Сцена / екран / ефир

“Киномания” ще покаже най-новите филми на Уес Андерсън и Карлос Саура

Очакваме фестивала през ноември в София

“Киномания” ще покаже най-новите филми на Уес Андерсън и Карлос Саура

Кадър от филма “Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън” от режисьора Уес Андерсън

 

◊ КОИ СА НОВИТЕ ФИЛМИ ОТ УЕС АНДЕРСЪН И КАРЛОС САУРА

Първо зрителите на Киномания ще могат да гледат “Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън” от режисьора Уес Андерсън. Прожекцията е на 16 ноември в кино „Люмиер”.

Артър Хауицър младши (Бил Мъри), главният редактор на уважавано списание, е намерен мъртъв в офиса си във Франция. За да създадат некролог, се събира избраният лично от него работен екип, заедно с любимите му автори. Всеки от тях разказва по една история – пътепис за най-запуснатите кътчета на града, история за освидетелстван престъпник и художник (Бенисио дел Торо) и неговата муза-надзирател (Леа Сейду), хроника за любов и смърт на барикадите в разгара на един студентски бунт и за паметна вечеря с полицейския комисар и личния му готвач.

 Актьорският състав е повече от впечатляващ, като освен нашумелият напоследък Тимъти Шаламе, в екипа влизат Бенисио Дел Торо, Ейдриън Броуди, Тилда Суинтън, Леа Сейду, Франсис Макдорманд, Лина Кудри, Джефри Райт, Матийо Амалрик, Стивън Парк, Бил Мъри и Оуен Уилсън. 

“Кралят на целия свят” е най-новият филм на испанския режисьор Карлос Саура. Зрителите на Киномания ще могат да го гледат на 23 ноември в кино „Люмиер”. Испанско-мексиканската продукция е с участието на четирима млади танцьори и пресъздава традиционни музикални танцови традиции в Мексико. Мануел, известен театрален режисьор, подготвя новата си постановка – мюзикъл за работата по музикален спектакъл. Той се обръща към Сара – известна хореографка и негова бивша съпруга, за да му помогне с подбора на танцьорите и с режисурата. Покрай младата звезда - танцьорката Инес - в сюжета се вплита историята на нейния баща, имащ проблеми с местни бандити. В готовия спектакъл по уникален начин се вплитат трагедия, измислица и реалност, а всичко това се случва на фона на въздействаща мексиканска музика.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
04.11.2021 г. 13:30
Посетено:
1010
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33634-kinomaniya-shte-pokazhe-nay-novite-filmi-na-ues-andersan-i-karlos-saura