Сцена / екран / ефир

Калуди Калудов с Майсторски клас в Созопол

Галаконцертът на участниците ще се състои на 16 септември от 20.00 часа в Летния театър

Калуди Калудов с Майсторски клас в Созопол

 

От 7 до 17 септември световнопризнатият тенор Калуди Калудов ще проведе Майсторски клас в Созопол, който се организира и осъществява от Елена Кристиано. Очарователната бизнес дама, известна и със своята активна благотворителна и меценатска дейност, посвещава инициативата на 90-годишнината от рождението на създателя на Christian Of Roma Кристиано Гаетано. Елена Кристиано избира за провеждане на курса Арт комплекс "Анел" в Созопол с неговия артистичен и неподражаем колорит. Счита, че всичко е важно за младите таланти, а атмосферата и духът на това място ще допринесат дните им с Маестрото да бъдат още по-ползотворни и незабравими.

„Това е една от инициативите, с които отбелязваме 90-а годишнина от рождението на покойния ми съпруг Г-н Гаетано Кристиано. Съпругът ми много вярваше в Света Рита и ние имаме специално отношение към нея. Малко преди да почине г-н Кристиано поръча статуетка за катедралата „Свети Лудвиг“ в Пловдив. За съжаление обаче не успя да я дари лично. След смъртта му я занесох в католическия храм. Затова по-рано тази година реших да направя дарение и за вярващите хора в град Раковски.

Освен искрената вяра, операта беше истинско вдъхновение за моя съпруг. И ако аз имам отношение към тази музика, е благодарение на него. За него италианската опера бе най-вълнуващия начин Италия да бъде представена пред света. Ето защо от 7 до 17 септември ще се проведе първия майсторски клас на обичания оперен певец Калуди Калудов. Определено ще превърнем тази и инициатива в традиция. Бихме искали всяка година в началото на есента да даваме възможност на млади таланти от цял свят да се докоснат до големите артисти и да черпят вдъхновение и опит от тяхното майсторство.” – споделя Елена Кристиано.

В Майсторския вокален курс на Калуди Калудов ще участват млади оперни певци от България, Полша, Украйна, Китай. Галаконцертът на участниците ще се състои на 16 септември от 20.00 часа в Летния театър в Созопол. Акомпаниментът на пиано е поверен на пианистката Светлана Денева.

Калуди Калудов се занимава с вокална педагогика от над 25 години. Започва много рано - в годините на своята най-активна международна певческа кариера и установява, че вокалната педагогика го увлича все повече и му доставя огромно удоволствие. Признава, че тази работа е много по-изтощителна в сравнение  с основната му професия на  оперен певец, но пък – удовлетворението от нея е несравнимо. От няколко години работи и по сериозен изследователски труд, свързан със спецификата и особеностите на човешкия глас, на пеенето и тънкостите и тайните на вокалната педагогика. В теоретичната си разработка Маестрото излага своите лични наблюдения и изводи, които се базират на натрупан практически опит в продължение на 30 години. Калуди Калудов е провеждал майсторски класове в Полша, Финландия, Румъния, Украйна и дори в далечна Бразилия. Щастлив е от постиженията на своите ученици – някои от които с много успешна световна кариера. Гордее се, че именно най-успелите, с които продължава да бъде в близък контакт, са участвали в първите майсторски класове, които организира и провежда във Варна.  

 

Автор:
Сийка Лапачка
Публикация:
07.09.2021 г. 16:42
Етикети:
годишнинагалаконцертСозополмайсторски класКалуди Калудов
Кристиано Гаетано
Елена Кристиано
майсторски вокален курс
Посетено:
1340
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33306-kaludi-kaludov-s-maystorski-klas-v-sozopol