Сцена / екран / ефир

Четем Станислав Лем

Две радиопиеси по разкази от „Звездни дневници“ по програма „Христо Ботев“ на БНР

Четем Станислав Лем

 

◊ ПОКАНА

Четем Станислав Лем

Две радиопиеси по разкази от „Звездни дневници“ по програма „Христо Ботев“ на БНР

Кога: 15–19 ноември, понeделник–петък, 00.00 ч. и 21 ноември, неделя, 16:00 ч.

Къде: Програма „Христо Ботев“ на БНР

Продукция: „Радиотеатър“ БНР (звукорежисьор: Гергана Драмалиева, звукоинженер: Михаил Михайлов, музикално оформление: Валя Бояджиева, редактор: Александър Христов)

Чете: Станислав Кертиков

Организатори: Полски институт в София и Българско национално радио.

 

По случай Годината на Станислав Лем и 100-годишнината от рождението на писателя

Радиопиеса по разказа „Четиринайсето пътешествие“ от „Звездни дневници“ на Станислав Лем. Превод: Павел Николов. Всеки ден от понеделник до петък от 00.00 до 00.30 ч. по програма „Христо Ботев“ на БНР.

Четиринайсето пътешествие

В страхотното „Четиринайсто пътешествие“  посещаваме планетата Ентеропия заедно с Ийон Тихи, главния герой на „Звездни дневници“. Тихи не само се надсмива над абсурдността на социалното устройство на една извънземна цивилизация, но и оспорва човешкото убеждение, че всичко извънземно може да бъде лесно разбрано. За тази цел Станислав Лем използва мотивите на енциклопедиите и справочниците, които не са в състояние да обяснят правилно нищо от друга цивилизация, въпреки че подхвърлят на читателя хиляди странно звучащи и неразбираеми термини. Върхът на историята е въпросът за „сепулките“, които на Ентеропия са един от най-важните компоненти на културата, но всичко, свързано с тях, е строго табу. В резултат на това посетителят не може да научи нищо за сепулките, въпреки че сякаш са навсякъде и всички говорят за тях. Освен това ще ловуваме с Тихи за курдели - същества, които отдавна са спасявали кожата на хората в смъртоносните периоди на метеоритните симеди. Човешката памет е ненадеждна, а неблагодарността е добре позната, така че дори Тихи известно време не е наясно с това, в което се е съгласил да участва.

 

Радиопиеса по разказа „Доктор Диагорас“ от „Звездни дневници“ на Станислав Лем. Превод: Силвия Борисова. На 21 ноември, неделя, от 16.00 ч. по програма „Христо Ботев“ на БНР.

Доктор Диагорас

Разказ от поредицата „Звездни дневници“, който може да се опише като „Соларис“ в миниатюра. Историята разказва за противоречив и свадлив кибернетик, който оспорва основните постулати на своята наука. Според Диагорас създаването на машини или програми, които изпълняват човешки команди, е задънена улица - всъщност би било по-подходящо да се конструират устройства, които първоначално проявяват воля, а не интелигентност. Крайният резултат от работата му е самоорганизиращо се желе, способно да реагира на външни стимули, например електромагнитни вълни. Диагорас конструира два такива хомеостата и след това забелязва, че те комуникират помежду си. Той се опитва да блокира тази комуникация, но не успява. По време на посещението си в имението на Диагорас в Крит Тихи открива - както в „Соларис“ - че изследователят и изследваното лице са си разменили местата.

 

„Звездни дневници“ (превод: Силвия Борисова, Лина Василева, Павел Николов, Светлана Петрова, ИК „Колибри“, София, 2009) – какво можем да научим от извънземните? В поредица от разкази, писани в продължение на тридесет години, гениалният полски фантаст Станислав Лем доказва, че можем да научим много. Главният герой на „Звездни дневници“, Ийoн Тиxи, общува с различни извънземни като истински Гъливер. По време на многобройните си междупланетни пътувания пътешественикът се запознава с различни цивилизации, изградени от мислещи същества, но и от напреднали роботи. Въображението на автора в създаването на измислени светове и необикновени сюжети няма граници. Неговите истории за пътуванията са не само  невероятни и забавни фантазии, но и сериозни размисли за парадоксалната природа на света, човека и неговата култура. Изненадващото е, че извънземните, населяващи отдалечени в космоса (понякога и във времето) планети, имат повече общо с нас, отколкото можем да предположим...

Станислав Лем (1921-2006) е полски философ и писател (фантаст, есеист, сатирик и критик). Книгите му са преведени на 41 езика. Автор е на фундаменталния философски труд Summa Technologiae, в който се предвижда създаването на виртуалната реалност и изкуствения интелект, а освен това се развива идеята за автоеволюцията на човека.

 * * *

Присъединете се към събитието във Фейсбук!

 

Приятно слушане!

Автор: Полски институт в София
15.11.2021 г. 12:54
Посетено: 506
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33688-chetem-stanislav-lem