Сцена / екран / ефир

„Сцени на разсъмване“- обръщение към духа на времето

Премиерни представления на 12 и 13 ноември от 19 часа в Националния студентски дом

 

◊ ПОКАНА

Emergency Theater
представя

„Сцени на разсъмване“ - обръщение към духа на времето

На 12 и 13 ноември, от 19:00 ч., в Националния студентски дом ще се играе премиерно представлението „Сцени на разсъмване“, изградено от личните преживявания на екипа, с текстове и провокации в писма на Цвета Софрониева (писател, драматург и физик). Представлението е оратория за човешката безпомощност, за страха от загубата на човека до нас, за копнежите и илюзиите, и за силата и утехата на пробуждането. За да осъзнаем реалността, която живеем и да я приемем или променим.

„Сцени на разсъмване" е въведение в актуалната умора и постоянната тревожност през документално базирани сцени и монолози, бързо променящи се фрагменти от спомени, сънища, мечти в тяхната възможност или невъзможност.

„Сцени на разсъмване " е и среща с неизвестното в опит за близост и разбиране, на себе си и на другия. Между съня/спомен и кризата на предстоящия ден е моментът, в който се случва проясняването. Истината, която изплува като момент на разсъмване.

Как участвам в света като своя реалност? И кое наричам реалност? Как да разпознавам собствените си чувства и да ги легитимирам? В какво се превръща способността ми за чувстване? В какво се превръща това, което наричам „любов“?

„Сцени на разсъмване“ е създадено от:

Юлиана Сайска – режисьор, съавтор на концепцията и актриса
Елена Димитрова – съавтор на концепцията и актриса
Цвета Софрониева – драматург и съавтор на концепцията
Яна Мороз – актриса и вокал
Със специалното участие на Велислав Павлов

Елица Алексиева – композитор и актьор
Нино Гомес – композитор и музикант
Ралица Тонева – костюми и дизайн осветление
Иван Николов – осветление, мултимедия, видео документация
Анна Янакиева – осветление и мултимедия
Виктория Костова – субтитри

Emergency Theater Foundation е неправителствена организация, която създава пространство за изследване на вътрешната сцена на човека, в търсене на личностна идентификация и реализация в социалния и културен свят. Изследване на обществените рани и тяхното третиране през артистични акции, дискусии и представления.

Художествените форми и израз търсим в перформативните лекции и дискусии, документалния и авторски театър, пърформанс, терапевтичен театър, театрални инсталации. Драматургията ни е пресечна точка между класически и съвременни произведения с документално базирани текстове. Създаваме нашите артистични продукти чрез групов процес-ориентирани методи и чрез преливане на формите, които владеем.

Името на фондацията произлиза от Emergency Room (Спешно отделение), което в медицината представлява място за животоспасяващи интервенции. Ние се обединяваме около усещането за спешност (sense of urgency), което да доведе до облекчаване на симптомите в наболелите зони. Наши инструменти са различните форми на съвременното изкуство, така и общия морал, личната отговорност и изразите на толерантност.

Представлението се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на Културата.

 

 

 

Автор:
Emergency Theater Foundation
Публикация:
09.11.2021 г. 14:47
Посетено:
814
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33656-stseni-na-razsamvane-obrashtenie-kam-duha-na-vremeto