Сцена / екран / ефир

Заро Кнезовски гостува на Държавен куклен театър – Русе с 3 моноспектакъла

3, 4, 5 ноември: “Забравени от небето”, "Светицата" и „Шоуто на Заро Кнезовски "За живота от нещата"

 

◊ СЪБИТИЕТО

В началото на ноември, звездата на столичния ъндърграунд Светозар Кнезовски–Заро ще гостува на сцената на Държавен куклен театър - Русе с цели 3 постановки.

В 3 поредни вечери, Черният княз, както го наричат колегите му, ще играе култовите си моноспектакли:

03.11.2021, от 19:00 ч. – „Забравени от небето“

04.11.2021, от 19:00 ч. – "Светицата"

 05.11.2021, от 19:00 ч. – „Шоуто на Заро Кнезовски ЗА ЖИВОТА ОТ НЕЩАТА“

Светозар Кнезовски е от онези актьори, които не можеш да поставиш в рамка. Оптимизмът, идеализмът и безусловната любов към изкуството са неговите най-верни спътници както на сцената, така и в живота.

Историята му е повече от необичайна - ражда се в манастир, а веднага след това е осиновен. Осиновителите му се оказват потомци на цар Иван Шишман. Но вълнуващите му преживявания далеч не спират тук.

Кнезовски е на сцена от седемгодишен, когато започва да играе в Драматично-куклен театър “Иван Радоев” – Плевен. През 2007 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър в ГИТИС, Москва. По време на обучението си там адаптира текстовете по разкази на Фредерик Бегбеде и прави авторски спектакъл “Extasy – be in love forever”. Самият Бегбеде го кани да играе представлението в Париж, в театър “Мани”. Дипломната му роля в Москва е на Воланд от “Майстора и Маргарита” на Булгаков. Оттам идва и прякорът му – Черния княз.

 

За представленията:

Билети могат да се закупят на касата в кукления театър. Цена на билета: 10 лв

Представленията са подходящи за възраст: 18+

 

03.11.2021, от 19:00 ч.  „Забравени от небето“

Mоноспектакълъ на Свѣтозаръ Кнезовски-Заро по едноименната книга на Екатерина Томова.

Режисьоръ: Kristiana Boiadjieva Кристиана Бояджиева
Косултанти: Прфъ. Юлия Огнянова и Доцъ. Д-ръ. Катерина Илкова
Сценография: Весела Вълчинова-Тошкова
Звукова срѣда: Бистра Дилянофъ

Адаптация на текста: Кристиана Бояджиева и Светозар Кнезовски


"Забравени отъ небето" е спектакълъ близъкъ като усѣщане до литургия въ малка черквица нѣкѫде изъ майчината прегръдка на Родопа планина. Сблъсъкъ на поколѣния въ лицето на отчаянъ софийски наркоманъ и мѫдростьта на родопскитѣ столѣтници. Разказваческиять характеръ на представлѣнието дава шансъ на публиката да проследи историята на Никола, който въ буйния си пубертетъ намира наркотицитѣ за единственъ изходъ въ обърканата му душа. Следъ близка среща съ смъртьта на най-добрия му приятѣлъ, Никола тръгва на непредвиденъ автостопъ далечъ отъ града. Случайностьта или неслучайностьта го отвежда въ затънтено родопско село кѫдето живеятъ едва нѣколко човѣка. Селото на столѣтницитѣ всмуква нашия герой и му подарява втори животъ изтъканъ отъ мистика, доброта, уважение къмъ традициитѣ и любовь къмъ живота. Това е мѣстото въ което той избира да живѣе, да се влюби, да създаде семейство и да посрѣщне радостьта на свободния отъ зависимости животъ. Това е мѣстото кѫдето героятъ ни кани да се разходимъ и да го посетимъ като при старъ приятѣлъ. " Забравени отъ небето" е интимно-изповѣдаленъ спектакълъ за неразривната връзка между небето и земята, която несъмнено е човѣка.

!!! Тази постановка се играе с почит към паметта за неповторимата актриса ЗЛАТИНА ТОДЕВА и с поклон пред паметта на легендарния режисьор проф. ЮЛИЯ ОГНЯНОВА !!!

 

04.11.2021, от 19:00 ч. "Светицата"

Моноспектакъл на Светозар Кнезовски

по едноименния разказ на Габриел Гарсия Маркес.

Режисьор: проф. Диана Борисова
Сценография: Весела Вълчинова-Тошкова
Костюмография: Снежана Папазова и Румен Будинов
Муз. оформление: Мишо Шишков-баща

Адаптация: Светозар Кнезовски

 

В спектакъла се разказва историята на Маргарито Дуарте, който години наред носи със себе си нетленното тяло на своята дъщеря, за да  изпълни своя свещен дълг да я канонизира.

Около тази история актьорът Светозар Кнезовски ще ни разходи из лабиринтите на Ватикана, потайните улички на Трастевере, историите около вила Боргезе и изобщо из древния Рим на цезарите.

Ще си зададем въпроси от жизнена важност за съвременния свят на отчуждение и безотговорност и може би ще намерим път за бягство от тежестта на всекидневието.

Ще можем да се докоснем до една красива човешка история и да се оставим на добрата актьорска игра да ни завладее макар и за един час.

Очаква ни пищен духовен пир!

 

05.11.2021, от 19:00 ч. „Шоуто на Заро Кнезовски ЗА ЖИВОТА ОТ НЕЩАТА“ е компилация от различни текстове, лични истории, поезия, музика и много забавление поднесени артистично от актьора Светозар Кнезовски. Ще чуете много интересни и смислени думи, написани от легендарни български автори, песни на няколко езика, а за зрителните сетива сме се погрижили да има специална мултимедия с картини на великолепните художници Пенка Гайдарова, Ставри Фотев и Светлозар Захариев.

Самият Светозар Кнезовски казва за този спектакъл следното: "Искам да изляза на сцената с онези неща, които са ме съградили през годините като човека, който съм. Да покажа на хората кои са важните неща в израстването. Да си поговорим за истинските неща, от които се нуждае животът и духовното ни развитие. Да споделя личните си неща и да напомня на хората, че сме живи, здрави и сме тук, за да живеем красиво и да се забавляваме!"

 

Автор:
Държавен Куклен театър - Русе
Публикация:
01.11.2021 г. 14:26
Посетено:
773
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33614-zaro-knezovski-gostuva-na-darzhaven-kuklen-teatar-ruse-s-3-monospektakala