат пропуснати „важните неща”. Защото животът е кратък, а илюзии дебнат отвсякъде.

 

"Илюзии" от Иван Вирипаев
комедия

Превод: Нева Мичева
Режисьор: Младен Алексиев
Сценична среда и костюми: Евгения Сърбева
Авторска музика: Калин Николов

Участват: Елена Димитрова, Неда Спасова, Васил Читанов, Велислав Павлов
Във видео епизодите: Ваня Михайлова, Юлия Калудова, Русчо Тихов, Христо Буцев, Таня Загорова, Александър Миховски

Оператори: Боряна Пандова, Иван Дончев
Графичен дизайн: What if… / Kontur Creative
Комуникация: Ина Дублекова, Кремена Христова (Култура фондация А25)
Координатор: Славена Зайкова

Продукция на Тихо пространство
В копродукция с Театър Азарян, НДК

Екипът на спектакъла изказва специални благодарности на Ангелина Георгиева и Ина Вълчанова.

Спектакълът се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата 2020 в партньорство с Resonator – хъб за споделени иновации, Concept Studio и Kontur Creative.

Преводът на пиесата, както и първата реализация на спектакъла, са финансирани от Столична програма „Култура“ за 2013 г.

Видео епизодите са осъществени със съдействието на Concept Studio, New Actors Studio, СБАЛ Йоан Павел, Хотел Зенит.

* * *

Билети на касите на Билетния център и в онлайн системата на НДК.
Цени: 25 / 20 / 15 лева редовен билет; 10 лева за студенти, пенсионери и ученици.

 

Автор: Културна фондация А25
20.11.2021 г. 12:29
Посетено: 620
Етикети: Театър Азарян, премиера, Елена Димитрова, Младен Алексиев, билети, комедия, театър, Иван Вирипаев, Велислав Павлов, Васил Читанов, Неда Спасова, "Илюзии"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33732-spektakalat-ilyuzii-po-ivan-viripaev-se-zavrashta-na-stsenata