Сцена / екран / ефир

Комичната опера „Слугинята господарка“ от Перголези отново на Русенска сцена

16 ноември 2021, 19 часа, зала Филхармония

 

Най-често изпълняваната опера на Джовани Батиста Перголези, първата комична опера "Слугинята господарка", отново ще тържествува на Русенска сцена - във вторник, 16 ноември, от 19 часа в зала Филхармония. От началото до края си творбата в стил Опера буфа на италианския композитор, цигулар и органист, е същински бисер.

Вечните теми за любовта и човешките взаимоотношения се пречупват през гледната точка на режисьора д-р Аделаида Якимова-Фурнаджиева. В действителност нищо не е загубило своята актуалност – просто предполага нови и различни изразни средства, адекватни на динамиката в ежедневието ни.

Бедната красива слугиня мечтае да стане господарка, като крои планове да се омъжи за възрастен богаташ (нищо ново под слънцето).

Оперно–театралният прочит на Аделаида Якимова, предлага на зрителите „аксиома” на режисьорските ѝ търсения от години в посока Време – Пространство. Всяко изкуство се развива във времето и всяко събитие може да бъде разказано и преценено истинно само като се погледне отстрани.

Опирайки се на твърденията на Кант, че музиката е „изкусна игра на слуха и усещанията”, творците от Русенска опера са си позволили  да прочетат „Слугинята господарка” през стила на commedia dell’arte.

В спектакъла са смесени естетиките на XVI и XVIII век, като във никакъв случай не е пропуснат и съвременния привкус.

"Посланието, което се налага е извън всяка конкретна епоха, дори ако бихме поставили действието през 1733 г., когато е фактическата премиера на „Слугинята господарка” на Перголези. Всъщност връзката на стила на commedia dell’arte и чумата са една метафора на ограничението, на което е подложена и в момента цяла Европа, заради вируса, който отново я е завладял. Болестта, която поразява целия организъм се освобождава на изблици чрез духа." споделя режисьорът д-р Аделаида Якимова.

В спектакъла ще се изяви младата оперна надежда, сопраното Мария Анастасова , която наскоро гледахме в детския мюзикъл "Принцесата и свинарят". Публиката ще я види на сцената в ролята на слугинята Серпина, а нейна е и сценографията на спектакъла.

Басът Пламен Бейков ще се превъплъти в образа на господаря Уберто, а Стилян Цветков ще влезе в ролята на слугата Веспоне.

Хореографията е на ръководителя на балетната трупа към Русенската опера Весела Василева.

Мимансът, който дублира по много атрактивен начин главните герои, е съставен от балетистите Малина Арнаудова - Серпина, Михаил Дамянов - Уберто, Христо Добрев - Веспоне.

Съпроводът е на инструментален ансамбъл от оркестъра на Държавна опера - Русе.

* * *

Билети на каса Опера: понеделник - петък от 10.00 часа до 18.30 часа
и на Grabo.bg

 

Автор:
Диана Димитрова
Публикация:
12.11.2021 г. 13:47
Посетено:
761
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33681-komichnata-opera-sluginyata-gospodarka-ot-pergolezi-otnovo-na-rusenska-stsena