Сцена / екран / ефир

"Инстинктът" актуален и след 100 години

Варненският театър чете първата си пиеса отпреди век в Деня на будителите

 

◊ СЪБИТИЕТО

В програмата за 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър изненадващо се включи „Инстинктът“ – първата пиеса, с която през 1921 г. се открива театърът. Несъществуващият в българските архиви драматургичен текст на модния в началото на миналия век Анри Кистмекер (1872-1938) бе открит в оригинал на френски език в Кралската библиотека на Белгия от Анна Сливкова, преводачка в Европейския парламент и почитателка на Варненския театър. Драматургът на театъра Аглика Стефанова преведе „Инстинктът“, а с поставената някога от първия директор режисьор на Варненския театър Стоян Бъчваров пиеса сега се зае един друг Стоян – актьорът и режисьор Стоян Радев Ге.К.

100 години по-късно, в Деня на будителите 1 ноември от 19 часа и в Нощта на театрите 20 ноември 2021 година от 16 часа, в Концертното студио на БНР – Радио Варна „Инстинктът“ ще бъде прочетен пред публика, за да закръгли по своеобразен начин първия варненски театрален век. Във формат „театър на маса“ заглавието се явява продължение на проекта „Театърът чете“, с който Варненският театър спечели много нови приятели онлайн по време на ковид локдауна. Постановката на "Инстинктът" предстои през следващата година.

 

◊ АВТОРЪТ

Роден в Белгия, в семейството на издател, Анри Кистмекер завършва филология, оженва се за французойка и бързо навлиза във френските литературни среди. Във времето на Бел Епок си спечелва име на журналист и писател, касов драматург и сценарист на филми. Първата му пиеса, която постига забележителен успех, е „Инстинктът“ (1905), тя се играе на много сцени, пътува на турнета, тържествено се посреща 100-тното ѝ представление в Париж. Екранизирана е 2 пъти (1916, 1930), като рекламата не пропуска да отбележи, че филмите са „по прочутата творба на Анри Кистмекер“. С други пиеси на Анри Кистмекер се откриват два нови театъра в Париж, а „Инстинктът“ поставя началото на варненската театрална история.

Делото срещу Сара Бернар за некоректен договор, което спечелва, и дуелът, който обявява на един литературен критик, носят допълнителна и донякъде скандална известност на Анри Кистмекер. Дейна личност, той заема редица обществени постове, сред които президент на Международната федерация на писателските сдружения, член на комисията за театър и кино на Световното изложение 1937 г. и др. Удостоен е със званието Кавалер на Почетния легион за творчески заслуги и с Военен кръст за храброст.

 

◊ ПИЕСАТА

„Инстинктът“ е интересен трилър, с умело градирана динамика и майсторски изведени персонажи в една история, която може да впечатли и съвременния зрител. Не липсва любовната интрига, в която дилемата на Доктор Жан Берну е дали да спаси предполагаемия любовник на жена си и да спази лекарския си дълг или да последва инстинкта си за отмъщение. Една от репликите „Инстинктите израстват заедно с нас“ предава ключовото послание на пиесата за образоваността и духовното израстване, с които човек би могъл да надделее първичните си инстинкти. В този смисъл пиесата разсъждава над вечните морални и етични стойности.

 

◊ ЕКИПЪТ

В героите от „Инстинктът“ се превъплъщават най-младите актьори на Варненския драматичен театър, присъединили се към трупата след успешен кастинг. Миглена Везирова ще дебютира в „Инстинктът“, за Велизар Емануилов това ще бъде втората му изява на варненска сцена. Недялко Стефанов познаваме от участията му в редица постановки още като възпитаник на „Студио Театър“ на Стоян Радев Ге.К. Христина Джурова и Александра Майдавска печелят симпатиите на публиката със своите героини в „Тютюн“, „Амадеус“ и други заглавия. Станислав Кондов, Ивайло Иванов и Гергана Арнаудова също са от талантливите млади, но вече разпознаваеми и харесвани актьори на Варненския драматичен театър.

 

„ИНСТИНКТЪТ“

от Анри Кистмекер

Превод Аглика Стефанова – Олтеан

Режисура и музикална среда Стоян Радев Ге. К.
Асистент режисьор Валентина Андонова
Плакат Славяна Иванова

В ролите:

Жан Берну - Велизар Емануилов
Андре Берну - Недялко Стефанов
Сесил Берну - Миглена Везирова
Терез Ложие - Христина Джурова
Лотрикé - Станислав Кондов
Берта - Александра Майдавска
Пиер - Ивайло Иванов
Пощальон - Гергана Арнаудова

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
29.10.2021 г. 18:27
Посетено:
2367
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33602-instinktat-aktualen-i-sled-100-godini