Сцена / екран / ефир

Празник на френското кино в зала „Славейков“ на Френския институт

От 3 до 25 септември 2021 г. - специална селекция от френски филми на жени режисьорки

Празник на френското кино в зала „Славейков“ на Френския институт

 

◊ ПРАЗНИК НА ФРЕНСКОТО КИНО В ЗАЛА „СЛАВЕЙКОВ“

Френският институт в България и Bioderma посрещат есента с месец, посветен на френското кино, създадено от жени режисьорки. Потопете се в пищно визуално и твoрческо пътешествие през територии, истории, жанрове, образи и форми.

Женската перспектива към киното е различна, поетична, свежа, нова и вдъхновяваща.

Женският режисьорски поглед открива и предава красотата, заиграва се със смисъла, обогатява вечните търсения на отговор за „човешкото състояние“.

Този септември гледайте осем филма, на осем жени, но не по Озон.

С „Невъзможна любов“ Катрин Корсини отвежда зрителите в Шатору през 50-те години на ХХ век и поставя въпроса за това колко е ефимерно щастието. Филмът ще бъде представен от режисьора Стефан Прохоров.

Лентата „Всичко, което ми остава от революцията“ на Джуди Дейвис прави препратки към сблъсък на поколенията с палитра от символи и кадри, които се запечатват в съзнанието.

Режисьорката Каролин Винял ще ни запознае с „Антоанет в Севените“ - романтично-комично откровение с природни красоти и едно харизматично магаре. За своята игра във филма на Лор Калами беше отличена с награда „Сезар“ 2021 за най-добра актриса. Преди началото на прожекцията кинокритикът Владислав Апостолов ще разкаже повече за тази комедия.

Анес Жауи режисира и играе „Пред погледа на всички“. История за слава и суета, за идеали и разочарование, за магията на телевизионния образ и обаянието на Париж.

Драмата „Завръщане“ успешно тества таланта на Джесика Палю да адаптира Серж Жонкур и неговата „L'Amour sans le faire“. История, която може да хване всеки за гърлото.

Великата Анес Варда остава в сърцата ни с класики и шедьоври. Селекцията ни предлага нейното бижу „Клео от 5 до 7“ - образец от Новата вълна на френското кино от 60-те, променила облика на цялото седмо изкуство. Повече за филма ще научите в деня на прожекцията от режисьора Стефан Прохоров.

Софи Летрунер режисира „Огромна“, комедия за банална, но и необикновена двойка. За пианистка и нейният агент, и за изненадващите облаци на хоризонта.

„Нежна песен“ пее с режисьорския си глас Люси Борлето. Семейство с малки деца се нуждае от детегледачка, която идва и бързо заема централно място в дома. Скоро действията на професионалистката стават притеснителни. Филмът е екранизация на едноименния роман на писателката Лейла Слимани, отличен с награда „Гонкур“ за 2016 г.

*

Повече информация за програмата можете да откриете на уеб страницата на Френския институт в България.

 

Автор:
Френски институт в България
Публикация:
02.09.2021 г. 12:14
Посетено:
789
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33281-praznik-na-frenskoto-kino-v-zala-slaveykov-na-frenskiya-institut