Сцена / екран / ефир

Нощ на театрите - Варна 2021

"Инстинктът", "Амадеус" и "Двубой" на 20 и 21 ноември 2021

Нощ на театрите - Варна 2021: 1
Нощ на театрите - Варна 2021: 2
Нощ на театрите - Варна 2021: 3

 

◊ НОЩ НА ТЕАТРИТЕ - ВАРНА 2021

За пореден път Драматичен театър "Стоян Бъчваров" участва в Нощта на театрите, която всеки ноември обединява стремежа на артистите от различни страни да стигнат по-близо до своята публика по традиционен и нетрадиционен начин, през тази пандемична година предимно с най-доброто от своя репертоар.

Три са заглавията във варненския афиш за Нощта на театрите 2021 - "Инстинктът", "Амадеус" и "Двубой".

 

◊ СЪБИТИЯТА

Началото поставя на 20 ноември, 16.00, Концертно студио БНР - Радио Варна "Инстинктът" от Анри Кистмекер - театър на маса, в който режисьорът Стоян Радев Ге.К. възражда с най-младите актьори на театъра най-старата пиеса от неговата 100-годишна история. Главните роли в „Инстинктът“ изпълняват: Миглена Везирова, завършила НАТФИЗ в първия клас на доц. Пенко Господинов – дебют като Сесил Берну, в компанията на двамата „доктори“ - Велизар Емануилов от класа на проф. Атанас Атанасов в ролята на Доктор Жан Берну и Недялко Стефанов от класа на проф. Пламен Марков като неговия брат - Доктор Андре Берну. Пиесата, която варненци са гледали през 1921 г. под режисурата на Стоян Бъчваров, сега Стоян Радев Ге.К. интерпретира като комедиен трилър с идеята четенето на маса да прерасте догодина в постановка.

На 20 ноември, 20.00, Основна сцена следва хитът на сезона "Амадеус" от Питър Шафър, постановка на Стайко Мурджев. В търсене на светлата и тъмната страна на таланта режисьорът противопоставя двама доказали се актьори - носителя на награда „Аскеер“ за изгряваща звезда Ненчо Костов – Моцарт и носителя на „Икар“ за водеща мъжка роля Стоян Радев – Салиери. Открояват се също Христина Джурова, Александра Майдавска, Симеон Лютаков, Свилен Стоянов. В психологическия театър на Стайко Мурджев специална роля е отредена и за сценографията и костюмите на Петя Боюкова, музиката на Петър Дундаков, хореографията и сценична пластика на Станислав Генадиев.

Нощта на театрите завършва на 21 ноември, 19.00, Основна сцена с почит към българската драматургия и Иван Вазов с неговата комедия "Двубой". Става дума за елегантна усмивка към нравите в едно позабравено време, реж. Стоян Радев Ге.К., сценография и костюми Даниела Николчова, с участието на Станислав Кондов, Ненчо Костов, Александра Майдавска, Ивайло Иванов, Гергана Арнаудова и др.

Вижте клип за Нощ на театрите - Варна 2021:

https://www.facebook.com/watch/?v=422812039313191

_________________

Снимки:  
1 - От фотосесията на "Инстинктът";
2 - Стоян Радев - Салиери в "Амадеус";
3 - Сцена от "Двубой"

 

Автор: Виолета Тончева
16.11.2021 г. 15:46
Посетено: 1321
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33704-nosht-na-teatrite-varna-2021