Сцена / екран / ефир

Прожекция на филми по случай Годината на Станислав Лем и 100-годишнината от рождението му

14, 15, 16 септември 2021 г., 18:30 ч., Полски институт в София

Прожекция на филми по случай Годината на Станислав Лем и 100-годишнината от рождението му

 

◊ ПОКАНА

Прожекция на филми по случай Годината на Станислав Лем и 100-годишнината от рождението му

Кога: 14, 15, 16.09.2021 (вторник, сряда, четвъртък), 18.30 ч.

Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ № 12, вход свободен

Организатори: Полски институт в София

 

14 септември 2021, вторник, 19.00 ч. (след откриването на изложбата „Поглед от звездите”)

„Авторът на Соларис” – реж. Борис Ланкош, документален, (2016, 56’, с български субтитри)

Необикновен разказ за живота и творчеството на Станислав Лем на фона на драматичните събития през ХX век. За първи път са показани архивни материали: снимки и филми, заснети от писателя на 8 мм камера. Ще чуем гласа на Станислав Лем, който през 50-те години заснема антисталиновата си сатира „Корени“, изпълнявана от него за най-близки приятели. За живота и творчеството на Лем разказват изтъкнати лемолози. Тимъти Снайдер ще очертае историческия фон на лвовския погром, от който Лем по чудо се спасява и описва в романа си „Гласът на Бога“.

 

15 септември 2021, сряда, 18.30 ч.

„Болница Преображение” – реж. Едвард Жебровски (1978, 90’, с български субтитри), оператор – Витолд Собочински, сценарий – Михал Комар, Едвард Жебровски

Участват: Пьотр Деймек, Йежи Бинчицки, Хенрик Биста, Ева Далковска, Густав Холоубек, Зигмунт Хюбнер.  

Награди: 1979 Гданск (Фестивал на полското игрално кино) – „Сребърни лъвове“; 1979 Локарно (Международен филмов фестивал) – I специално отличие; 1981 Варна (Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми) – специална награда на журито.

Морален трактат, чието действие се развива в началото на хитлеристката окупация в ликвидирана от германците психиатрична болница. Филмът разглежда проблема за отговорността в условията на  тотална заплаха. 

… Прекрасното актьорство, хапливият хумор, натуралистичната сценография и трескавата (в най-драматичните моменти) работа на камерата в ръцете на Витолд Собочински превръщат творбата на Жебровски в една от най-добрите и сугестивни адаптации на лемовата проза. (Автор: Роберт Биркхолц, портал Culture.pl)

 

 16 септември 2021, четвъртък, 18.30 ч.

“Тестът на пилота Пиркс” – реж. Марек Пестрак (1978, 95’, с български субтитри), оператор – Януш Павловски, сценарий – Марек Пестрак.

 Участват: Сергей Десницки, Болеслав Абарт, Владимир Ивашов, Александър Кайдановски.

 Награди: 1979 Триест (Международен фестивал на фантастичните филми) – „Златен астероид“ за Марек Пестрак.

 Филмът е заснет по разказа на Ст. Лем „Съдебен процес”.

 Големите компании за електроника започват производството на роботи, които поразително приличат на хората, но са по-съвършени. Роботите трябва да заменят хората в космическата навигация. Перспективата за увеличаване на производството на роботите предизвиква тревогата на ЮНЕСКО. Организацията инициира пробен космически полет, за ​​да провери годността им. Командир Пиркс се опитва да идентифицира андроида в състава на екипажа.

 

Заповядайте!

 

* Проявата ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването: заетост на местата до 50%, настаняване на зрителите през един стол, спазване на физическа дистанция от 1,5 м, задължително носене на маски и дезинфекция на ръцете при влизане в обекта.

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
13.09.2021 г. 12:17
Посетено:
823
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33334-prozhektsiya-na-filmi-po-sluchay-godinata-na-stanislav-lem-i-100-godishninata-ot-rozhdenieto-mu