Сцена / екран / ефир

„Спящата красавица" на Старозагорската опера открива "Сцена на вековете" 2021 - Велико Търново

Шесто издание на Летния сезон на българските оперни театри

„Спящата красавица" на Старозагорската опера открива "Сцена на вековете" 2021 - Велико Търново

 

◊ "СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ" 2021

„Спящата красавица" на Старозагорската опера открива шестото издание на „Сцена на вековете" - Велико Търново

3 юли, 21.00 часа, крепост „Царевец" - Велико Търново


„Спящата красавица" - балет по музика на П. И. Чайковски
Хореография  Мариус Петипа
Постановка и режисура Андрей Босов (Русия)
Асистент хореограф Силвия Томова
Диригент Владимир Бошнаков
Сценография Иван Токаджиев
Костюми Мария Блажева

Солисти: Анелия Димитрова, Фиорди Лоха, Мартина Префетто, Франческо Бориело, Каито Такахаши, Кодзуе Донака и др.
Балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора


Държавна опера Стара Загора ще открие официално на 3 юли от 21.00 часа шестото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете 2021" във Велико Търново със своята най-нова и изключително впечатляваща постановка на балета „Спящата красавица" от П. И. Чайковски.

„Спящата красавица" се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар. Наред с балетните шедьоври на великия композитор „Лебедово езеро" и „Лешникотрошачката", „Спящата красавица" присъства задължително в репертоара на всеки авторитетен световен театър. Поставен през 1890 година за първи път на сцената на Мариинския театър - Санкт Петербург, до днес това заглавие е сред най-любимите на малки и големи балети. Приказката на Шарл Перо, представена чрез езика на танца, увлича с великолепната си музика, виртуозност на танца, както и с многообразието от приказни персонажи, което освен танцовото предизвикателство предлага и ярки актьорски изяви. „Спящата красавица" е балет, който се възприема от публиката с лекота, има естествен образователен характер и не на последно място акцентира върху утвърждаването на човешките ценности.

Балетът „Спящата красавица" на Старозагорската опера е поставен в класически стил, хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов, който дойде в Стара Загора по покана на примабалерината Силвия Томова – художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера. Спектакълът ще бъде представен в съпровод на живо на оркестъра на Държавна опера Стара Загора под диригентството на маестро Владимир Бошнаков.

Декорите на „Спящата красавица" са дело на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми проектира Мария Блажева, за която това е втората постановка на „Спящата красавица" (през 2004 година е автор на костюмите за постановката на Националния балет София).

„Спящата красавица" е четвъртото голямо класическо балетно заглавие, което влиза в репертоара на талантливата балетна трупа на Старозагорската опера.

В спектакъла на балета „Спящата красавица" участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера Стара Загора, която през последните творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България. Миналата година търновци и гостите на старопрестолния град възторжено аплодираха младите артисти в спектакъла на балета „Дон Кихот" от Минкус, с който бе открито петото издание на фестивала „Сцена на вековете". 

На 3 юли 2021 година в ролите на Аврора и принц Дезире ще танцуват примабалерината и носителка на „Кристална лира" Анелия Димитрова и очарователния солист Фиорди Лоха от Албания, Мартина Префетто ще бъде Фея Люляк, Франческо Бориело ще се превъплъти в ролята на злата фея Карабос, Синя птица и Флорина ще изпълнят Каито Такахаши и Кодзуе Донака.

Чайковски, още преди да започне да пише балета „Спящата красавица", е уговорил и работил всички танци - валс, бурè, полка, марш, фарандола и т.н. - заедно с Петипа. Това е балетът, който ясно демонстрира нивото на една трупа. В него Чайковски и Петипа разработват балетния симфонизъм, няма танци, които органично да не са свързани с основното действие, всичко е подчинено на една идея, която протича от началото до края, няма нищо външно и пришито. Музиката на Чайковски е съвършена, толкова чиста и наситена с разнообразни емоции. Петипа долавя образите в музиката и ги претворява гениално в движение.

"Спящата красавица" - видео

* * *

Билети:
https://www.eventim.bg/.../spyashchata-krasavica.../event.html
Туристически информационен център на Велико Търново
Централен офис - Велико Търново 5000, ул."Христо Ботев" № 5
телефони:+359 62 622 148 + 359 887 659 829

* * *
При провеждане на събитието ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки. 

 

 

Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
01.07.2021 г. 15:38
Посетено: 1866
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33047-spyashtata-krasavitsa-na-starozagorskata-opera-otkriva-stsena-na-vekovete-2021-veliko-tarnovo