Сцена / екран / ефир

Дестинация "На брега на Древния Севтополис" – новата открита сцена на Старозагорската опера

„Турандот", "Sting the Opera" и „Нестинарка" - на язовир „Копринка"

Дестинация "На брега на Древния Севтополис" – новата открита сцена на Старозагорската опера

 

◊ НА БРЕГА НА ДРЕВНИЯ СЕВТОПОЛИС

Кулминацията в тазгодишното издание на традиционните Празници в долината на тракийските царе ще бележи Старозагорската опера, която за първи път ще представи на новопостроената открита сцена на язовир „Копринка" своите впечатляващи продукции на операта „Турандот" (4 септември), концерта "Sting the Opera" (5 септември) и танцовата драма „Нестинарка" (6 септември). Събитията са обединени под символичното заглавие в духа на тракийските празници "На брега на Древния Севтополис"

Директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов откликва с ентусиазъм на поканата на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова Старозагорската опера да участва в XVI-то издание на „Празници в долината на тракийските царе". Избира пространството на живописния бряг на язовир „Копринка" и е на път да осъществи още една своя дългогодишна мечта – опера и балет на вода. Съчетанието на природните дадености и хилядолетната история на това място вдъхновяват още повече Огнян Драганов, който не се колебае да направи решителната първа стъпка и да представи един от най-пищните, красиви и трудни като реализация спектакли на Старозагорската опера съвместно с Държавния куклен театър Стара Загора на операта „Турандот" от Пучини.

С оглед на мултижанровите тенденции в програмата на тракийските празници Старозагорската опера ще представи още концерта Sting the Opera със солист Петър Салчев. 

Откритата сцена на язовир „Копринка" категорично е особено подходяща за представянето на шедьовъра на българското музикално и танцово творчество култовата танцова драма „Нестинарка" по музика на Марин Големинов – спектакълът се посвещава на 80-та годишнина от рождението на легендарната Маргарита Арнаудова.

 

На опера и балет НА БРЕГА НА ДРЕВНИЯ СЕВТОПОЛИС

На 4 септември започва най-новата история на язовир „Копринка" с опера и балет и възкресява паметта за едно от най-големите археологически богатства на България.

Освен красивата природа, „Копринка" крие древна история. Който е бил вече в гробницата на Севт III, знае, че на дъното на язовир „Копринка" лежи столицата на неговото царство. През 1956 година водите на току-що построения язовир Копринка потапят Севтополис – градът на тракийския владетел Севт ІІІ, столица на Одриската държава от края на ІV-ІІІ в. пр. н.е. Това въодушевява екипа на Операта да се спре на заглавието „На брега на древния Севтополис" на новата открита сцена. Строежът на сцената започна на 31 август и ще бъде с внушителните размери 16/16 метра.  

Жителите и гостите на Казанлък ще имат шанса от 4 до 6 септември да се потопят в неповторимата атмосфера на Долината на тракийските царе с нейните уникални природни и исторически забележителности, както и да се насладят на възпламеняващо музикално преживяване със среща в три вечери с върховите постижения на световното оперно  класическо и изпълнителско изкуство, поп музиката, на българското знаково  музикално и танцово творчество.

На брега на древния Севтополис – рекламно видео

* * *

Билети:

На касата на Билетния център - гр. Казанлък, ул. „Искра" №4
тел. за контакт: - 0431/99553, моб. 0885771464

Два часа преди началото на спектаклите (от 18.00 ч.) – на касата на язовир „Копринка".

Цени на билетите:
Централен сектор – 20 лв.
Странични сектори – 10 лв

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
03.09.2021 г. 15:42
Етикети:
Държавна опера Стара Загораоткрита сцена
язовир „Копринка"
"На брега на Древния Севтополис"
Посетено:
1922
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33288-destinatsiya-na-brega-na-drevniya-sevtopolis-novata-otkrita-stsena-na-starozagorskata-opera