Сцена / екран / ефир

Балет „Арабеск“ представя „Колекция Кармен“ на лятната сцена в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“

10 юли 2021, 20.00 ч.

Балет „Арабеск“ представя „Колекция Кармен“ на лятната сцена в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“

 

◊ ПОКАНА

Балет „Арабеск“ представя „Колекция Кармен“ на лятната сцена в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“

10 юли, 20.00 ч.

„Колекция Кармен“

Хореография - Боряна Сечанова,
Музика – Петър Дундаков,
Сценография и костюми - Николина Костова Богданова.

В последната вечер на Първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър, включен в културния календар на Столична община, на 10 юли представяме "Carmen Collection", екстравагантния спектакъл на Балет "Арабеск", в приятната обстановка на откритата лятна сцена в парка на Военната академия „Г. С. Раковски".

„Колекция Кармен“ - един завладяващ спектакъл, който се заиграва с клишетата от днешния ден като модния подиум и чалга-културата – естествена среда на съвременните „карменситки“.

Спектакълът „Колекция Кармен“ впечатлява с неочакваното и дръзко решение на образа на Кармен, който се преплита със съвременното му превъплъщение в лицето на една дизайнерка и нейното ревю, носещо името на "Кармен". Особено атрактивно е решението на художничката да облече главната героиня в 10-метрова огненочервена фламенко рокля, изработена от 138 м коприна. Екстравагантните костюми се превръщат в част от сценографията на представлението

Фатално модно дефиле от огън и студ – балерини в ролята на модели в уникални артистични рокли, предвождани от смъртта, представящи вечния кръговрат на страстта – любов и смърт. Огнено червено, огнени движения, страст и отхвърляне, ревност и вдъхновение, любов и борба, събираща и разпадаща се енергия, връхлитаща ни от сцената в изпълнението на: Таня Кацарова (Кармен) и Даниела Иванова (Тя), Асен Наков (Той), Васил Дипчиков (Хосе), Стефан Вучов (Ескамилио), за първи път в ролята на Смъртта – Ангелина Гаврилова и Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Мария Касабова, Мона Христова, Петя Колева, Стефка Табакова, Валери Миленков, Ервин Есен и Филип Миланов.

Спектакълът за Той, Тя и Смъртта. Спектакъл за неустоимата страст на Кармен, търсеща всепоглъщаща любов или просто хладна любовна игра на живот и смърт.

Страстта, енергията на музиката и движенията ще ви погълнат и завладеят. Кармен – една неочаквана колекция, едно неочаквано представление на Балет “Арабеск”, едно неочаквано претворяване на познатия сюжет по новелата „Кармен” на Проспер Мериме. Представление-мост между съвременния динамичен живот и музикални вкусове и любимата музика от едноименната опера на Жорж Бизе.

 През 2017  “Carmen Collection” взриви италианската публика, препълнила театър „Аржентина“ - една  от най-представителните театрални зали в Италия. 

Италианската преса не пести суперлативите за създателите на този бляскав по тяхно мнение спектакъл (хореографката Боряна Сечанова, композиторът Петър Дундаков, сценографката и художник на костюмите - Николина Костова-Богданова).

Спектакълът "Carmen collection" е копродукция на ДМБЦ и БНР

*

Билети на касата на Музикален театър (02 9431979),

online - https://tickets.musictheatre.bg/home/calendar/2021-07

и в деня на спектакъла  на касата в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“

 

 

Автор: Мая Михайлова, Балет "Арабеск"
05.07.2021 г. 16:03
Посетено: 1160
Етикети: Балет „Арабеск“, Софийски фестивал на музикалния театър, "Carmen Collection", „Колекция Кармен“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33064-balet-arabesk-predstavya-kolektsiya-karmen-na-lyatnata-stsena-v-parka-na-voenna-akademiya-g-s-rakovski