Сцена / екран / ефир

Вечер на съвременната хореография със световна премиера във Варна

Старт на VI Международен балетен форум - Варна 2021

Вечер на съвременната хореография със световна премиера във Варна

 

◊ СЪБИТИЕТО

В Деня на будителите, 1 ноември 2021, 19.00, Основна сцена, започва VI Международен балетен форум, организиран от Държавна опера Варна, с финансовото съдействие на Фонд Култура при Община Варна.

В програмата са включени съвременни хореографии на Анна Пампулова, Полина Михайлова и Адриан Марсело Саенц Молина по музика на Нелко Коларов, Идън Ахбез и Макс Рихтер, с участието на солисти и балет на Държавна опера Варна.

Вечерта на съвременната хореография ще започне с танцовия спектакъл по музикалния албум „Омагьосани картини“ на Нелко Коларов, драматургия, режисура и хореография на изтъкнатата българска хореографка Анна Пампулова, костюми и сценична среда Невена Георгиева, солисти Илияна Славова и Павел Кирчев. Следва “Existence” (Съществуване, англ.) на младата хореографка Полина Михайлова, музика Идън Ахбез, вокал Aurora, танцува Галина Велчева. Балетното събитие ще завърши със световната премиера на “Immersion” (Потапяне, англ.), постановка по музика на Макс Рихтер на известния танцьор, хореограф, режисьор и продуцент Адриан Марсело Саенц Молина от Мексико.

През ноември, в рамките на VI Международен балетен форум – Варна 2021, предстоят още Вечер на класическата хореография (23 ноември) с режисьор Светлана Тоншева и вторият спектакъл след лятната премиера на балета „Раймонда“ от Александър Глазунов (30 ноември) с режисьор Деян Прошев и хореограф Олга Панго от Скопие. Балетният форум продължава и през декември.

 

Анна Пампулова за „Омагьосани картини“

„Омагьосани картини“ ме срещнаха с балетната трупа на Държавна опера Варна и с композитора Нелко Коларов, на чиято 60-годишнина е посветена хореографската постановка по неговия музикален албум „Омагьосани картини“. Беше предизвикателство за мен, най-напред заради краткия период, в който трябваше да опозная възможностите на трупата. Не познавах и музиката на „Омагьосани картини“, за да навляза в нея също ми бе необходимо време. Следващата стъпка беше да внеса смисъл в бъдещия спектакъл, без да размествам отделните части на творбата. Исках това да бъде истински спектакъл, а един истински спектакъл не може да включва само етюди, следователно трябваше да се напише драматургия – това беше най-голямото ми предизвикателство.

Музиката на Нелко е наситена с фолклорни елементи, които носят нашето усещане за традиция, за българско, за невести, за мистерии... Но се появяват и музикални картини с високи децибели и подчертано съвременно звучене. От противоречието между тези два саунда аз изведох идеята за двата свята – света на поетичното и традиционното, който ни създава вътрешен комфорт и света на външното и донякъде агресивното, който ни изважда от зоната на комфорт.

Сложността при поставянето на хореографията дойде от факта, че музиката не е писана, за да се танцува, Нелко не е мислил за танц, а просто е следвал порива на вдъхновението си. Това се оказа следващото от многото предизвикателства на „Омагьосани картини“. За разлика от оперните и театрални постановки, които се изграждат на базата на либрето, партитура или драматургичен текст, „Омагьосани картини“ нямаха драматургия и аз трябваше сама да я създам. Балетните артисти нямаха възможност да се подготвят предварително вкъщи, като оперните солисти или драматичните актьори, а разучаваха танцовата партитура, заедно с мен. После, в хода на репетициите, свързахме танца със светлинния дизайн, с костюмите и всичко това беше доста сложен процес. Мисля, че се получи. Самите артисти са много вдъхновени, харесват музиката и това, което правят.

 

Адриан Марсело Саенц Молина за „Потапяне“

„Щастлив съм, че ще представя във Варна световната премиера на моята съвременна хореография „Immersion” (Потапяне, англ.), която развива темата за околната среда и доколко тя ни позволява да бъдем себе си, да се преродим, да започнем нов живот. Можем ли да преодолеем страховете и рутината, за да израстем, да се издигнем над всекидневието, да станем нови хора... Днес, когато действителността ни поднася грозота и смърт, а медиите, парите и проблемите манипулират всекидневието ни... Всъщност те отнемат, те консумират живота ни и с „Потапяне“ аз искам да покажа точно това.

Водата, като алюзия за света около нас, е акцент в спектакъла, като за целта на сцената ще бъдат инсталирани 3 големи вани. „Потапяне“ е мащабна продукция, в която участват 23-ма прекрасни танцьори от Балетната трупа на Държавна опера Варна. Те изграждат един обобщен образ на движението и промяната, срещат по пътя си врагове, които ги заклеймяват и приятели, които ги благославят. Подкрепата на приятелите им дава сила да продължат напред.

Аз съм класически танцьор, танцувам повече класическа, но много обичам съвременната хореография, защото тя ни дава свобода да изразяваме себе си. Тя е перфектният комплимент към танца, тя го прави по-актуален, по-емоционален, по-човешки. Съвременната хореография отразява нашата реалност и това е нейното голямо достойнство. Тя говори нови езици, помага ни да влезем в разговор един с друг, улеснява комуникацията между танцьорите и зрителите, позволява им да общуват по един различен и витален начин.”   

 

◊ ЗА ХОРЕОГРАФИТЕ

Доц. д-р Анна Пампулова завършва Държавното хореографско училище и Нов Български Университет със степен магистър. Има 20-годишен стаж като балерина в Софийска опера и балет, балет "Арабеск" и други формации, изявява се на български и чужди сцени. Защитава докторантура в НБУ, където е доцент д-р в модул Танцов театър към департамент "Театър". Чете лекции по Класически танц за съвременни танцьори и актьори, Танцови практики и репертоар, Движение и звуци, Компоненти на сценичната игра, Култура и поведение на човешкото тяло и др. От 2018 г. е директор на програмния съвет към департамент "Театър", НБУ. Освен утвърден педагог, Анна Пампулова е и изтъкнат хореограф и режисьор на театрални и оперни проекти, модни ревюта, шоу концерти, телевизионни реклами.

Награди: Номинация за наградата „Рикар Морагас” - Барселона - 1998; награда за хореография „Анастас Петров”- Добрич - 1999; награда за ролята на Алиса – Национална опера и балет, раздел млади таланти - „Академия на изкуствата”- Париж - 2000; награда за хореография „Анастас Петров”- Добрич - 2001; награда за особен принос в областта на българската мода, за хореография и изпълнение - „Форум българска мода” - 2001; Голямата награда за хореография на името на Маргарита Арнаудова - Държавен балет Арабеск - София - 2008; награда за хореография „ Анастас Петров”- Добрич - 2010, за “Щрак“; ХХIV Международeн балетен конкурс Варна 2014 отличие за оригинална постановка върху произведение от български композитор, "Щрак", композитор Асен Аврамов; ХХVI Международeн балетен конкурс Варна 2014 отличие за оригинална постановка върху произведение от български композитор, "Сицилиано", композитор Асен Аврамов, Българска награда за принос към театралното изкуство “Аскеер“ 2016 за най-добър спектакъл „На ръба“, Народен театър „Иван Вазов“, режисьор Александър Морфов. Международни награди за ефективност в рекламата - EFFIE Bulgaria 2016, организирани за девети пореден път в България, “Загорка ретро пак е на мода“, хореограф на рекламата – Награда „Златна награда Effie“; Награда на столична община за „Ярки постижения в областта на културата, категория театър“ 2015 за спектакъла „Роня, дъщерята на разбойника“; Национална награда „Икар“ за спектакъла „Анна Каренина“, 2019; Награда на гр. Пловдив за балетния спектакъл “Светът на Алиса”.

Адриан Марсело Саенц Молина е мексикански танцьор и хореограф, завършил Кубинското национално балетно училище „Фернандо Алонсо“. Танцувал е в цяла Европа, САЩ и Латинска Америка. Бил е режисьор и продуцент на спектакли в Мексико и Куба. Марсело е бронзов и сребърен медалист от Международния хореографски конкурс в Хавана, а хореографията му „Una Condición” е хореографска селекция за Международния фестивал на изкуствата на Института за висши изкуства в Хавана 2018. Той танцува и хореографира за градския балет на Барселона в Испания, а в момента е танцьор на Държавна опера Стара Загора.

________

 

Вечер на съвременната хореография

VI Международен балетен форум - Варна 2021. С финансовата подкрепа на Фонд Култура при Община Варна

1 ноември, 19.00, Основна сцена, Държавна опера Варна

„Омагьосани картини“ по музикалния албум на Нелко Коларов, режисура и хореография Анна Пампулова, костюми и сценична среда Невена Георгиева, солисти Илияна Славова и Павел Кирчев;

“Existence” (Съществуване, англ.), хореография Полина Михайлова, музика Идън Ахбез, вокал Aurora, танцува Галина Велчева;

“Immersion” (Потапяне, англ.); ”Dream 3” (Сън 3, англ.) - „В разгара на моя живот“ и “Dream 13” (Сън 13, англ.) - „Minus even” (Минус четно, англ.), музика Макс Рихтер, хореография Адриан Марсело Саенц Молина /Adrian Marcelo Saenz Molina, изпълнява балетната трупа на Държавна опера Варна. Световна премиера.

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
29.10.2021 г. 16:00
Етикети:
Анна ПампуловапремиераДържавна опера Варна
VI Международен балетен форум - Варна 2021
„Омагьосани картини“
„Потапяне“
Адриан Марсело Саенц Молина
Нелко Коларов
Вечер на съвременната хореография
Посетено:
1007
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33599-vecher-na-savremennata-horeografiya-sas-svetovna-premiera-vav-varna