Сцена / екран / ефир

Честване на 70-годишнината на композитора Любомир Денев със спектакъла "Вечеря в Манхатън"

17 октомври 2021 г., 19.30 часа, Нов театър НДК

Честване на 70-годишнината на композитора Любомир Денев със спектакъла "Вечеря в Манхатън": 1
Честване на 70-годишнината на композитора Любомир Денев със спектакъла "Вечеря в Манхатън": 2
Честване на 70-годишнината на композитора Любомир Денев със спектакъла "Вечеря в Манхатън": 3
Честване на 70-годишнината на композитора Любомир Денев със спектакъла "Вечеря в Манхатън": 4
Честване на 70-годишнината на композитора Любомир Денев със спектакъла "Вечеря в Манхатън": 5

 

◊ ПОКАНА

„Нов театър“ НДК http://newtheatre.bg/ има честта да Ви покани на представлението на спектакъла „Вечеря в Манхатън” - джаз-опера от Любомир Денев, по случай 70-годишнината на композитора. Заповядайте на 17 октомври 2021 г. от 19.30 часа!

Режисьор е Бойко Илиев, сценография и костюми - Жанета Иванова, вокален педагог - Даниела Станкова, а художник на картината - Ема Ванкова.

Участват Христина Пипова, Лидия Кулекова, Александър Панайотов, Симеон Владов, както и джаз-квартет в състав: Мартин Марков (пиано), Арнау Гарофе (саксофон), Михаил Иванов (бас), Атанас Попов (барабани).

Сюжетът на „Вечеря в Манхатън” се гради на основата на проблем на главната героиня – актриса в провинциален театър, на прага на душевен срив, породен от няколко обстоятелства: Неудовлетвореност от работата, загуба на илюзии, конфликт на мечтите от младостта с реалността, допълнени от криза в семейния живот. Въпросите, които повдига героинята от лични се превръщат в общо значими – мястото на артиста в обществото, ролята му в живота, значимостта на изкуството въобще, отношенията артист-публика и необходимостта от взаимност между тях.

Композиторът Любомир Денев, автор на музиката, е също и автор на либретото – сюжет, диалози, стихове, което е залог за оптимално съответствие между музика и текст, както и за логично музикално-драматургично развитие. Произведението е новаторско по отношение на жанра – съчетаване на операта с изразните средства на джаза, което у нас досега не е правено. Вокалните партии, които са предназначени за певци с театрален опит и джазова експресия, са натоварени със силен драматически заряд. Творбата съдържа също комедийни ситуации, парадоксални сцени и много самоирония. В постановката ще си дадат среща театър, вокалното и инструментално майсторство (съпроводът е на джаз квартет в състав: саксофон, пиано, контрабас и барабани), хореография, мултимедия, художествено осветление. Солистите са четирима: Сопрано, Медзосопрано, Тенор и Баритон, като всички с изключение на главната героиня Катя, се превъплъщават в няколко роли – влизайки в нейния измислен свят, с общи усилия, като добри колеги и приятели, ѝ помагат да преодолее психическото разстройство и да се върне от света на разрушителните илюзии в действителността и на сцената.

_____

Спектакълът е осъществен с подкрепата на Национален фонд ”Култура” и „Музикаутор”, а представлението се реализира със специалното съдействие на Съюза на българските композитори (СБК). Заповядайте!

 

Автор: Нов театър НДК
15.10.2021 г. 14:53
Посетено: 563
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33529-chestvane-na-70-godishninata-na-kompozitora-lyubomir-denev-sas-spektakala-vecherya-v-manhatan