Сцена / екран / ефир

Националният военноисторически музей става сцена за пиесата „Царица Елеонора Българска“

На 12 септември се навършват 104 години от смъртта на Царица Елеонора

Националният военноисторически музей става сцена за пиесата „Царица Елеонора Българска“

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 12 септември (неделя) от 15.00 часа откритото пространство на Националния военноисторически музей ще се превърне в сцена за пиесата „Царица Елеонора Българска“. Актьорите от Театър „Българска армия“ Стефка Янорова и Йордан Алексиев ще представят текста на пиесата, която се очаква да бъде реализирана и на театрална сцена в пълен актьорски състав.

Произведението, чийто автор е писателката и дългогодишен изследовател на живота на царица Елеонора – Неда Антонова, ни пренася назад във времето, когато втората съпруга на цар Фердинанд пристига в страната ни и за няколко години със своята скромност, благотворителни акции и дейността си като милосърдна сестра на фронта, влиза в сърцата на българите.

Денят, в който пиесата ще бъде представена в НВИМ, не е избран случайно, защото точно на тази дата преди 104 години царицата губи битката с болестта.

Входът за събитието е свободен, като то ще се реализира при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

Коя е царица Елеонора?

След смъртта на първата си съпруга, на 28 февруари 1908 г.  княз Фердинанд I се жени за Елеонора фон Ройс-Кьостриц. Въпреки „синята си кръв“ Царица Елеонора не се възползва от привилегиите на властта. Напротив, тя се отличава със своето човеколюбие и готовност да помага на нуждаещите се.

Идвайки в България, тя става инициатор и активен участник в редица значими начинания и има специален принос в благотворителността в страната. Тя е провъзгласена за покровителка на Българския червен кръст и ръководи дейността на редица благотворителни съюзи, дружества и организации. На 9 август 1912 г. цар Фердинанд І я назначава за шеф на 24-ти пехотен черноморски полк. При започване на Първата балканска война (1912–1913) е зачислена в Действащата армия с чин полковник. По нейна инициатива и с нейни средства е изработено главното знаме на Македоно-одринското опълчение, което тя връчва в Пловдив на заминаващите за фронта доброволци. Подпомага дейността на Военната санитарна служба, обзавежда санитарен влак и няколко полеви болници и има лична заслуга за оказаната чуждестранна медицинска помощ на фронта и в тила.

През Първата световна война (1915–1918) организира акции за подпомагане на войнишките семейства и на сираците, осигурява безплатно лечение в Германия и Австро-Унгария на военноинвалиди. Умира в Евксиноград на 12 септември 1917 г. и е погребана до южната стена на Боянската църква. Според последната ѝ воля всички нейни средства са завещани на сиропиталища и благотворителни дружества в България.

В залите на Националния военноисторически музей са представени за публиката парадният офицерски мундир от 24-и пехотен черноморски полк и пелерина, часовник, портмоне и книгоразделител, принадлежали на царица Елеонора.

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
12.09.2021 г. 13:09
Посетено:
1142
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33321-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-stava-stsena-za-piesata-tsaritsa-eleonora-balgarska