Сцена / екран / ефир

Балет „Арабеск“ открива новия сезон 2021/2022

Галавечер на 3 октомври от 17 часа в Музикалния театър

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 3 октомври в Музикален театър от 17.00 ч.

Балет „Арабеск“ открива новия сезон 2021/2022

с Галавечер на финалистите и лауреатите на

Х юбилейно издание на конкурса за съвременна хореография върху българска музика за Наградата на името на Маргарита Арнаудова

Хореографите, финалисти в тазгодишното Х юбилейно издание на Конкурса като Деян Георгиев, Коста Каракашян, Надежда Дичева и Таня Кацарова са независими артисти, интересни млади творци, всеки от които изрази своя индивидуален поглед към мястото и ролята на танца, като отражение на човешките емоции и взаимоотношения. Радостно е, че и четиримата участници показаха висока танцова култура.

Така конкурсът e платформа за среща на млади хореографи от всички средища за съвременен танц и хореография в България. Той е онази брънка, която качва младия хореограф, често хореограф-изпълнител, на следващото стъпало на професионализирането му чрез среща със сериозна трупа и създаването на завършен едноактен спектакъл за голяма сцена, като самостоятелно ръководи творческите процеси с композитор, сценограф, танцьори и технически служби.

Хореографите избраха да работят върху творби на композиторите:

  • Искрен Тончев-Искрата, Андро Матюсън (на спектакъла на хореографа Коста Каракашян – „Въздухът, който заедно отгледахме“),
  • Музикална група „ИРФАН“ (на спектакъла „Извивки“ на хореографа Надежда Дичева),
  • Явор Карагитлиев (на спектакъла „Чисто“ на хореографа Деян Георгиев)
  • Калин Николов (на спектакъла “Next” на хореографа Таня Кацарова)

Надежда Дичева е новият носител на наградата на публиката, а наградата на професионалното жури на Х Международен конкурс за съвременна хореография за наградата на името на Маргарита Арнаудова бе разделена между:

              - Таня Кацарова за спектакъла “Next”
              - Деян Георгиев за спектакъла „Чисто“

Наградата от конкурса и работата с Балет „Арабеск” е трамплин и мотивация за младите творци, имащи вече сериозни натрупвания в професионалното си развитие в областта на съвременния танц и търсещи възможност за реализацията им на по-високо професионално равнище.

Конкурсът се организира  от Балет „Арабеск” към Държавен музикален и балетен център - София и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и медийното партньорство на BGNES. Съорганизатор - Фондация "Калина Богоева".

 

Автор:
Мая Михайлова, Балет "Арабеск"
Публикация:
02.10.2021 г. 11:40
Посетено:
892
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33457-balet-arabesk-otkriva-noviya-sezon-2021-2022