Сцена / екран / ефир

Шекспирова компания "Петровден" представя "Комедия от грешки"

23 и 24 юли, 21:00 ч., открита сцена в ОУ "К. Величков" - с. Паталеница

Шекспирова компания "Петровден" представя "Комедия от грешки"

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 23 и 24 юли от 21:00 ч. Шекспирова компания „Петровден“ се завръща „под купола небесен“. Лятната театрална продукция тази година е „Комедия от грешки“ под режисурата на британката Тери Фендър. Мястото отново е откритата сцена в ОУ „Константин Величков“, с. Паталеница.

Тери Фендър поставя за трети път шекспиров спектакъл в Паталеница. През 2016 г. тя постави пиесата „Дванайста нощ“, а на 20-годишнината на „Петровден“ през 2019 г. зрителите видяха постановката „Сън в лятна нощ“.

"За трети път работя в Паталеница и съм особено щастлива да съм отново тук след толкова трудни месеци по време на пандемията. За мен е удоволствие да се върна в Паталеница и да работя под открито небе с тазгодишната трупа от талантливи млади актьори. Реших да представим „Комедия от грешки“ – една радостна и енергична комедия за две двойки близнаци, две сестри, чужди земи, отчуждени родители, екзотични търговци, едно корабокрушение и сбъркани самоличности. Пиесата е пълна с лудост и веселие, които имат за цел да доставят удоволствие на публиката и да ни върнат онези хубави чувства, които особено сега са ни най-нужни! Очаквам с нетърпение да посрещна публиката на нашата пъстроцветна и вълнуваща комедия."

Тери Фендър започва кариерата си като професионална актриса. Учила е в Drama Centre в Лондон, както и в Goldsmith College към Университета на Лондон и продължава да развива и разширява своята работа като актриса, режисьор и преподавател.

Тери стои в челните редици на актьорското обучение във Великобритания през последните двадесет години, като сред различните ѝ позиции са тази на директор на Guildford School of Acting към Университета в Съри, а в момента тя ръководи Академията по музикално и театрално изкуство на университета Falmouth.

В постановката участва екип от талантливи млади актьори. Ветеранът сред тях, с най-много участия в Паталеница, е актьорът от Сатиричен театър „Алеко Константинов“ Константин Икономов. С други участия през годините са Самуела-Ивана Церовска, Крис Атанасов, Велизар Емануилов и Татяна Йолинска.

Хореографията е поверена на Калина Георгиева, част от екипа на Атом театър. Сценографията и костюмите са дело на Теодора Лазарова и Илина Грозева. Композитор е Милен Апостолов, който в последните години активно пише музика за театър и кино, носител на „Икар“ 2020 за театрална музика.

"Комедия от грешки" 2021 г.

Екип:

Мениджър и продуцент: Инна Церовска
Изпълнителен продуцент: Станимир Стоилов
Режисьор - Тери Фендър

Актьори: Бохеми Везирова, Велизар Емануилов, Велина Андреева, Владинелла Царска, Делян Илиев, Константин Икономов, Крис Атанасов, Мартин Герасков, Недялко Стефанов, Самуела-Ивана Церовска, Татяна Йолинска

Сценография и костюми - Теодора Лазарова и Илина Грозева
Композитор - Милен Апостолов
Сценично движение и хореография - Калина Георгиева
Техника на говора - Тери Фендър, Константин Икономов, Гьорги Георгиев-Антика
Видео и монтаж: Любомир Цанков и Павлина-Калина Церовска
Музикално обезпечаване - Гьорги Георгиев-Антика
Звук и осветление - Гьорги Георгиев-Антика и Моника Василска
Медии и разпространение - Дани Коцева
Костюмно ателие - Анета Зомбори

 * * *

Шекспирова компания "Петровден" е с над 20-годишна дейност и се следи с голям интерес както от зрители, така и от професионалисти. От 1999 г. насам на сцената с най-високия таван са представени 14 от произведенията на Барда, авторски текстове и проекти със силна социална страна.

Инициативата се реализира с финансовата подкрепа на Община Пазарджик, Театрална къща и приятели.

С любезното съдействие на ОУ „Константин Величков“, Читалище „Св. Панталеймон - 1909, Еко-комплекс „Флора“ и жителите на с. Паталеница, Младежки дом Пазарджик

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
18.07.2021 г. 13:28
Етикети:
Тери Фендър
с. Паталеница.
ОУ „Константин Величков“
„Комедия от грешки“
Шекспирова компания „Петровден“
Посетено:
1000
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33117-shekspirova-kompaniya-petrovden-predstavya-komediya-ot-greshki