Сцена / екран / ефир

„Дом за овце и сънища“ открива бургаския фестивал „Ерата на Водолея“

Всички спектакли на „36 маймуни“ ще се играят със субтитри на английски език на сцената на Сити марк център за изкуство

„Дом за овце и сънища“ открива бургаския фестивал „Ерата на Водолея“

 

◊ "36 МАЙМУНИ" ПРЕЗ ОКТОМВРИ

14 октомври | 19:00 ч. | Културен дом НХК, Зала „Тончо Русев“, Бургас | Фестивал „Ерата на Водолея“

Дом за овце и сънища

Изпълнител и автор: Здрава Каменова
Режисьор: Гергана Димитрова
Музика на живо: Павел Терзийски
Видео на живо и костюм: Никола Налбантов
Асистент-режисьор: Олга Кочанова
Пространствена концепция: Наташа фон Щайгер

Вход свободен

 

15 октомври | 19:30 ч. | Сити марк арт център

Машините са кучки

със субтитри на английски език

Текст: Гергана Димитрова и Здрава Каменова
по идея на Иво Стаменов ОттО

Режисьор: Гергана Димитрова
Участват: Александър Митрев и Здрава Каменова
Музика: Павел Терзийски
Сценография: Никола Налбантов
Звукоинженер: Иво Стаменов ОттО
Асистент-режисьор: Стефани Стефанова

 

26 октомври | 19:30 ч. | Сити марк арт център

Танго в космоса

(комедия с елементи на антиутопия)
със субтитри на английски език

Текст: Гергана Димитрова и Здрава Каменова
В ролите: Здрава Каменова, Богдана Трифонова, Антоан Петров
Режисьор: Гергана Димитрова
Музика: Веселин Веселинов-Еко
Визия, сценография, костюми: Елена Шопова и Никола Налбантов
Ас. режисьор: Павла Котова

 

„Дом за овце и сънища“ е първото представление в програмата на бургаския фестивал „Ерата на Водолея“. На 14 октомври от 19:00 ч. в Културен дом НХК (зала „Тончо Русев“) документално-художествения разказ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова ще може да бъде гледан със свободен достъп. Спектакълът чертае маршрути през историята, близкото минало, настоящето и дори бъдещето. Сънувани от Ванга, няколко истории за бягство се преплитат с действителните разкази на бежанци, принудени да напуснат родната земя между Балканските войни и Първата световна война, с фрагмент от съдбата на емигрант в Германия и с трагикомична действителна новина за кравата Пенка, която заслужи дори песен от Пол Макартни. Музиката и визуалната среда са активна част от живото представление и музикантът Павел Терзийски и сценографът Никола Налбантов буквално партнират на Здрава Каменова на сцената. През 2019 г. за „Дом за овце и сънища“ тя е номинирана за театралната награда „Икар“ в категория „Водеща женска роля“, а Павел Терзийски печели „Икар“ през същата година за авторската си музика. През 2020 г. представлението става носител на наградата BRÜCKE Berlin за драматургия и превод.

Освен като част от различни фестивали, през новия сезон всички представления на Организация „36 маймуни“ ще продължат да са част от репертоарната програма на Сити марк център за изкуство. От тази година спектаклите ще бъдат достъпни и за чуждоезична публика, тъй като всички ще бъдат със субтитри на английски език.

На 15 октомври от 19:30 ч. отново там ще се играе и представлението „Машините са кучки“ с участието на Здрава Каменова и Александър Митрев (в ролята на хора и машини). Пиесата е по идея на Иво Стаменов ОттО и текст на Гергана Димитрова и Здрава Каменова.

Машините превземат и доминират всяко свободно кътче от ежедневието ни. Ако колата се развали в някаква пустош и батерията на телефона е свършила, това може да е рецепта за малък панически пристъп, но и за поредица от забавни перипетии.

Спектакълът ни среща с Герда, която  тъкмо днес предприема важно пътуване, а  единствените ѝ  спътници са машините, в чиито добри намерения и способност за емпатия човечеството отдавна се съмнява.

Здрава Каменова и Александър Митрев превеждат публиката през няколко динамични, смешни и малко криволичещи часове от живота на Герда, в които основна роля играят един GPS, един телефон и една кола.

 

В края октомври (26.10.) от 19:30 ч. на сцената на Сити марк център за изкуства ни очаква веселата антиутопия „Танго в космоса“. Пиесата ще ни пренесе директно в 2027 г., за да предприемем едно щуро пътешествие от Балканите до Аржентина и чак до Луната. Комедията, всъщност е и петият проект на Здрава Каменова и Гергана Димитрова. В него обаче се включва още и известният български контрабасист Веселин Веселинов-Еко, за когото това е първият опит в писането на театралната музика. Освен Здрава Каменова, в спектакъла участват още радиоводещата Богдана Трифонова и актьорът Антоан Петров.

Билети на касата на Сити марк център за изкуство или онлайн на www.cmart.info

* * *

„Дом за овце и сънища“, „Танго в космоса“ и „Машините са кучки“ се реализират с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“.

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
13.10.2021 г. 13:09
Етикети:
Сити Марк Арт ЦентърБургастеатърОрганизация „36 маймуни“
Танго в космоса
Машините са кучки
Дом за овце и сънища
Фестивал „Ерата на Водолея“
Посетено:
769
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33513-dom-za-ovtse-i-sanishta-otkriva-burgaskiya-festival-erata-na-vodoleya