Сцена / екран / ефир

Прожекция на документалния филм „Значи ще има война!”

20 септември 2021, 18.30 ч., Полски институт в София

Прожекция на документалния филм „Значи ще има война!”

 

◊ ПОКАНА

Прожекция на филма „Значи ще има война!”

документален, 69’, с български субтитри

Сценарий: Гжегож Чемняк, Аня Чвенка, Войчех Сарамонович

Кога: 20.09.2021, понеделник, 18.30 ч.
Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ № 12, вход свободен

Организатори: Полски институт в София 

Филмът е предоставен от продуцента на филма Института Пилецки.

 

Филмът е резултат от сътрудничеството между Института Пилецки и Националната филмотека – Аудиовизуален институт. Разказът е съставен от уникални филми на Полската телеграфна агенция от периода 1935-1939, които се представят за първи път на широката публика в рамките на филма. Премиерните филмови материали на Полската телеграфна агенция са съпоставени с кадри, заснети през 1939 г. от германски филмови екипи - неизползвани досега откъси от пропагандния филм на Фриц Хиплер „Feldzug in Polen” и откъси от съветския филм „Освобождение”на Александър Довженко.

Разказват свидетели на епохата, които 80 години след описаните събития споделят със зрителя спомени от детството. Във филма ще чуем спомените на режисьора Йежи Хофман, композитора Ромуалд Твардовски, сценариста Анджей Муларчик и много други. Свидетелите споделят личните си преживявания, за да може зрителят да усети с всички сетива прелома мир-война.

Заповядайте!

 

* Проявата ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването: заетост на местата до 50%, настаняване на зрителите през един стол, спазване на физическа дистанция от 1,5 м, задължително носене на маски и дезинфекция на ръцете при влизане в обекта.

 

Автор: Полски институт в София
19.09.2021 г. 14:06
Посетено: 510
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33385-prozhektsiya-na-dokumentalniya-film-znachi-shte-ima-voyna