Сцена / екран / ефир

"Киномания" с филми за известни музиканти и Оскарови предложения

Филмовата панорама е през ноември в София

"Киномания" с филми за известни музиканти и Оскарови предложения

Кадър от филма “Добрият шеф” на режисьора Фернандо Леон де Араноа

 

◊ "КИНОМАНИЯ" - АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

“Киномания” представи още от акцентите си в програмата тази есен. Филмовата панорама ще се проведе от 18 ноември до 2 декември и ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години.

 

◊ ФИЛМ ЗА ЕНИО МОРИКОНЕ

“Маестро Енио Мориконе” е документален филм за живота и творчеството на големия филмов композитор. Зрителите на Киномания ще го видят на 20 ноември в зала 1 на НДК.

Филмът представя Маестрото чрез дълго интервю, проведено от Джузепе Торнаторе в последните години преди смъртта на Мориконе,  както и разговори с режисьори, за чиито филми е писал музика, сред които Бернардо Бертолучи, Ролан Жофе, Терънс Малик, Оливър Стоун, Виторио Тавиани, Куентин Тарантино и самия Торнаторе, музикални и архивни кадри.

Филмът се стреми да разкрие по-малко известни страни от личността на композитора. Интересна е неговата страст към играта на шах, която по мистериозен начин е свързана с музиката му. Мориконе включва и автентични звуци във филмовите си партитури, като воя на койот в “Добрият, лошият и злият”. В първите си филми за Серджо Леоне, поради липса на средства за оркестър, Мориконе включва изстрели, гласове, сицилиански традиционни инструменти, тромпети, електрически китари, тропот, цвилене на коне, скърцане на спирачки и изобщо всеки звук, който му допадне. И това се превръща в запазената му марка.

 

◊ ОЩЕ МУЗИКАЛНИ ЗАГЛАВИЯ

В програмата на Киномания са включени още два филма, свързани с големи имена в музиката. Възходът на соул легендата Арета Франклин ще видим във филма “Респект” на режисьора Лизъл Томи. Филмът е с участието на Дженифър Хъдсън и Форест Уитакър.

Ще видим и мюзикъла “Сърцето ми танцува” с режисьор Начо Алварес, отличен с три номинации за „Гоя”, озвучен с песните на италианската и испанска поп икона Рафаела Кара, отишла си през юли тази година.

 

◊ ИСПАНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА “ОСКАР”

“Добрият шеф” на режисьора Фернандо Леон де Араноа („Да обичаш Пабло”) с участието на Хавиер Бардем е испанското предложение за „Оскар”. В центъра на историята е Бланко (Бардем) – собственик на компания за индустриални везни в малък провинциален град. Той очаква посещение на комисия, която трябва да му даде награда за бизнес постижения. Но се оказва, че работниците заговорничат срещу него. Бланко обаче е твърдо решен да изглади проблемите в компанията си и да възстанови баланса, каквото и да му струва това.

 “Добрият шеф” е качествена смесица от черен хумор, патос и режеща сатира, а Бардем е блестящ в ролята на добронамерения, но всъщност егоистичен шеф, който постепенно пропада до отчаяние и лудост.

 

◊ ФИЛМ ЗА ФАМИЛИЯТА ГУЧИ

“Киномания” ще представи биографичната продукция “Домът на Gucci” на 27 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Филмът е базиран на книгата „Домът на Gucci: Една сензационна история за убийство, полуда, блясък и алчност“ на Сара Гей Фордън. Режисьор на филма е Ридли Скот. Във филма ще видим Лейди Гага, Адам Драйвър, Ал Пачино, абсолютно неузнаваемият Джарет Лето, Джеръми Айрънс и Салма Хайек.

Филмът проследява реалните събития, случили се на фамилията Gucci, създали световноизвестната модна империя - какво означава да носиш това име, каква е неговата цена и колко далеч би стигнало едно семейство, за да получи контрол и власт.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
03.11.2021 г. 09:21
Етикети:
акцентифилми“Киномания”НДК
“Домът на Gucci”
“Добрият шеф”
“Сърцето ми танцува”
“Респект”
“Маестро Енио Мориконе”
Посетено:
526
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33627-kinomaniya-s-filmi-za-izvestni-muzikanti-i-oskarovi-predlozheniya