Сцена / екран / ефир

Драматичен театър Ловеч с две премиери в Театър „Азарян” през ноември

За първи път софийската публика ще може да види спектаклите „Духът на Гогол” - по текстове на Гогол, и „Мяра за Мяра” от Уилям Шекспир

 

◊ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЛОВЕЧ ГОСТУВА НА ТЕАТЪР "АЗАРЯН"

Драматичен театър Ловеч ще представи през ноември за първи път пред софийска публика две от най-новите постановки в репертоара си – „Духът на Гогол”, с режисьор Биляна Петрова, и Шекспировата пиеса „Мяра за мяра”, под режисурата на Крис Шарков.

Представленията ще се играят на сцената на Театър „Азарян” на 18 и 19 ноември от 19 ч.

 „Столицата предлага голяма трибуна, от която можем да заявим какво ни вълнува в тези особени времена. И двете представления ще провокират зрителите да отправят поглед към себе си”, казва директорът на Драматичен театър Ловеч Биляна Петрова.

Идеята за „Духът на Гогол” се повява години преди неговото реализиране. Биляна Петрова, която е негов автор, се връща към тази идея и решава да я осъществи с помощта на актьора и режисьор Дамян Тенев.

По един ретроспективен и динамичен начин драматургията разкрива историята за живота на големия руски и украински писател Николай Гогол. Чрез отварянето на времеви портали, зрителите пътуват през мислите и преживяванията на главния герой, подплатени от разказите на неговите родители и роднини. Също така, една от основните действащи нишки в спектакъла, е гласът на самия Гогол, който засилва въздействието на образа му. С тази важна роля, макар и зад кулиси, се заема участникът от шестия сезон на музикалното предаване „Гласът на България” Тино, станал известен със специфичния си плътен глас.

Спектакълът е изграден както върху текстове на самия Гогол, така и стъпва върху реални факти от писма и документални разкази за живота и смъртта му.

„В един момент за мен стана важно да изследваме гения като човешко същество, а не да се дивим на палитрата му от образи. Започнахме да се ровим за факти от живота на Гогол, само и само да достигнем до тази така интересна мистериозна битка с дявола и призива към божественото. Монолитен образ на дявола в историята на литературата изкристализира за първи път именно при Гогол, който го описва подробно в човешки образ и нарича Басаврюк – от бяс и човек в едно“ - обяснява Петрова за постановката.

В ролята на студента, който издирва духа на писателя, зрителите ще видят Дамян Тенев, а през цялата история ще му партнират актьорите Георги Грозев, Петко Венелинов, Ива Кирова, Боряна Бабанова, Павел Емилов.

Премиерата в София ще се състои на 18 ноември от 19 ч.

 

Следващото представление, с което Драматичен театър Ловеч ще гостува на театър „Азарян”, е  Шекспировата пиеса „Мяра за мяра”, под режисурата на Крис Шарков. Тя имаше своята премиера на 7 октомври тази година, откривайки дванадесетото издание на фестивала „Младите в театъра” – значимо културно събитие за Ловеч, зад чиято организация стои отново Ловешкият театър.

Така, с тази постановка, творчеството на Уилям Шекспир се завръща в репертоара на театъра след 30-годишно отсъствие.

Въпреки че „Мяра за мяра” не е сред най-известните пиеси на английския драматург, режисьорът и директорът се спират на нея заради това, че изглежда актуална на фона на ситуацията, която в момента вълнува всички – новите мерки и глобалната промяна в света.

Режисурата на Крис Шарков предлага съвременна интерпретация на Шекспир, придържайки се към класическата Шекспирова история. „Мяра за мяра“ е определяна и като трагикомедия, и като част от така наречените „проблемни“ негови пиеси, които разискват заплетени казуси, и  са близки до съвременни жанрове като съдебния трилър.

Спектакълът обръща погледа към вечните дилеми между лицемерието и справедливостта, престъплението и възмездието, и насочва вниманието на зрителите към съществуващите морални ценности.

„Мяра за мяра“ е интригуваща история за перформативността на властта, за наблюдението и за емоционалната манипулация. „Мяра за мяра“ изпитва и изследва границите на човешкото, преоткрива мястото на прошката, милостта и любовта в един проблемен и разпуснат свят", споделя Крис Шарков.

Преводът на пиесата е дело на Валери Петров, а сценографията и костюмите - на Кирил Наумов. Консултант по Шекспировата реч е Сава Драгунчев, музиката  е на китариста и композитор Георги Георгиев от група "Остава", хореографията - на Илона Маринова, и плакатът - на Изабела Манолова.

В ролята на Княза ще видите Явор Бахаров, в тази на Анджело - Павел Емилов, на Изабела - Боряна Бабанова, на Клавдио - Любомир Ковачев, на Лучио - Георги Грозев, на Мариана - Ива Кирова, на Ескала - Силвия Чобанова, на Тъмничарят - Явор Костов – Яша и на Мадам Свръхврът - Марина Георгиева.

* * *

Билетите и за двата спектакъла са в продажба в Билетния център на НДК, както и онлайн тук и тук.

 

Линк към събитието във Facebook на „Духът на Гогол” - https://fb.me/e/1R3bH5xYk

Линк към събитието във Facebook на „Мяра за мяра” - https://fb.me/e/dOi1QVub4

 

Автор:
Маргарита Капитанска, Драматичен театър Ловеч
Публикация:
12.11.2021 г. 16:09
Посетено:
1288
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33682-dramatichen-teatar-lovech-s-dve-premieri-v-teatar-azaryan-prez-noemvri