Сцена / екран / ефир

КиноФабрика 2021 показва документални филми за едни от най-големите световни фотографи

В селекцията влизат ленти за Алекс Майоли, Антоан д'Агата, Пиер Гонор, Чема Мадос, Цочо Бояджиев, Ян Артюс-Бертран и Робърт Франк

КиноФабрика 2021 показва документални филми за едни от най-големите световни фотографи

Алекс Майоли. Фото: Дориян Тодоров

 

◊ КИНОФАБРИКА 2021

КиноФабрика 2021 – пространството, където фотографията и киното се срещат, ще се проведе до 20 октомври, като част от Осмия фестивал ФотоФабрика. И тази година в селекцията на събитието влизат документални филми за създаването на значимо фотографско изкуство с международно признание.

По време на изложбата Memento Vivere (Помни, че си жив), която продължава до 12 септември в Национална галерия – Двореца, ще бъдат прожектирани избрани филми от авторската поредица на ФотоФабрика - ФотоФигури: видеопортрети на чуждестранните участници в изложбата. Сред тях са филми за Алекс Майоли, Антоан д'Агата, Пиер Гонор и Чема Мадос. Автор е Еми Барух.

От 25 септември до 12 октомври КиноФабрика продължава с прожекции на филми за Цочо Бояджиев – в Кооп, Ян Артюс-Бертран и Робърт Франк в Дом на киното. Датите и часовете на кино прожекциите ще бъдат обявени допълнително в сайта на ФотоФабрика.

„Какво се крие зад образите, какви ценности, чувства и лична творческа философия отразяват те? Как протича творческият процес? Как художественият резултат се отразява върху обществото и какъв ефект постига в професионалните и непрофесионалните общности? Това са част от проблемите и подбудите, които насърчават ФотоФабрика да развива проекта КиноФабрика и вече седма година да представя документални филми за създаването на значимо фотографско изкуство“, казва Еми Барух, директор на фестивала.

КиноФабрика е дългосрочен проект на ФотоФабрика, който се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“, Направление "София - творчески град на киното" (под егидата на ЮНЕСКО).

 

◊ ПРОЖЕКЦИИ

  • Избрано от авторската поредица на ФотоФабрика - ФотоФигури: видеопортрети на чуждестранните участници в изложбата Memento vivere.

Национална галерия – Двореца, II етаж
София, пл. „Ал. Батенберг“ 1

от 20 август до 12 септември 2021 г.

 

Алекс Майоли:

Страх ме е, че вече не можем да общуваме едни с други – 6.54 мин

Алекс Майоли е италиански фотограф и журналист, част от екипа на Magnum Photos – един от най-престижните фотографски колективи в света. Майоли документира знакови исторически събития, а негови фотографии от горещи конфликтни точки се появяват в медийни титани, между които Newsweek, The New York Times Magazine, Granta и National Geographic. Многогодишният му опит в заснемането на хората във всевъзможни ситуации го кара да изследва идеята за човека като актьор в собствения си живот. Алекс Майоли е носител на много международни награди, между които ICP Infinity Award for Photojournalism, World Press Photo, POY Award, Leica Oskar Barnack Award и много други.

 

Антоан д'Агата

Среднощният ездач – 13.41 мин

Антоан дАгата е роден през 1961 г. в Марсилия, учи фотография в Ню Йорк под ръководството на Лари Кларк и Нан Голдин. Неговите първи фотографски книги De Mala Muerte и Mala Noche му носят международно признание. След публикуването на Hometown - през 2001 г. - печели френската награда за млади фотографи на името на Нисефор Ниепс. От 2008 г. е пълноправен член на Magnum Photos, а през 2009 излиза документален филм за него, озаглавен “Камбоджанската стая: Ситуации с Антоан д’Агата”. Темите, с които работи, обикновено са определяни като табу: зависимости, секс, лични обсесии, проституция.

 

Пиер Гонор

Колекционер на образи – 10.11 мин

Пиер Гонор е французин, от 30 години живее и работи в Испания. За него фотографията е магическо средство, защото има огромната сила да открива тайнството на лицето през портрета. В портретите, с които става известен, той търси „личността чрез нейната множественост“. Пред обектива му застават хора от периферията на обществото, чието благородство той представя поетично и с голямо уважение. Стилът му е повлиян от портретната традиция на големите класици на испанската живопис – Веласкес, Ел Греко, Гоя. 

 

Чема Мадос

Бунтът на въображението – 11.40 мин

Чема Мадос е сред най-изтъкнатите представители на испанската съвременна култура. Удостоен е с най-високото отличие в своята страна - Premio Nacional de fotografía - и с много международни награди.

На черно-белите си фотографии Мадос показва визуална игра от всекидневни и банални на пръв поглед предмети.

Най-важното в неговия стил е скритата метафора, ироничната двусмисленост и парадоксалното преобръщане на смисъла на предметите, които ни заобикалят. Неговите работи провокират възприятията ни и ни пренасят във въображаемия свят на поетичното.

 

  • Най-новият видеопортрет от авторската поредица на ФотоФабрика - ФотоФигури, създаден по повод на самостоятелната изложба на проф. Цочо Бояджиев „Убежище“.

От 25 септември до 12 октомври 2021 г.
Ко_оп, София, Бул. „Янко Сакъзов“ 17

 

Цочо Бояджиев - Миг от много времена - 17 мин

Проф. Цочо Бояджиев е един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България.

Автор е на редица студии и монографии, съставил е няколко антологии и сборници с философски текстове, сред които „Философия на фотографията“. През 2017 г. излиза самостоятелният му албум Punctum. А съвместно с Николай Трейман издават четири фотографски албума - „Пътят на човека“, „Домът на човека“, „Човешката участ“ и „Сънят на човека“. Предстои излизането на съвместната им книга „Диалогът като убежище“.

Дом на киното
София, ул. „Екзарх Йосиф“ 37

„Жена“, документален филм, 2019 г., режисьори: Ян Артюс-Бертран, Анастасия Микова, 1.54 мин

+ видеопортрет на Ян Артюс-Бертран (13.43 мин), част от поредицата на ФотоФабрика ФотоФигури

Ян Артюс-Бертран e журналист, фотограф, автор на документални филми, правозащитник, активист. Неговото име става световноизвестно след създаването на аерофотографския проект „Земята отвисоко“, който обиколи десетки държави, в България бе показан през 2007 г. Мащабна серия от видеопортрети на хора бе обединена във филма „Човек“, гледан от милиони зрители и показан за първи път в България в присъствие на автора в програмата на КиноФабрика през 2016 г. Ян Артюс-Бертран е носител на Ордена на Почетния легион и е член на Френската академия на изящни изкуства.

 

Напускане на дома, прибиране у дома: Портрет на Робърт Франк – 85 мин

„Напускане на дома, прибиране у дома: Портрет на Робърт Франк“ (2004) е първият документален филм за легендарния швейцарско-американски фотограф и режисьор, повлиял работата на много от артистите от средата на XX век.

Една от най-известните негови творби е фотографската книга „Американците“ (1959), с предговор от писателя Джак Керуак – това е ироничен, дързък и безкомпромисен социален портрет на обществото.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
03.09.2021 г. 15:11
Посетено:
932
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33286-kinofabrika-2021-pokazva-dokumentalni-filmi-za-edni-ot-nay-golemite-svetovni-fotografi