Сцена / екран / ефир

Балетът на Държавна опера Стара Загора представя в София "Танц при изгрев слънце", "Лотос" и "Следващият"

27 юни 2021, 20.00 часа, Открита сцена в парка на Военната академия

Балетът на Държавна опера Стара Загора представя в София "Танц при изгрев слънце", "Лотос" и "Следващият"

 

◊ ПОКАНА

На 27 юни, неделя, от 20.00 часа на откритата сцена в парка на Военната академия в София, в рамките на първото издание на Фестивала на музикалния театър, Балетът на Държавна опера Стара Загора ще представи трите танцови миниатюри „Танц при изгрев слънце", „Лотос", и „Следващият". Трима изключителни хореографи ще вдъхнат живот на своите идеи и ще изразят чрез изкуството на талантливите балетни артисти своите поетични послания.

Балетът „Танц при изгрев слънце" преживя своята истинска световна премиера – не само като хореографски изказ, но и като музика, на сцената на Старозагорската опера през 2019 година. Австрийският диригент Андрия Павлич написа балетната музика и още преди да завърши своята композиция напълно, предложи на Силвия Томова да направи хореографията. Софиянци и гостите на столицата ще имат възможността да се насладят на мистичното очарование на изпълнен с виртуозност и символика  дивертисментен танц, облян от светлината на слънчевия изгрев. Въздействащият глас на великолепната българска актриса Силвия Лулчева ще подсили усещането за тайнственост и хармония. Мултимедийната сценична визия е на Сергей Голубев. Участват солистите Анелия Димитрова, Фиорди Лоха, Мартина Префетто, Фредерико Пинто, Клара Ферер, Ивайло Янев. 

Младата хореографка Алесандра Скаламбрино от Италия постави с балета на Старозагорската опера своя спектакъл „Лотос" по покана на артистичния директор Силвия Томова, след като печели в Модика, Италия специалната награда за хореография (Силвия Томова е член на журито на конкурса). Нейният „Лотос" призовава да бъдем като цвета на лотоса – да се съживяваме всеки ден и да се изправяме пред трудностите смело. Защото именно цветето лотос е отлична метафора за хората, които са в състояние да преодолеят мъката със спокойствие, самоконтрол и постоянство. Хореографът разработва тази тема, започвайки от подвеждащата идея за романтична любов, според която човек може да бъде щастлив само в двойка,до окончателното осъзнаване, че не се нуждае от никого, за да усъвършенства сам себе си. „Ние имаме във всички нас инструментите за трансформацията  на скръбта в „чудо". Алесандра Скаламбрино избира за своя спектакъл вдъхновяващата музика на чувствения пианист и композитор Фредерик Шопен. Участват Козуе Донака, Богдана Сергеева, Ивелина Николова, Ромина Славова, Сторм Норис, Анемике Брус, Евелина Вшоуек, Акари Мориматсу, Елизабет Ризнар, Александра Остатек.

За финал на авторската хореографска вечер утвърденият извън границите на България танцьор и хореограф Христиан Бакалов - новатор, експериментатор, неспокоен дух, ще пренесе на сцената на парка на Военната академия една от първите си танцови хореографии, донесла му международен успех. Това е изцяло мъжки танц по популярния шансон на Жак Брел „Au Suivant". Участват Фредерико Пинто, Франческо Бориелло, Джоузеф Райт, Марсело Молина, Ивайло Янев, КаитоТакахаши, Александър Марков, Калин Любенов, Давид Лопез.
 
* * *

Билетите за първото издание на Фестивала на музикалния театър се продават онлай през сайта https://tickets.musictheatre.bg/home/calendar/2021-06 и на касата на Музикалния театър - тел. 02/ 943 19 79. В деня на спектаклите и на касата на Парк „Военна академия" - два часа преди началото.
 

 

Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
24.06.2021 г. 14:05
Посетено: 480
Етикети: танцови миниатюри, Танц при изгрев слънце", балет, Държавна опера Стара Загора, „Следващият", „Лотос", Фестивал на музикалния театър
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33007-baletat-na-darzhavna-opera-stara-zagora-predstavya-v-sofiya-tants-pri-izgrev-slantse-lotos-i-sledvashtiyat